Dostupni linkovi

Socijalisti Putinov glas u Srbiji


Ivica Dačić. lider socijalista i tadašnji šef diplomatije Srbije sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Kremlju u Moskvi u decembru 2017. godine.
Ivica Dačić. lider socijalista i tadašnji šef diplomatije Srbije sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Kremlju u Moskvi u decembru 2017. godine.

Rusija nam je prijateljska zemlja, tamo su naša pravoslavna braća i mi ćemo nastaviti svoju liniju, uključujući i političku podršku, jedna je od poruka koje su usred ruske invazije na Ukrajinu stigle iz Socijalističke partije Srbije (SPS).

Ovo je izjavio 1. marta ruskoj agenciji Tass Dušan Bajatović, visokopozicionirani socijalista i direktor javnog energetskog preduzeća Srbijagas. Time se pridružio lideru socijalista Ivici Dačiću koji poslednjih dana ponavlja da Rusija "najviše štiti državni i nacionalni interes" Srbije.

SPS je deo vladajuće koalicije u Srbiji i glavni partner predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke (SNS).

Ova partija od osnivanja 1990. i njenog prvog lidera Slobodana Miloševića važi za proruski orijentisanu.

U Moskvi su nakon pada Miloševićevog režima 2000. godine zaštitu našli i članovi Miloševićeve porodice, supruga Mirjana Marković i sin Marko.

Mirjana Marković, nekadašnja predsednica političke partije Jugoslovenska levica se do poslednjeg dana svog života krila u Rusiji gde je 2006. dobila politički azil.

Marko Milošević je Srbiju napustio 7. oktobra 2000.godine, a Mirjana Marković u februaru 2003. neposredno pre ubistva premijera Zorana Đinđića.

Ivica Dačić u obraćanju članovima SPS-a na memorijalu Miloševiću u Beogradu 2007. godine.
Ivica Dačić u obraćanju članovima SPS-a na memorijalu Miloševiću u Beogradu 2007. godine.

Akcija koju je pokrenuo najbolje plaćeni menadžer u Srbiji

Šestog dana ruske invazije na Ukrajinu, socijalista i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, objavio je da sa svojim saradnicima i ruskom ambasadom organizuje prikupljanje novca iz ličnih sredstava za decu u Donbasu. On je tom prilikom poslao i niz političkih poruka.

"Mi razumemo da je specijalna operacija Rusije u Ukrajini ne samo borba za bezbednost Rusije, koja s pravom zahteva garancije bezbednosti, nego kako je rekao predsednik Putin, i borba za denacifikaciju", rekao je Bajatović za rusku agenciju Tass 1. marta.

Ruski predsednik Vladimir Putin je nekoliko dana pre invazije priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Invazija na Ukrajinu počela je 24. februara, a borbe se vode u nekoliko ukrajinskih gradova uključujući Kijev, Sumi, Mariupolj, Odesu, Harkov.

Dušan Bajatović nije bio dostupan za odgovor na pitanja RSE u vezi sa akcijom prikupljanja pomoći za decu u Donbasu, kao i da li ona znači i političku podršku Rusiji.

On je za Tass rekao da ta akcija nije samo izraz solidarnosti, već i podrške.

Bajatović ne otkriva iznos novca koji je dao

Bajatović je, ne otkrivajući iznos, rekao da je njegov prilog bio najveći, pošto je jedan od najviše plaćenih visokih menadžera u Srbiji.

Prema zvaničnim podacima njegova mesečna primanja iznose oko 20.000 evra. Veliki deo primanja je zbog toga što je u menadžmentu srpsko-ruskih energetskih preduzeća (Jugorosgas, SoutrhStream, Sogaz...).

Bajatović je na čelu Javnog preduzeća "Srbijagas" od 2008. godine. Godinama se nalazio na visokim pozicijama u SPS-u. Na sajtu stranke piše da je zamrznuo funkciju potpredsednika Glavnog odbora stranke.

SPS tradicionalno drži vodeće funkcije u energetskom sektoru u Srbiji, koji u najvećoj meri zavisi upravo od Rusije. U prošlom mandatu Vlade socijalisti su imali i resor rudarstva i energetike. U medijima se u više navrata navodilo da na tome insistira Rusija.

Predsednik uprave Gazproma Aleksej Miler (desno), Dušan Bajatović (levo) kao direktor Srbijagasa poptisuju ugovor u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, u Moskvi 2017. godine
Predsednik uprave Gazproma Aleksej Miler (desno), Dušan Bajatović (levo) kao direktor Srbijagasa poptisuju ugovor u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, u Moskvi 2017. godine

I pored konstantnih kritika na rad Bajatovića koje dolaze od ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, on se godinama održao na čelu Srbijagasa.

Bajatović je dobitnik visokog ruskog priznanja "Medalja Puškina" koje se dodeljuje zaslužnim stranim građanima za doprinos u razvoju kulturnih i drugih veza kao i čuvanje tradicija.

Mediji su preneli da je ruski predsednik Vladimir Putin nagradio Bajatovića ovom medaljom zbog organizovanja akcija čiji je cilj bolje upoznavanje istorije, kulture i geografije dve zemlje.

"Čast mi je biti u Ruskom geografskom društvu na čijem se čelu nalaze predsednik Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu dokazani prijatelji srpskog naroda", rekao je Bajatović kada mu je u maju 2021. uručeno priznanje.

Dušan Bajatović je predsednik Saveta centra Ruskog geografskog društva u Srbiji koji je formiran u februaru 2017.

Prvi protiv sankcija Rusiji bio lider socijalista

Pre nego što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo zvanični državni stav u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu, lider SPS-a i odlazeći predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je ocenio da Srbija ne sme da se pridruži osudama i sankcijama Rusiji.

Dačić je 2. marta ponovio da Srbija nema interese da vodi politiku u skladu interesa istoka ili zapada, već u skladu sa svojim državnim interesom.

"Da li nam garantuju da ćemo sutra ući u EU? Ne, nego za deset, 15, 20 godina. Pa dobro, i mi ćemo našu spoljnju politiku uskladiti za deset 15, 20 godina", rekao je Dačić za RTS.

On je dodao da Srbija uvažava stavove EU o "poštovanju principa teritorijalnog integriteta", kao i da "nije dobro" što je Rusija narušila teritorijalni integritet Ukrajine.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje uvele su sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Srbija i pored toga što smatra pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, nije prihvatila zahtev EU da se pridruži ovim sankcijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je 25. februara da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji jer se "rukovodi svojim vitalnim ekonomskim i političkim interesima".

"Srbija poštuje norme međunarodnog prava, ali Srbija isto tako dobro razume svoje potrebe i bez obzira na to šta bi neko želeo, Srbija ima svoje vitalne nacionalne i državne interese, poštuje tradicionalna prijateljstva", rekao je Vučić.

Socijalisti, prema rečima svog lidera Ivice Dačića, u Rusiji vide najvećeg i najuticajnijeg zaštitnika vrhunskog nacionalnog interesa Srbije a to je očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije. Dačić je to rekao tokom zvanične posete Moskvi i krajem maja i početkom juna 2021.

Srbija, naime, računa na podršku Rusije u borbi protiv priznavanja nezavisnosti Kosova, a takođe u potpunosti zavisi od ruskog gasa. Kosovo, nekadašnja južna srpska pokrajina, proglasilo je nezavisnost 2008. godine.

Lider socijalista Putina smatra prijateljem Srbije i srpskog naroda. Tokom Putinove posete Beogradu u januaru 2019. Dačić je Putinu na svečanom ručku otpevao rusku pesmu "Kaljinka".

Putin želeo socijaliste u Vladi Srbije?

Medijski izveštaji navode i da je ruski predsednik Vladimir Putin iza zatvorenih vrata oduvek insistirao da SPS bude deo vlasti u Srbiji.

U maju 2016. nakon susreta u Moskvi sa tadašnjim mandatorom za sastav nove Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, Putin je izrazio nadu da će u njoj "dostojno mesto zauzeti ljudi koji pridaju značajnu pažnju razvoju međudržavnih odnosa" Rusije i Srbije.

Lider socijalista je tada izjavio za B92 "da ne doživljava SPS kao najjaču prorusku stranku u prethodnim vladama". Takođe tvrdi da SPS nije predstavnik Rusije u Srbiji.

Socijalisti u ciljeve spoljne politike ubrajaju i razvoj dobrih odnosa sa velikim silama kao što su Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, ali i Indija, Brazil i zemlje Latinske Amerike i arapskog sveta. U programu SPS-a piše da opredeliti se za Evropsku uniju ne znači zatvoriti se za obostrano korisne odnose sa drugima.

SPS je u vladajućoj koaliciji sa Srpskom naprednom strankom od njenog dolaska na vlast 2012. godine. Za to vreme Ivica Dačić je bio premijer, pa ministar spoljnih poslova i na kraju predsednik parlamenta.

Ivica Dačić i ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko u Beogradu, juli 2021.
Ivica Dačić i ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko u Beogradu, juli 2021.

Kada je izabran za predsednika parlamenta, prvi strani zvaničnik sa kojim se Dačić sreo bio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko. Dačić je to objasnio za RTV time da mu se Bocan-Harčenko "prvi obratio" i "tražio da dođe" da mu preda čestitku ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

Takođe je kao predsednik Skupštine Srbije na prvo službeno putovanje otišao u Rusiju u proleće 2021.

Socijalisti su se, nakon svrgavanja režima njihovog prethodnog lidera Slobodana Miloševića 2000. godine, vratili na vlast 2008. Tada su ušli u koaliciju sa Demokratskom strankom, na čijem je čelu u to vreme bio predsednik Srbije Boris Tadić.

Nakon izbora 2012. godine, SPS napušta svoje dotadašnje koalicione partnere i formira Vladu Srbije sa Srpskom naprednom strankom.

U Srbiji je u toku predizborna kampanja za predsedničke i vanredne parlamentarne izbore koji su raspisani za 3. april.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG