Dostupni linkovi

Istekao rok za podizanje optužnice u slučaju 'Pazarić'


Sabina Ćudić kazala je kako su iz Tužilaštva dobili dopis o statusu predmeta u vezi sa zlostavljanjem djece u Zavodu te kako se navodi da se istraga vodi protiv tri osobe
Sabina Ćudić kazala je kako su iz Tužilaštva dobili dopis o statusu predmeta u vezi sa zlostavljanjem djece u Zavodu te kako se navodi da se istraga vodi protiv tri osobe

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) još nije podiglo optužnicu u slučaju Zavoda “Pazarić”, a rok od tri mjeseca za podizanje optužnice istekao je 29. aprila 2021. godine, rečeno je na press konferenciji Naše stranke u petak 30. aprila u Sarajevu, o temi „Optužnice u slučaju Pazarić”.

Medijima se obratila zastupnica te stranke u u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić koja je dodala kako su iz tog Tužilaštva dobili dopis o statusu predmeta u vezi sa zlostavljanjem djece u Zavodu te kako se navodi da se istraga vodi protiv tri osobe.

U predmetu koji je formiralo Tužilaštvo KS su ušle i fotografije i videosnimak koje je u novembru 2019. objavila zastupnica Ćudić, a na kojima je prikazano kako su djeca u ovom Zavodu vezana za krevete i radijatore.

Nije željela da spekuliše o koje tri osobe se radi, ali je navela da se istraga vodi "zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela nesavjestan rad u službi, sprječavanje i neizvršavanje mjera u zaštiti maloljetnih lica" te da je, zaključno s jučerašnjim danom (29. april) planiran završetak istrage i podizanje optužnice.

Ćudić je podsjetila da je autentičnost snimaka potvrđena te da se 'postavlja pitanje ko su odgovorni, gdje su odgovorni za zlostavljanje štićenika i da li oni i danas imaju pristup djeci i omladini u Zavodu Pazarić'.

Kako je napomenula, očekuje od glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo cjelovitu informaciju.

„ Da li je optužnica potvrđena, kada će biti potvrđena, da li je upućena na potvrdu Kantonalnom sudu u Sarajevu očekujemo što hitnije postupanje, s obzirom na to da znamo da je istraga okončana, potrebno je da napokon ovaj slučaj dobije sudski epilog", kazala je Ćudić.

Press konferenciji prisustvovali su i predstavnici udruženja za zaštitu osoba s poteškoćama koji poručuju da se proces mora ubrzati zbog štićenika, da je ovo primjer da se ne radi te kako treba ugasiti glomazne zavode i raditi na deinstitucionalizaciji.

Edo Čelebić iz Vijeća roditelja Zavoda Mjedenica upozorio je 'da ovaj slučaj ne bude dio političkih igara i ne smije da završi u ladici'.

„ Ovaj predmet bi trebao da bude opomena svima kako ne treba postupati sa djecom Ovaj predmet treba da bude prekretnica u sveopštoj reformi ovakvih ustanova. Dok god imamo nešto što se zove Zavod mi imamo ogroman problem, i ono na čemu radimo na tome da se to izbriše i da naša djeca dobiju život dostojan čovjeka", poručio je Čelebić.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) je u novembru 2019. u ovom slučaju formiralo dva predmeta.

Kao prioritetan predmet vodi se onaj koji je u vezi sa tretmanom štićenika u Zavodu "Pazarić", a drugi se odnose na privredni privredni kriminal u toj ustanovi.

U decembru 2020., više od godinu dana nakon što su objavljene fotografije djece zavezane za radijatore i krevete, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (jedan od dva parlamentarna doma u Federaciji BiH), usvojio je zaključke o slučaju koji se dogodio u “Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić” kod Sarajeva.

Zavod u Pazariću došao je u fokus bosanskohercegovačke javnosti kada je bivši direktor ove institucije Redžep Salić u Parlamentu Federacije BiH ispričao da uposlenici rade, a štićenici borave u nemogućim uslovima, te da postoje sumnje da su se u ovoj instituciji dešavale nezakonitosti koje trenutno utvrđuje Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Nakon što je zastupnica u Parlamentu Federacije BiH Sabina Ćudić objavila fotografije djece, uslijedili su protesti građana i smjena kompletne uprave Zavoda.

Odluka Vlade Federacije BiH o smjeni direktora, te Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda je donesena poslije velikog pritiska javnosti i protesta u Sarajevu nakon objavljivanja spornih fotografija na kojima se vidi da su djeca štićenici Zavoda Pazarić vezana za krevete i radijatore.

Vlada Federacije BiH (FBiH) je u decembru 2019. godine imenovala Mevlidu Bandić za vršiteljku dužnosti (v.d.) direktora Zavoda u Pazariću.

XS
SM
MD
LG