Dostupni linkovi

Izraelske tvrdnje o iranskim 'lažima'


'Posjedujemo oko 100.000 tajnih dokumenta koji dokazuju da su lagali", ustvrdio je Netanyahu
'Posjedujemo oko 100.000 tajnih dokumenta koji dokazuju da su lagali", ustvrdio je Netanyahu

Evropske države ocjenjuju da nije dovoljan dokument koje je Izrael ponudio kao dokaz da Iran nikada nije odustao od razvoja nuklearnog oružja, dok ga Sjedinjene Države smatraju dokazom iranskih "laži". Teheran je, potom, optužio izraelskog premijera da je "nečuveni lažov" zbog optužbe o postojanju tajnog nuklearnog programa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dramatično je najavio da je Iran lagao oko svog nuklearnog programa i to manje od dva tjedna prije isteka roka, 12. maja, koji je postavio američki predsjednik da odluči da li će se povući iz nuklearnog sporazuma kojeg su zapadne zemlje postigle s Teheranom 2015. u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

"Iranski čelnici stalno niječu da su ikada nastojali doći do nuklearnog oružja", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u televizijskom obraćanju javnosti.

"Večeras ćemo vam otkriti nešto što svijet do sada nije vidio. Otkrićemo dokaze o postojanju tajnog nuklearnog programa koje je Iran krio godinama u svojim nuklearnim arhivima od međunarodne zajednice. Tvrdili su da ne razvijaju nuklearni program, a mi posjedujemo oko 100.000 tajnih dokumenta koji dokazuju da su lagali", ustvrdio je izraelski premijer.

I nakon sporazuma, kazao je, "Iran je nastavio čuvati i širiti znanja o svojem nuklearnom oružju za buduću upotrebu".

"Lagali su ponovno 2015, kada nisu bili otvoreni prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, kako je zahtijevao nuklearni sporazum", rekao je Netanyahu.

Američki državni tajnik Mike Pompeo po povratku s puta po Evropi i sa Bliskog istoka je ponovio da je Iran nastavio razvijati tajni nuklearni program, da su proslijeđeni dokumenti bili na iranskom jeziku i da se radilo o projektu 'Amad' za razvoj nuklearnog oružja.

Brzo je uslijedio i odgovor Teherana. "Kako je prikladno i koordinirano vrijeme objave navodnih obavještajnih dokumenta", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif na Twitteru, dodajući kako su izraelske tvrdnje "smiješne" i predstavljaju "redizajniranje starih optužbi".

Upravo izraelski dokumenti pokazuju zašto se nuklearni sporazum mora održavati, kažu Britanci (Foto: Bushehr nuklearna elektrana u Iranu)
Upravo izraelski dokumenti pokazuju zašto se nuklearni sporazum mora održavati, kažu Britanci (Foto: Bushehr nuklearna elektrana u Iranu)

Evropske sile također nisu impresionirane s gotovo 55.000 dokumenata po kojima je, kako je izraelski premijer rekao, "Iran planirao razviti pet atomskih bombi, od kojih je svaka bila jednaka onoj koja je bačena na Hirošimu, i koje bi nosile balističke rakete".

Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da bi izraelske informacije mogle biti osnova za dugoročno promatranje nuklearnih aktivnosti Teherana.

"Nikad nismo bili naivni prema Iranu i njegovim nuklearnim namjerama", izjavio je glasnogovornik britanske vlade, naglašavajući kako je zbog toga nuklearni sporazum sadržavao odredbe o pregledu svih sumnjivih iranskih nuklearnih lokacija, "te da se radio o jednom od najopsežnijih i najsnažnijih međunarodnih nuklearnih sporazuma u povijesti".

"Ostaje iznimno važan način nezavisnog potvrđivanja da Iran poštuje sporazum i da je iranski nuklearni program isključivo mirnodopski", rekao je britanski glasnogovornik.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka tri su evropske sile koje su potpisale sporazum, zajedno s Rusijom, Kinom i Sjedinjenim Državama.

Glasnogovornik njemačke vlade rekao je kako će Berlin analizirati materijale koje pruža Izrael, ali je dodao da dokumenti pokazuju zašto se nuklearni sporazum sa svojim obveznim inspekcijama mora održavati. Francuski ambasador u Washingtonu Gerard Araud ranije je isticao da je dokaz iranske nuklearne aktivnosti, prije nego što je sporazum potpisan, argument u korist nuklearnog sporazuma, a ne protiv njega.

Netanyahu je također razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je kasnije u saopćenju iz Kremlja rekao kako nuklearni sporazum ostaje "od najveće važnosti za međunarodnu stabilnost i sigurnost, a svi njegovi potpisnici moraju strogo poštivati", prenijela je ruska državna agencija TASS.

Bijela kuća pozdravila je izraelsku najavu, rekavši kako je Tel Aviv otkrio "nove i zanimljive detalje" o naporima Teherana da razvije "nuklearno oružje".

"Sjedinjene Države su dugo upozoravale da Iran ima snažan, tajni program nuklearnog oružja, koji je pokušao ali nije uspio sakriti od svijeta i vlastitog naroda", saopćila je Bijela kuća.

Američki predsjednik Donald Trump je kazao da je Izrael pravilno postupio objavom dokumenata.

"Sporazum ističe za sedam godina i nakon toga Iran može nastaviti sa razvojem nuklearnog programa. To je neprihvatljivo", poručio je.

Predsjednik Trump je ponovio da se radi o lošem sporazumu, no nije rekao da li će se i povući iz njega, te da u svakom slučaju to neće poslati loš signal Sjevernoj Koreji, s kojom Washington pregovara o denuklearizaciji korejskog poluotoka.

"Mislim suprotno, to će poslati dobar signal Pyongyangu", rekao je Trump.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG