Dostupni linkovi

'To sam mogla biti ja'


Protesti u znak podrške ženama u Iranu nakon smrti Mahse Amini, Madrid, Španija 1. oktobar 2022.
Protesti u znak podrške ženama u Iranu nakon smrti Mahse Amini, Madrid, Španija 1. oktobar 2022.

Širom svijeta, od Beograda, preko Zagreba, Pariza, New Yorka do Teherana žene dižu svoj glas. Zbog smrti djevojke u Iranu, zbog intervjua sa silovateljem u Srbiji, zbog femicida, zbog podrške ženama i solidarnošću sa onima koje traže svoja osnovna prava.

Sa nekima od njih u Beogradu se srela Nevena Bogdanović i u ZIP podcastu donosi priču o Iranki koja živi u Beogradu, a koja je u matičnoj zemlji uhapšena 12 puta.

Slušajte i pratite ZIP

SpotifyApple PodcastGoogle Podcast Podcast.rs

'Hiljadu sam puta pomislila – što se nisam rodila kao dečak'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Žena, život, sloboda

"Mahsa Amini je mrtva, to je užasno što se desilo, ali to nije usamljen slučaj. Ta devojka sam mogla biti ja, zasigurno. To je vrlo teško, kad shvatiš što, kad to izgovoriš", kaže Dži, djevojka iz Irana koja živi u Beogradu.

U podcastu govori o svom iskustvu života u Iranu, dvanaest hapšenja, poniženjima sa kojima se susretala i komentarima ženskih pripadnika moralne policije koje je dobila jer je u koferu imala kupaći kostim.

"Dok sam živela u Iranu, svakog dana sam to pomislila – volela bih da sam dečak, zašto nisam dečak", kaže Dži.

Bunt, empatija i bijes

Širom svijeta se održavaju protesti podrške za žene u Iranu, na njima pale hidžabe, žene sjeku kosu što se smatra činom žalosti i ljutnje.

Osjećala sam povezanost sa tim ženama najviše u tom besu i nemoći koju imaju.
Marijana

Protesti se održavaju i u Beogradu, a Nevena je razgovarala i sa 26-godišnjom novinarkom Marijanom koja je iz, kako je rekla bunt, podrške i empatije, ošišala svoju kosu.

U Beogradu, osim zbog protesta podrške ženama Irana, brojni su se okupljali i na protestima ispred tabloida koji je objavio intervju sa višestruko osuđivanim silovateljem.

Mnoge žene sa kojima je Nevena razgovarala na oba protesta pitaju se kada je dosta?

Više razgovora donosimo u ZIP epizodi pod nazivom "Hiljadu sam puta pomislila – što se nisam rodila kao dečak".

O serijalu Zaviri ispod površine

Svakodnevnica u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Sa kakvim se izazovima suočavamo? Šta ove sedmice pokušavamo bolje da razumijemo?

Svakog ponedeljka autori iz Sarajeva, Podgorice i Beograda donose novu epizodu podcasta ZIP - Zaviri ispod površine. O čemu to razmišljaju ove sedmice? Šta o tome kažu stručnjaci, a šta kažete vi?

Sve epizode možete potražiti ovdje. Preuzimite podcast na vaš uređaj i slušajte po svom tempu. Sa vama smo i kroz naše radijske emisije svakog vikenda.

XS
SM
MD
LG