Dostupni linkovi

Tri godine ćutanja, ostale igračke umrljane krvlju


U avionu su bili putnici 17 nacionalnosti: Olupina oborenog MH17
U avionu su bili putnici 17 nacionalnosti: Olupina oborenog MH17

Više od dvije tisuće članova obitelji poginulih u obaranju malezijskog aviona MH17 iznad Ukrajine 17. jula 2014. okupilo se danas u blizini Schipola u Nizozemskoj kako bi se prisjetili svojih namilijih.

Avion je letio od Amsterdama prema Kuala Lumpuru s 298 putnika i članova posade kada je srušen raketom Buk, ruske proizvodnje, sa teritorija koji su u istočnoj Ukrajini kontrolirali proruski pobunjenici. Za sada za obaranje aviona nitko nije odgovarao, nitko nije uhapšen, a nizozemske vlasti ponavljaju da se eventualna suđenja trebaju održati na teritoriju Nizozemske.

U avionu su bili putnici 17 nacionalnosti, uglavom Nizozemci, ali i Australci, Belgijanci, Britanci, Indonežani, Njemci, Malezijci, Amerikanci, Irci... Među poginulima je bilo čak 80 djece.

Nizozemski istražitelji zaključili su 2015. da je zrakoplov srušila raketa iz sistema Buk ispaljena iz istočne Ukrajine, područja koji su kontrolirali proruski pobunjenici.

Rusija, koja negira bilo kakvu uključenost u borbe u istočnoj Ukrajini, također negira da je jedna od njenih raketa mogla biti upotrijebljena kako bi se srušlo avion na letu MH17.

Evert van Zijtveld tri godine nakon nesreće ne želi govoriti o obiteljskoj tragediji.

“Jedino što mogu reći – tko god je to uradio treba biti izveden pred lice pravde”, rekao je našem reporteru.

MH17 poletio je s amsterdamskog aerodroma prema istoku po odobrenoj putanji. Nakon preleta Njemačke i Poljske blago je skrenuo južno prema ukajinskom zračnom prostoru. Nešto manje od dva sata nakon poljetanja kontrola leta izgubila je kontakt s avionom.

Bio je to u trenutku kada je ušao u područje koje su kontrolirali pobunjenici u blizini ruske granice. Uslijedile se informacije o nestanku aviona, a potom i snimke ostataka aviona srušenog u polje suncokreta.

Svih 298 putnika, uključujući Zijtvelovu 19-ogodišnju kćerku Federiku i njenog 18-godišnjeg brata Roberta Jana, koji su sa djedom i bakom putovali na trotjetni odmor na Bali, su poginuli. Među njima i svih 15 članova posade.

Zajednički istražiteljski tim potvrdio je da je raketa iz sistema Buk oborila avion na letu MH17
Zajednički istražiteljski tim potvrdio je da je raketa iz sistema Buk oborila avion na letu MH17

Neposredno nakon nesreće na ruskim društvenim mrežama je najprije zapovjednik proruskih pobunjenika Igor Girkin preuzeo odgovornost za obaranje aviona, ali odmah potom su separatisti odbacili odgovornost, a post je izbrisan.

Presretnuti razgovori koji su objavljeni u julu 2014. pokazaju da su pobunjenici razgovarali o oborenom avionu, a tek kasnije su shvatili da se radilo o putničkomu avionu. I dok su se gomilale kontroverze, rodbina je tražila odgovore.

U oktobru 2015. godine nizozemska sigurnosna komisija zaključila je da je avion srušen ruskom raketom, te je ukazano na područje iz koje je raketa ispaljena, a koje su u velikoj mjeri držali separatisti.

Nakon toga slijedi izvještaj Bellingcata, tima nezavisnih istraživača, koji su sa sigurnošću utvrdili da se radilo o raketnom sustavu Buk kojim je oboren avion.

U septembru zajednički istražiteljski tim potvrdio je da je raketa iz sistema Buk oborila avion na letu MH17 i da je zatim cijeli sustav ponovno vraćen u Rusiju.

Američki odvjetnik Jerome Skinner koji zastupa grupu od 33 obitelji žrtava iz Malezije, Australije i Novog Zelanda tuži Rusiju i ruskog predsjednika Vladimira Putina pred Evropkim sudom za ljudska prava, te traži odštetu od 330 miljuna dolara.

"Da li stvarno mislite da nemate nikakvu odgovornost prema obiteljima 80 djece koji su bili u avionu”, napisao je u otvorenom pismu Putinu.

”Što mislite o ostalima? Da li ste vidjeli lutke, crtanke, igračke umrljane krvlju među ostacima aviona? Da li ste vidjeli fotografiju pobunjeničog vojnika koji u rukama drži medvjedića kao nagradu iz toga cirkusa? Moji klijenti čekaju pravdu tri godine. Još je nema. Vi ste jedini čovjek koji to može ispraviti”, napisao je Skinner.

Ovaj odvjetnik iističe kako “neki misle da je obaranje aviona na letu MH17 bila strašna, neizbježna pogreška u ratu. Ja mislim da to nije istina. To je sračunati vojni napad u namjeri da se uništi poltički protivnik“ upozorio je u pismu Putinu.

Rusija negira bilo kakavu uključenost u obaranje aviona. Nizozemska, Australija, Belgija, Ukrajina i Malezija zajednički provode istragu i očekuju da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG