Dostupni linkovi

Iran optužio bivšeg igrača minhenskog Bayerna Alija Karimija zbog potpore prosvjedima


Ali Karimi (fotoarhiva)
Ali Karimi (fotoarhiva)

Vlasti u Teheranu optužile su bivšeg iranskog nogometnog reprezentativca Alija Karimija zbog njegove potpore protuvladinim prosvjednicima koji su posljednjih tjedana izašli na ulice diljem zemlje zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini.

Ona je umrla u bolnici 16. rujna, tri dana nakon što ju je policija za moral odvela u "centar za prevaspitavanje" na sate skromnosti, jer navodno nije nosila hidžab po strogim iranskim propisima.

Karimi, koji trenutno živi u Dubaiju, inače bivši nogometaš minhenskog Bayerna i nekoć kapetan iranske nogometne reprezentacije, posljednjih je dana pod pritiskom sigurnosnih snaga zbog svojih objava na društvenim mrežama, uključujući Instagram, na kojemu ima gotovo 12 milijun sljedbenika.

Karimi, koji se naširoko smatra jednim od najvećih iranskih nogometaša svih vremena, osudio je smrt Mahse Amini i dao potporu prosvjednicima, posebno ženama.

Pozvao je i snage sigurnosti da ne dopuste "prolijevanje nevine krvi".

Poluslužbena novinska agencija Mehr izvijestila je da je Karimi optužen za nezakonito "okupljanje i tajni dogovor s namjerom djelovanja protiv nacionalne sigurnosti", što je optužba koju Iran često koristi protiv neistomišljenika i kritičara.

Ali Karimi je jedan od prvih slavnih osoba koji je osudio smrt Mahse Amini.

Njezina smrt izazvala je val prosvjeda diljem zemlje unatoč upozorenjima vlade da će oštro suzbiti svaki oblik neslaganja.

Videozapisi objavljeni na društvenim mrežama prikazuju prosvjede koji su se održavali u nekoliko gradova diljem zemlje navečer 4. listopada i ujutro 5. listopada.

Iranske učenice isteruju službenika ministarstva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00
XS
SM
MD
LG