Dostupni linkovi

Hamnei najavio oštrije mere protiv demonstranata u Iranu


Protest studenata na Univerzitetu Šarif u Teheranu
Protest studenata na Univerzitetu Šarif u Teheranu

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, okrivio je strane sile za nemire koji su se proširili zemljom zbog smrti mlade žene dok je bila u pritvoru zbog kršenja pravila o nošenju hidžaba, upozorivši da bezbednosne snage imaju njegovu punu podršku u gušenju svakog protesta.

U svojoj prvoj javnoj reakciji na masovne proteste u Iranu, Hamnei je 3. oktobra pripisao proteste uticaju SAD, Izraela i Iranaca u inostranstvu, koje je nazvao "izdajnicima".

Smrt 22-godišnjeg Mahse Amini "duboko mi je slomila srce", rekao je on, kvalifikujući to kao "gorak incident".

Vlasti su saopštile da je Amini umrla od srčanog udara dok je bila u pritvoru zbog "neprikladne odeće", što su osporile njena porodica i pristalice, rekavši da je bila savršenog zdravlja i da su očevici njenog hapšenja prošlog meseca rekli da su je tukle snage bezbednosti.

Smrt Aminijeve 16. septembra izazvala je talas protesta zbog primene pravila o hidžabu.

'Hiljadu sam puta pomislila – što se nisam rodila kao dečak'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Hamnei, koji se do ponedeljka nije oglašavao o smrti Aminijeve što je podstaklo spekulacije o njegovom zdravstvenom stanju, signalizirao je će u slučaju nastavka demonstracija one biti još oštrije suzbijane.

Portparol Stejt departmenta rekao je da su SAD "zgrožene izveštajima da iranske bezbednosne vlasti napadaju i hapse studente koji su učestvovali u mirnim protestima".

Portparol je u imejlu za Radio Slobodna Evropa naveo da su talentovani studenti Irana "veoma mladi ljudi koji bi mogli da budu budućnost zemlje, i oni s pravom protestuju zbog smrti Mahse Amini, odnosa njihove vlade prema ženama i devojčicama, i nasilnog udara na mirne demonstrante."

Rano 3. oktobra, obustavljena je nastava i premeštena onlajn na iranskom Univerzitetu Šarif, vodećoj visokoobrazovnoj instituciji i tradicionalnom leglu protestu, nakon što su preko noći izbili sukobi između studenata i bezbednosnih snaga, javili su lokalni mediji.

Na video snimcima postavljenim na društvenim mrežama prikazane su demonstracije na nekoliko univerziteta širom zemlje ujutro 3. oktobra.

Na Tehnološkom univerzitetu u Isfahanu studenti su protestovali protiv represije nad studentima Univerziteta Šarif u Teheranu i podržali javne proteste uz skandiranje za slobodu.

Koordinacioni savet iranskog sindikata nastavnika izdao je saopštenje u kojem od nastavnika i učenika traži da "pokažu solidarnost i podršku sa svim demonstrantima štrajkom u školi i odbijanjem da idu na časove" u ponedeljak, 3. oktobra.

U saopštenju upućenom programu Radija Slobodna Evropa na persijskom jeziku Radio Farda, Savet je pozvao vojne i policijske snage da budu sa građanima "kako ih u bliskoj budućnosti ne bi grizla savest i suočili se sa narodnim sudom".

Istovremeno, 12 političkih zatvorenica najavilo je da će protestovati u ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu u znak podrške borbi za prava žena.

Pre ovih demonstracija, Iran su potresali nemiri tokom leta zbog nestašice vode i loših uslova života.

Hidžab trese temelje Islamske Republike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:27 0:00
Izvor: Redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku
XS
SM
MD
LG