Dostupni linkovi

Nuklearna energija: SAD će pomoći Saudijcima?


Saudi Arabia -- Jordan's King Abdullah II, Saudi Arabia's King Salman bin Abdulaziz Al Saud, U.S. President Donald Trump, Abu Dhabi Crown Prince Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan and Qatar's Emir Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani pose for a photo during A
Saudi Arabia -- Jordan's King Abdullah II, Saudi Arabia's King Salman bin Abdulaziz Al Saud, U.S. President Donald Trump, Abu Dhabi Crown Prince Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan and Qatar's Emir Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani pose for a photo during A

Administracija Donalda Trumpa počinje pregovore sa Saudijskom Arabijom o potencijalno profitnom sporazumu o nuklearnoj energiji koji je neizostavno povezan s Obaminim nuklearnim sporazumom s Iranom, piše AP, a prenosi The Washington Post.

Riječ je o milijardama dolara u ugovorima za američke kompanije te mnogo većim pitanjima oko američke sposobnosti da omoguće prijateljima ali i neprijateljima veću mogućnost naoružanja.

Sekretar za energetiku Rick Perry će predvoditi američku delegaciju na razgovorima sa Saudijcima u Londonu koji je planiran za petak.

Prema pisanju Washington posta, sastanak se događa dok arapska elektrana istražuje civilni program nuklearne energije, moguće bez ograničenja o obogaćivanju i preradi urana, koji predviđa sporazum o saradnji s SAD-om.

Saudijci su nagovijestili da bi mogli prihvatiti ovakva ograničenja ukoliko se raniji sporazum o nuklearnoj energiji s njihovim najvećim neprijateljem Iranom ne ublaži, rekli su zvaničnici koji su željeli ostati anonimni.

Odvojeni pregovori o nuklearnim kapacitetima u Saudijskoj Arabiji i Iranu stavljaju američke zvaničnike u središte moći Bliskog istoka, piše Washington Post.

Ako se Iran može obogatiti, zašto ne možemo mi?​

Saudijci nisu voljni da se odreknu približavanju mogućnosti za izradu bombe, dok je Iran ograničen nuklearnim sporazumom iz 2015. godine koji će u narednoj deceniji postati blaži.

Kada je predsjednik SAD-a Barack Obama odobrio nuklearni sporazum s Teheranom, njegovi zvaničnici su insistirali na tome da ne slabe standarde neširenja nuklearnog oružja i njegove proizvodnje za sve ostale.

No, težak zadatak pripao je predsjedniku Donaldu Trumpu. A Saudijci se sada pitaju jednostavno pitanje: Ako se Iran može obogatiti, zašto ne možemo mi?

Na nedavno održanoj sigurnosnoj konferenciji u Minhenu ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije je poručio kako je njihov prvenstveni cilj imati jednaka prava kao i druge zemlje.

Treba li Bliskom istoku više nukleranog oružja?

Plakati postavljeni duž ceste najavljuju dolazak predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u Saudijsku Arabiju u maju ove godine. Posljednja stvar koja je potrebna Bliskom istoku je još jedna država s potencijalom da gradi nuklearno oružje, stav je uredništva The New York Timesa.

No, to bi moglo da se dogodi ako Sjedinjene Države pogrešno pristupe planovima Saudijske Arabije da započne poslovanje s nuklearnom energijom i izgradi 16 nuklearnih reaktora za proizvodnju električne energije u narednih 25 godina.

Prema pisanju The New York Timesa, namjera Saudijaca nije postati druga zemlja, nakon Izraela, koja ima nuklearni arsenal u sve nestabilnijoj regiji. Oni insistiraju na tome da reaktori budu korišteni isključivo za proizvodnju energije za domaćinstva, tako da se mogu osloniti na ogromne rezerve nafte kako bi ostvarili prihode iz inostranstva.

Ipak, postoje sve veći naznake da Saudijci žele mogućnost izgradnje nuklearnog oružja kako bi se zaštitili od njihovog glavnog rivala, Irana koji je imao jak nuklearni program prije nego što je prihvatio određena ograničenja u okviru sporazuma s Amerikom i drugim velikim silama polovinom 2015. godine.

Podsjetimo, ovaj sporazum predviđa ograničavanje obogaćivanja uranija i preradu plutonija, te podvrgavanje iranskih nuklearnih postrojenja međunarodnim inspekcijama i sankcije ukoliko se pokaže da Teheran ne poštuje dogovorene odredbe.

Popraviti propuste iz ranijeg sporazuma

Trump dijeli zabrinutost predstavnika Saudijske Arabije zbog sporazuma s Iranom, kojeg je ocijenio najgorim ikada te zaprijetio kako bi se mogao povući iz njega.

Podsjetimo, ranije je Trump izjavio da, ukoliko se "katastrofalni propusti" iz međunarodnog sporazuma iz 2015. godine ne poprave u roku od 120 dana, Washington će se povući iz njega.

"Ukoliko se jedna od strana ovog sporazuma povuče, on se neće moći provesti, odnosno sporazuma neće više biti, poručeno je prošlog mjeseca u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku", prenio je Reuters.

Šta će Trumpova administracija zahtijevati, šta Saudijci prihvatiti

Nastojanja Obamine administracije da pregovaraju o transfetru civilne nuklearne tehnologije su zapela zbog odbijanja saudijaca da se zakonski obavežu da se odriču obogaćivanja uranija i korištenja plutonija, za proizvodnju punjenja za nuklearno oružje. UAE su se na to obavezali sporazumom iz 2009. čime su postavili 'zlatni standard' neširenja nuklearnog oružja, za dogovore civilne nuklearne saradnje.

Sada se radi na novim pregovorima pod vodstvom predsjednika koji brine o potrebama poslovanja Amerike i agresivnije se dodvorava Saudijcima. Teoretski Trump je u dobrom položaju da privoli Saudijce da prihvate zlatni standard neširenja nuklearnog oružja. On može tvrditi da za Rijad ima više smisla da kupi obogaćena goriva za reaktore od relatvivno jeftinih stranih dobavljača nego da ih proizvodi u Saudijskoj Arabiji. Takav sporazum će dodatno učvrstiti veze sa SAD-om, koji su obećali da ce štiti kraljevstvo od svih neprijatelja.

Postavljaju se pitanja, koja ograničenja bi Trumpova administracija zahtijevala, a Saudijci prihvatili, kao dio sporazuma oko kojeg će ove dvije strane započeti pregovore.

XS
SM
MD
LG