Dostupni linkovi

Pompeo: Iran destabilizuje region


Majk Pompeo
Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je posetom Saudijskoj Arabiji započeo turneju po zemljama Bliskog istoka, istakao je u Rijadu potrebu za jedinstvom u Persijskom zalivu.

Majk Pompeo je u Saudijskoj Arabiji poručio da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma postignutog sa Iranom 2015. ukoliko sa evropskim partnerima ne postigne dogovor o izmenama tog sporazuma kako bi se obezbedilo da Teheran nikada ne dođe u posed nuklearnog oružja, prenosi Rojters.

"Iran destabilizuje ceo ovaj region. Ta zemlja podržava milicije i terorističke grupe. Sanbdeva oružjem pobunjenike Hute u Jemenu. I podržava ubilački režim sirijskog predsednika Bašara el Asada", rekao je Pompeo.

Govoreći o razdoru između nekih zemalja Persijskog zaliva i Katara, istakao je da je "jedinstvo u Persijskom zalivu neophodno i mora se postići".

Pompeo u Rijadu ima razgovore sa saudijskim kraljem, princom i ministrom spoljnih poslova, a posle Rijada, kako navodi AP, posetiće i Izrael i Jordan.

Pompeo je prethodno, manje od 24 sata pošto je preuzeo dužnost američkog državnog sekretara posetio sedište NATO-a u Briselu.

Tokom trodnevne turneje, Pompeo bi trebalo saveznice da obavesti o američkoj politici u vezi sa Iranom.

Pompeo je u petak rekao da nije doneta konačna odluka da li će se predsednik Donald Tramp povući iz iranskog nuklearnog sporazuma, i dodao da su pregovori u toku.

XS
SM
MD
LG