Dostupni linkovi

Iran ne želi predati crnu kutiju oborenog aviona


Dio oborenog ukrajinskog aviona Boeing 737-800
Dio oborenog ukrajinskog aviona Boeing 737-800

Crna kutija ukrajinskog putničkog aviona koji je prošlog mjeseca oboren nad Iranom je oštećena ali je Iran neće predati drugoj zemlji uprkos pritisku da to učine.

Prošle sedmice je kanadski premijer Justin Trudeau rekao da je je on bio pod utiskom iranskom ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa da mora biti provedena potpuna i neovisna istraga o obaranju aviona.

Brojni od 176 putnika i članova posade koji su poginuli u padu ukrajinskog aviona bili su Iranci sa dvojnim državljanstvom, koje Iran ne priznaje. U avionu je poginulo 57 kanadskih državljana.

"Imamo pravo da sami pročitamo crnu kutiju. Imamo pravo biti prisutni pri ispitivanju crne kutije", rekao je Zarif.

"Ako bismo trebali dati kutiju drugima kako bi oni pročitali njen sadržaj, onda je to nešto što sigurno nećemo uraditi", dodao je Zarif, prenosi Reuters.

Ministar odbrane Amir Hatami rekao je da je kutija koja snima podatke o letu 'pretrpjela značajnu štetu te da je od odbrane zatraženo da pomognu u njenoj obnovi'.

Svih 176 putnika u avionu je poginulo kada je iranska najmoćnija vojna snaga, Revolucionarna garda, ispalila rakete na avion, nakon što su pogrešno procijenili da se radi o neprijateljskoj meti.

Iranski ministar vanjskih poslova također je dodao da o istrazi pada aviona razgovaraju sa drugim zemljama, naročito Ukrajinom.
Ukrajinski avion na letu PS752 iz Teherana za Kijev, srušio se ubrzo nakon polijetanja. Svih 176 putnika uključujući članove posade su preminuli.


XS
SM
MD
LG