Dostupni linkovi

Velika izlaznost upkos nasilnim akcijama


Žene poslije glasanja na izborima u Iraku, 7. mart 2010. godine
Žene poslije glasanja na izborima u Iraku, 7. mart 2010. godine
Iračani iščekuju rezultate nedjeljnih parlamentarnih izbora. Na birališta su izašli milijuni ljudi, bez obzira na podmetnute bombe i raketne napade u kojima je poginulo najmanje 36 ljudi. Po svemu sudeći nijedna od političkih grupacije neće imati većinu u parlamentu.

Dan nakon izbora širom Iraka se skidaju predizborni plakati, ali i sahranjuju poginuli u nasilnim akcijama. Ukinut je policijski sat.

No, sami izbori neće označiti i kraj političkih turbulencija u Iraku. Možda će proći i mjeseci dok se političke stranke ne dogovore o novoj vladi.

Iako su pojedine stranke već objavile preliminarne rezultate, Centralna izborna komisija upozorava da će trebati vremena za službene rezultate, jer se za 325 mjesta u parlamentu natjecalo oko 6.200 kandidata.

Značaj ovih izbora je i u tome što su održani nekoliko mjeseci uoči 31. augusta, kada američke borbene jedinice trebaju napustiti Irak. Prema odluci američkog predsjednika Baracka Obame do kraja 2011. godine svi bi američki vojnici trebali otići iz Iraka.

Budućnost Iraka pripada njegovim građanima, istaknuo je šef Bijele kuće govoreći o održanim izborima.

„U ime američkog naroda, čestitam iračkom narodu na provedenim izborima. Iračani su učinili korak naprijed u izgradnji svoje zemlje. Sjedinjene države će im nastaviti pomagati da se konča rat i da sami preuzmu kontrolu nad svojom zemljom“, rekao je Obama

Postizborna kombinatorika

Glasanje u Iraku - parlamentarni izbori

x
Glasanje u Iraku - parlamentarni izbori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
Analitičari podsjećaju da je u zemlji poput Iraka važno tko će formirati vladu. Prošli put je za to trebalo više od pet mjeseci, što je utjecalo na razinu sigurnosti u zemlji.

David Mack, bivši američki ambasador, danas znanstvenik u Institutu za Bliski istok, ističe da, pod pretpostavkom da aktualni premijer Nuri al Maliki ostvari neznatnu prednost, itekako će imati poteškoća oko formiranja vlade.

Odluka da tokom predizborne kampanje u prvi plan stavlja „de baatifikaciju“ zemlje, otežati će mu formiranje koalicije nacionalnog jedinstva.

S druge strane, ukoliko bi išao u koaliciju sa shiitskim religijskim partijama to će dodatno pojačati nestablinost u zemlji, smatra Mack.

Nova vlada bez kurdskih partija nije moguća, no i u Kurdistanu se pojavila nova reformska stranka koja bi mogla uzdrmati Patritotski savez Kurdistana kojemu je na čelu predsjednik Jalal Talabani koji već desetljećima dominira kurdskom političkom scenom.

Službeni rezultati izbora će biti poznati najvjerojatnije u četvrtak. U međuvremenu iz međunarodne zajednice i dalje stižu čestitke službenom Bagdadu.

Danas je takvu uputio i glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen koji je istaknuo kako su izbori dokaz demokratizacije iračkog društva, ali i put prema nacionalnom pomirenju i napretku Iraka.
XS
SM
MD
LG