Dostupni linkovi

Iran i Srbija jačaju privrednu saradnju


Iran se nalazi pod ekonomskim sankcijama: Teheran, 26. april 2022.
Iran se nalazi pod ekonomskim sankcijama: Teheran, 26. april 2022.

Iran i Srbija nastoje da povećaju trgovinsku razmenu u uslovima svetske krize, zbog čega se u Beogradu od ponedeljka 11. jula sastaju delegacije privrednika dve zemlje.

Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine Srbije, rekao je da će po formiranju srpske Vlade dve strane u Teheranu održati sastanak mešovitog komiteta za trgovinsku saradnju.

"Globalna situacija pokazuje da moramo više da sarađujemo i za to postoji apsolutna podrška rukovodstava dve države“, naveo je Nikčević.

Potencijal za saradnju je ogroman, zaključilo je 20 privrednika iz Irana na sastanku sa kolegama u Privrednoj komori Srbije (PKS), što pokazuje da je obim trgovine Irana prošle godine bio 120 milijardi dolara, iako je ta zemlja pod međunarodnim sankcijama.

Iste godine sa Srbijom je ostvarena robna razmena od 50 miliona dolara.

Te godine, po podacima PKS, Srbija je u Iran izvezla robu od tri miliona dolara, dok je uvoz povećan 188 odsto u odnosu na prethodnu.

"U planu je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Iranu i nadamo se da će biti realizovana u najkraćem roku. Jedna od osnovnih tema biće privredna saradnja“, rekao je ambasador Irana u Srbiji Rašid Hasan Pur Baei.

Kako je naveo, najveće prepreke su carinske barijere, pitanje transporta i to što između Srbije i Irana ne postoji platni promet.

Od sredine decenije Srbija je na iransko tržište najviše izvozila kukuruz, hartiju, karton, alate i šinska vozila. Iz Irana su u Srbiju stizali voće, polimeri etilena i stirola, te ulje od nafte.

Alireza Pejman Pak, direktor Organizacije za promociju trgovine Irana, podsetio je da je ta zemlja među vodećima u proizvodnji nafte, gasa i mineralnim resursima.

"Visoku tehnologiju izvozimo i u Evropu, na primer medicinsku opremu, tako da bi trebalo iskoristiti širok dijapazon proizvoda i usluga koji su na raspolaganju“, naveo je Pak.

Najznačajniji sektori privrede Irana su nafta i prirodni gas, poljoprivreda, automobilska proizvodnja, industrija građevinskog materijala, tekstilna i IT industrija.

PKS navodi da je osmi u svetu po proizvodnji rude gvožđa, da izvozi hemijske i petrohemijske proizvode, voće, tepihe i tehničke usluge, kao i da je prvi u svetu u proizvodnji šafrana i pistaća i drugi u izvozu urmi.

Proteklih godina najviše je uvozio pirinač, kukuruz, sojinu sačmu i soju.

Mihajlo Vesović, iz PKS, rekao je da su srpski privrednici spremni za saradnju sa Iranom.

"Želimo poslove u poljoprivredi, naftnoj, prehrambenoj, hemijskoj i naftnoj industriji, turizmu, telekomunikacijama, informacionim tehnologijama, dakle svuda gde postoji obostrani interes,“ zaključio je Vesović.

Najznačajniji trgovinski partneri Irana su Kina, Indija, Južna Koreja, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska i Brazil.

Krajem 2020. ekonomska saradnja Srbije i Irana bila je prepolovljena nakon što su SAD prethodno uvele sankcije Teheranu, a kompleksna geopolitička situacija praktično je ukinula platni promet između dve zemlje.

Po podacima PKS, u prvih devet meseci te godine trgovinska razmena Srbije i Irana bila je manja za 50 odsto u odnosu na isti period 2019, kada je iznosila 38,7 miliona dolara, što je bilo 25 odsto manje u odnosu na 2018. godinu.

Iran je u proteklih 35 godina pod vojnim i ekonomskim sankcijama koje imaju za cilj da se Teheran pozabavi pitanjem ljudskih prava i obustavi nuklearni program.

Iransko nuklearno postrojenje Bushehr
Iransko nuklearno postrojenje Bushehr

Iran je 2015. potpisao nuklearni sporazum sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i Kinom. To je omogućilo ublažavanje sankcija u zamjenu za ograničavanje iranskih nuklearnih programa.

No, bivši američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma u maju 2018., ističući, uz ostalo, da uvjeti nisu dovoljno strogi da spriječe Iran da razvije nuklearno oružje. Trump je također ponovno uveo oštre ekonomske sankcije Iranu.

Nakon što se Washington povukao Iran je prekršio ograničenja postavljena u sporazumu i insistirao je da SAD ukinu sankcije prije nego što se vrati u sporazum.

Dok zapadne sile upozoravaju da je sve bliže mogućnosti izrade nuklearne bombe, Iran poriče da ima takve namjere.

Sa Iranom, koji je tržište sa 80 miliona stanovnika, Srbija od 2003. ima potpisane sporazume o podsticanju ulaganja, izbegavanju dvostrukog oporezivanja, međunarodnom drumskom prevozu, prometu životinja i proizvoda životinjskog porekla, kao i memorandume o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima i javno-privatnoj saradnji.

XS
SM
MD
LG