Dostupni linkovi

Uoči izbora novi samoubilački napadi u Iraku


Policija na uviđaju poslije napada
Policija na uviđaju poslije napada
Prema posljednjim podacima najmanje 31 osoba je ubijena, a 48 ranjeno u samoubilačkim bombaškim napadima na dvije policijske stanice i bolnicu u iračkom gradu Bakubi.

Napadi u Iraku u posljednja dva mjeseca intenzivirani su zbog održavanja opštih izbora zakazanih za nedjelju 7. mart.

Iračka policija je saopštila da su dvojica bombaša samoubica u automobilima skoro istovremeno aktivirala eksploziv ispred policijskih stanica u centru i u zapadnom delu Bakube, u nemirnoj provinciji Dijali.

Ubrzo potom, treći napadač, za kojeg se vjeruje da je bio u policijskoj ili vojnoj uniformi, digao je sebe u vazduh kod glavne gradske bolnice u koju su prebačeni ranjeni u prethodnim eksplozijama.

Predstavnica za štampu iračke vlade Samira al-Šibli izjavila je da je u Dijali uveden policijski čas i da su zatvoreni glavni putevi na ulazima u veće gradove kako bi se sprečili novi napadi.

Napadi, među najsmrtonosnijima u poslednje vrijeme u Iraku, izvedeni su uoči parlamentarnih izbora u nedelju, drugih od svrgavanja Sadama Huseina 2003. godine.

Sve više nastradalih civila

Bakuba je u prethodnom periodu povremeno bila poprište za incidente između islamskih militanata i američkih trupa u toj zemlji.

BBC izvještač iz Bagadada kaže da je ovaj napad potvrđuje strahovanja mnogih.

Iračke policijske i bezbjednosne službe u najvišem su stanju pripavnosti, 100.000 ljudi je dodatno angažovano u pokušaju sprječavanja napada na dan glasanja u nedjelju.

Svemu su prethodili protesti sunitskih i šiitskih grupa uoči izbora, a sunitske grupe su se žalile na diskriminaciju.

U februaru je u Iraku ubijeno 211 civila, što je skoro duplo više nego u januaru kada je poginulo 135 osoba.

Iako je u toku posljednje dvije godine opalo nasilje u toj zemlji, u nekoliko posljednjih mjeseci zabilježen je porast napada, što se povezuje sa približavanjem parlamentarnih izbora.

Pored civila, u toku proteklog mjeseca ubijeno je i 96 policajaca i 45 vojnika, tako da je ukupno u toku tog mjeseca poginulo 352 Iračana. U januaru je ukupno ubijeno 196 Iračana. Broj povrijeđenih se u proteklom mjesecu popeo na 684.
XS
SM
MD
LG