Dostupni linkovi

Mogućnost ponovnih sankcija za Iran


Pakt postignut 2015. godine između Irana i šest velikih sila ograničava iranski nuklearni program

Američki predsjednik Donald Trump će 12. maja odlučiti da li će vratiti ekonomske sankcije prema Iranu. Taj postupak bi mogao da ima značajan udar na pakt postignut 2015. godine između Irana i šest velikih sila a prema kojemu se ograničava iranski nuklearni program čime su ukinute međunarodne sankcije prema ovoj zemlji.

Čak i ukoliko odluči da ponovo uspostavi sankcije, proći će neko vrijeme prije no što one mogu stupiti na snagu.

Pod ovim sporazumom, Teheran je pristao da obzuda svoj nuklearni program u zamjenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija. Bivši američki predsjednik Barack Obama postigao je ovaj sporazum kako bi spriječio Iran od izgradnje nuklearnog oružja, no Trump vjeruje da dogovor ima „katastrofalne propuste.“

Donald Trump vjeruje da sporazum o iranskom nuklearnom oružju iz 2015. ima "katastrofalne propuste"
Donald Trump vjeruje da sporazum o iranskom nuklearnom oružju iz 2015. ima "katastrofalne propuste"

Čak i ako Trump odbaci sve moguće lijekove koje su razradili američki i evropski državnici i odluči da ponovo vrati sankcije, ključne američke sankcije usmjerene ka iranskoj prodaji nafte neće se automatski povratiti.

Kao rezultat, kompanije sa naftnog tržišta bi imale malo vremena da se naviknu na nove američke sankcije, a diplomate bi, s druge strane, mogli pokušati da ih spriječe.

Postojeći dogovor ima klauzulu o rješavanju sporova koja omogućava barem 35 dana za razmatranje tvrdnje da li je jedna od strana prekršila uslove dogovora. I ako Trump vrati sankcije, u skladu sa američkim zakonom, mora čekati 180 dana prije nego što nametne drakonske posljedice: usmjeravanje ka nacionalnim bankama koje nisu značajno smanjiile kupovinu iranske nafte.

Iran je odbacio ponovno pregovaranje te, ukoliko se Washington povuče, prijeti osvetom, iako još uvijek nije jasno rečeno kakvom.

„Iran ima nekoliko opcija ukoliko se Sjedinjene Države povuku iz nuklearnog dogovora. Reakcija Teherana na povlačenje Amerike, bit će neugodna,“ rekao je iranski ministar vanjskih poslova, Džavad Zarif.

Naftna tržišta pomno prate razvoj događaja.

„Ovo je tržište koje se nalazi u stanju napetosti zbog praćenja natpisa koji dolaze sa Bliskog Istoka,“ rekao je John Kilduff, partner Again Capital Management-a, hedge fonda iz New Yorka.

Cijene nafte već odražavaju premiju od jednog do tri dolara pod pretpostavkom da bi se Sjedinjene Države mogle povući iz dogovora te da bi se mogle nametnuti nove sankcije koje će naškoditi mogućnostima Irana da prodaje naftu na tržištu.

Ako izvoz nafte iz Irana bude odsječen, cijene nafte bi mogle rasti i do pet dolara po barelu
Ako izvoz nafte iz Irana bude odsječen, cijene nafte bi mogle rasti i do pet dolara po barelu

Ukoliko Sjedinjene Države 12. maja odluče ostati pri dogovoru iz 2015. cijene nafte će opasti kako bi eliminisali ovu premiju. S druge strane, ako se oni povuku i ako izvoz nafte iz Irana bude odsječen, cijene nafte bi mogle rasti i do pet dolara po barelu.

Ako Trump odluči da ponovo uspostavi sankcije, nije jasno da li će evropski saveznici željeti pregovarati i da li će druge stranke iz dogovora, uključujući Iran, prihvatiti bilo kakav kompromis prije no što sankcije stvarno stupe na snagu.

Čelnici Francuske i Njemačke posjetit će Washington sa nadom da će ubijediti Trumpa da blagoslovi riješenje dogovoreno između britanskih, francuskih, njemačkih i američkih diplomata a koje bi moglo sačuvati sporazum.

Diplomatski pad

Šanse da bi sporazum mogao biti pred urušavanjem povećale su se nakon što je nedavno Trump imenovao Johna Boltona za novog savjetnika za nacionalnu sigurnost te Mike Pompea za novog državnog sekretara.

Ukidanje ovog dogovora bi podiglo tenzije na Bliskom Istoku gdje se rivalske zemlje Saudijska Arabija i Iran, bore za nadmoć.

Također, ovaj potez bi otežao Trumpu da nagovori Sjevernu Koreju da zaustavi svoj nuklearni program, imajući na umu da bi iz Pjongjanga mogli zaključiti da se Washingtonu ne može vjerovati na riječ.

Trump vidi tri nedostatka u ovom sporazumu: neuspjeh u rješavanju pitanja iranskog programa balističkih raketa, uslove pod kojima međunarodni inspektori mogu posjetiti iranske nuklearne postrojbe, i „sunset“ klauzulu pod kojom limitacije na iranski nuklearni program počinju da ističu nakon deset godina.

Diplomate su naveli napredak na pitanjima balističkih raketa i inspekcije, ali pitanje „sunset“ klauzule ostaje neriješeno. Pompeo i ministar finansija Steven Mnuchin nagovijestili su mogućnost nastavka razgovora.

Izvor: Arshad Mohammed (Reuters)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG