Dostupni linkovi

Rohani: Ne dodiruju nas prijetnje i zastrašivanja


Hasan Rohani, predsjednik Izraela govori pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku, 20. septembra 2017.
Hasan Rohani, predsjednik Izraela govori pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku, 20. septembra 2017.

Obraćajući se u srijedu Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija predsjednik Irana, Hasan Rohani poručio je da ih "ne dodiruju prijetnje i zastrašivanja” američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Rohani je Trumpov jučerašnji govor u UN nazvao "retorikom mržnje, apsurda i neznanja" poručujući da Iran neće napustiti sporazum prvi.

Trump je u govoru pred UN dan ranije Irna nazvao "smrtonosnim režimom" koji "podriva mir na Bliskom istoku".

Iranski predsjednik je poručio da je njegova zemlja miroljubiva da su izabrali put modernizacije i da ne traže obnavljanje carstva.

Rohani je pohvalio sporazum Irana sa 6 svjetskih sila iz 2015., kojim je Teheran dobio popušatnje sankcije u zamjenu za obustavljanje nuklernih aktivnosti.

Kako je rekao, taj sporazum bi mogao biti "novi model globalne interakcije."

Podsjetio je da je sporazum prihvatio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija i da mu je "aplaudirala cijela međunarodna zajednica."

"Kao takav on pripada međunarodnoj zajednici u cjelini, a ne samo jednoj ili dvijema državama", rekao je Rohani.

"Objavljujem pred svima vama da Islamska Republika Iran neće biti prva zemlja koja će prekršiti sporazum, ali ćemo odgovoriti odlučno i rezolutno na svako kršenje bilo koje strane" poručio je iranski predsjednik bez obrazlaganja kakav bi mogao biti odgovor.

Samo je dodao da, ukoliko se Trump povuče iz sporazuma, to će uništiti kredibilitet SAD.

Donald Trump nije zadovoljan nuklernim sporazumom sa Iranom, i želi da ga prekine, ali su SAD već dva puta od početka njegovog mandata saopštile da se Iran pridržava odredbi sporazuma, baš kao i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Trumpova administracija pak kaže da se Iran ne pridržava "duha sporazuma", ali u međunarodnoj zajednici, izuzimajući Izrael, nema razmijavanja za takvu namjeru američkog predsjednika.

XS
SM
MD
LG