Dostupni linkovi

Izbori u Iraku test političke stabilnosti


U Iraku se u nedelju održavaju parlamentarni izbori koji se smatraju testom političke stabilnosti s ozbirom da je za nekoliko meseci planirano povlačenje američkih borbenih trupa.

Svuda su vidljive pesme, radio džinglovi, televizijski spotovi, posteri – naročito u prestonici Bagdadu, u poslednje tri sedmice kampanje.

U jednoj pesmi su ukazuje na važnost glasanja ma kakva opasnost da zapreti. „Glasaću i prkositi terorizmu“, „Moram da glasam zbog onih koje volim“, neke su od poruka pesme koju izvodi Muntazer Hanun al-Nasiti. On kaže da stalno dobije novčane ponude od kandidata na izborima da ih pomene u pesmama.

U svakom slučaju, ovi izbori su po mnogo čemu presudni. To je prvo glasanje nakon 2005, koje su manjinske sunitske partije bojkotovale. Nakon toga usledilo je sektaško nasilje, odnosno sukobi između radikalnih struja većinskih šiita i manjinskih sunita koji su splasnuli tek u poslednjih 18 meseci. Zbog toga se ovi izbori smatraju ključnim testom političke stabilnosti uoči najavljenog povlačenja američkih trupa. Naime, SAD planiraju da smanje sadašnji kontigent od više od 100.000 vojnika na 50.000, koji bi bio angažovan samo u neborbenim operacijama kao što je obuka iračkih trupa.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje u kojoj meri izbori u nedelju zaista mogu da stabilizuju političke prilike u Iraku.

Ovoga puta, suniti će po svoj prilici učestvovati na izborima. Međutim, nedavno je vođena žestoka debata zbog odluke vlade da zabrani učešće oko 150 sekularnih kandidata iz redova sunitskog naroda zbog navodnih veza sa zabranjenom Baat partijom svrgnutog i kasnije pogubljenog iračkog lidera Sadama Huseina. Suniti smatraju da je cilj ove mere da se podrije pozicija njihove zajednice.

Međutim, kandidati sunita će ovoga puta učestvovati, jer su na osnovu iskustva sa izbora 2005 naučili koja je cena ako se ostane van političkih institucija, ističe Munaf Ali al-Nada, kandidat sunita u proviniciji Salahudin, uglavnom nastanjenoj njegovim sunarodnicima.

Za izbore je registrovano 19 miliona glasača koji će birati između 6.000 kandidata za 352 poslanika.

Ključno odmeravanje snaga u Kirkuku

Glavni favorit je grupacija premijera Nuri Al-Malikija „Koalicija za pravnu državu“. Ona je pobedila na prošlogodišnjim lokalnim izborima promovišući saradnju, odnosno prevazilaženje sektaških podela. Međutim, formiranje komisije koja je imala za cilj da sprovede „desadamizaciju“, može lišiti Malikija pre svega glasova Sunita.

Drugi takmac je koalicija bivšeg premijera Ijada Alavija, koja takođe nastupa na platformi prevazilaženja podela. Međutim, postavlja se pitanje koliko će ova koalicija izgubiti glasova jer je jednom od njenih lidera, sunitskom političaru Salehu-al-Mutlagu zabranjeno učešće na izborima.

Mutlag tvrdi da je odluka Komisije politički motivisana. Na čelu ovog tela je Ahmed Čalabi, koji nastupa u bloku šiitskih verskih partija „Iračka nacionalna alijansa“, u kojoj je većina partija zastupljenih u sadašnjem sazivu iračkog parlamenta.

Ključno regionalno odmeravanje snaga biće u Kirkuku između Kurda, Arapa i Turkmena. Sva tri naroda polažu pravo na ovu naftom bogatu provinciju.

Biće zanimljivo i kako će na izborima proći žene, osim zagarantovane kvote poslanika koju im garantuje Ustav. One su kandidatkinje na listama gotovo svih partija, uprkos još uvek snažnim predrasudama.

Stranke nastoje da se približe i Iračanima koji su izbegli zbog nasilja – procenjuje se oko 1.5 milion, uglavnom u Jordan i Siriju. Oni su već u petak počeli da glasaju.

U samom Iraku, izlaznost će u mnogo ćemu zavisiti od bezbednosnog stanja. Uoči izbora učestali su napadi pobunjenika. Tako je u četvrtak u dva samoubilačka napada na biračka mesta ubijeno 12 lica, uključujući i 7 vojnika i policajaca.
XS
SM
MD
LG