Dostupni linkovi

Izbori u Iraku: Velika izlaznost uprkos napadima


Glasanje u Iraku - parlamentarni izbori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00


Iračani su u velikom broju izašli danas na glasanje za parlamentarne izbore i pored napada u kojima je poginulo 38 ljudi a 110 ih je povređeno.

Glasačka mesta su zatvorena u 15.00 časova po centralnoevropskom vremenu i odmah je počelo prebrojavanje glasova.

Prema prvim procenama koje stižu od lokalnih vlasti izgleda da je u oblastima gde žive suniti, koji su bojkotovali prošle izbore 2005. godine, bila veća izlaznost nego u većinski šiitskim pokrajinama.

Tako je u provinciji Dijala izlaznost bila 90 odsto, u gradu Samara 82 odsto i u oblasti Ninive 60 odsto, dok je u šiitskim pokrajinama kao što su Divanija, Nadžaf i Nasirija izlaznost bila između 55 i 60 odsto.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton izdala je danas saopštenje u kome je pozdravila to što je "značajan broj" Iračana izašao da glasa pored napada pobunjenika i ocenila da takva izlaznost "zasužuje poštovanje".

"Takva izlaznost uprkos žestokim napadima tokom izborne kampanje i na dan izbora potrvrđuje opredeljenost iračkog naroda za demokratski Irak, i zaslužuje poštovanjesvih", rekla je Ešton u saopštenju.

Mreža Al Kaide zapretila je da svako ko izađe da glasa rizikuje smrt.

Serija napada

Bagdad nakon jutrošnjih napada
Početak glasanja danas u Iraku obeležila je artiljerijska vatra i serija eksplozija na nekoliko mesta, uprkos snažnim merama bezbednosti.

U tim napadima je, prema najnovijem bilansu iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova, poginulo 38 ljudi, od kojih 25 u zgradi pogođenoj raketom u mestu Ur na severu Bagdada.

Na Bagdad je danas ispaljeno pedesetak projektila a cilj su bili brojni kvartovi prestonice i takozvana zelena zona, najobezbeđeniji deo grada gde su smeštene državne zgrade i više ambasada. U tim napadima je ranjeno desetak osoba.

Portparol vojne komande Bagdada Kasem Ata izjavio je da je reč o "terorističkim napadima".

Premijer Nuri al-Maliki, koji je glasao na biračkom mestu u zelenoj zoni, pokušao je da smanji značaj serije napada na dan izbora.

"Napadima pokušavaju da stvore buke kako bi impresionirali birače, ali Iračani su narod koji voli izazove",
kazao je premijer.

Ovo su drugi izbori u zemlji od svrgavanja s vlasti Sadama Huseina 2003. godine i smatraju se bitnim za stabilnost zemlje pošto se održavaju šest meseci pre povlačenja više od polovine američkih trupa iz Iraka.

Više stotina hiljada vojnika i policajaca štitilo je 46.000 glasačkih mesta.

Oko 20 miliona Iračana biralo je 325 poslanika u skupštini za naredni četvorogodišnji mandat. Na izborima je bilo prijavljeno 6.218 kandidata od kojih je 1.801 žena.

Ovo su drugi po redu parlamentarni izbori od pada režima Sadama Huseina 2003. godine.

Prema navodima Ujedinjenih nacija preliminarni rezultati biće poznati tek 18. marta, a konačni rezultati krajem meseca.

Pročitajte i ovo
Izbori u Iraku test političke stabilnosti
XS
SM
MD
LG