Dostupni linkovi

Iranski vojni sud počeo suđenje za obaranje ukrajinskog civilnog aviona


Saslušanje je bilo prvo otkako se let PS752 Ukraine International Airlinesa trebao da odleti za Kijev srušio ubrzo nakon polijetanja iz Teherana 8. januara 2020.
Saslušanje je bilo prvo otkako se let PS752 Ukraine International Airlinesa trebao da odleti za Kijev srušio ubrzo nakon polijetanja iz Teherana 8. januara 2020.

Iranski vojni sud započeo je suđenje zbog obaranja ukrajinskog putničkog aviona 2020. godine u kojem je poginulo 176 ljudi, objavila je pravosudna agencija Mizan Online.

U objavi se navodi da je na saslušanju 21. novembra u Teheranu bilo prisutno 10 vojnih lica različitog ranga, kao i porodice žrtava i advokati obje strane.

U saopštenuju nisu navedeni osumnjičeni, ali se navodi da su njihova imena pročitana naglas na sudu.

Sud je saslušao izjave advokata optuženih i porodica žrtava, a termin narednog ročišta biće određen naknadno.

Ovo je bilo prvo saslušanje otkako se let PS752 Ukraine International Airlinesa na letu PS752 srušio ubrzo nakon polijetanja iz Teherana 8. januara 2020, pri čemu je poginulo svih 176 ljudi.

Većina žrtava bili su Iranci i Kanađani, uključujući i osobe koje su imale dvojno državljanstvo. Poginuli su i građani ili stanovnici Afganistana, Britanije, Ukrajine i Švedske.

Nekoliko dana nakon zvaničnih demantija, Iran je priznao da je jedinica Korpusa Islamske revolucionarne garde (IRGC) nehotice oborila avion ispalivši dvije rakete usred pojačanih tenzija sa Sjedinjenim Državama.

Iranska protivvazdušna odbrana bila je u to vrijeme u stanju pripravnosti nakon što je Iran ispalio balističke rakete na dvije iračke vojne baze u kojima su smještene američke trupe, u znak odmazde za ubistvo visokog iranskog komandanta Kasema Sulejmanija u napadu američke bespilotne letjelice u Bagdadu pet dana ranije.

Teheran, koji je bio pod međunarodnim kritikama zbog obmanjujućih izjava i ometanja nezavisnih istraga, rekao je da je zamijenio letjelicu za američki projektil.

U konačnom izvještaju Iranske organizacije civilnog vazduhoplovstva u martu zaključeno je da je operator avion "pogrešno identifikovao" i ispalio projektile bez odobrenja komandanta.

Međutim, službeni kanadski izvještaj o tragediji objavljen u junu navodi da su iranske civilne i vojne vlasti "potpuno odgovorne" za obaranje aviona, iako nisu našli dokaze da su iranski zvaničnici "naredili obaranje ili da je bilo s predumišljajem".

Istraga je zaključila da je operater jedinice protivvazdušne odbrane "vjerovatno djelovao na svoju ruku pri donošenju odluke o lansiranju projektila", ali se dodaje da do incidenta ne bi došlo da nije bilo "nesposobnosti, nepromišljenosti i bezobzirnog zanemarivanja ljudskih života" od iranskih zvaničnika.

Prema izvještaju, iranske protivvazdušne rakete bile su u stanju visoke pripravnosti, ali vlasti u to vrijeme nisu zatvorile vazdušni prostor niti obavijestile aviokompanije.

U izvještaju se takođe priznaje nedostatak pristupa dokazima, mjestu nesreće i svjedocima.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u junu nakon objavljivanja izvještaja da su visoki iranski zvaničnici donijeli odluke koje su dovele do tragedije i da im svijet "ne smije dozvoliti da se nekažnjeno kriju iza šačice nižerangiranih žrtvenih jaraca".

Iranske vlasti su dozvolile razgrtanje mjesta nesreće buldožerom nekoliko dana nakon incidenta. Oni su takođe dali malo javnih informacija o 10 osoba optuženih za njihovu ulogu u incidentu.

U maju je nevladina organizacija Human Rights Watch optužila iranske sigurnosne agencije da maltretiraju i zlostavljaju porodice žrtava nesreće kako bi "ugušili svaku nadu u pravdu".

Iranska vlada je u decembru 2020. izdvojila 150.000 dolara za obeštećenje porodici svakog putnika, ali su neke porodice odbile novac.

XS
SM
MD
LG