Dostupni linkovi

Ukrajinski poslanik: Srbija treba da odustane od imperijalnih težnji i prihvati nezavisnost Kosova


Ukrajinski poslanik Oleksij Gončarenko
Ukrajinski poslanik Oleksij Gončarenko

Ukrajinski poslanik Oleksij Gončarenko izjavio je da Kosovo ne može da bude "siva zona" u Evropi i da Srbija treba da prihvati činjenicu da je Kosovo nezavisna država.

"Doba imperija u Evropi je prošlo", rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa Gončarenko, navodeći da misli na trend u Srbiji.

Ako ne odustane od tog pristupa, Srbija će nastaviti da živi u siromaštvu i revanšizmu, dok će je "eksploatisati Rusija, Iran i druge zemlje koje žele da zapale vatru na Balkanu", rekao je Gončarenko.

On je izrazio nadu da će Kosovo posle glasanja u maju u Savetu Evrope postati punopravni član te panevropske organizacije.

RSE: Gospodine Gončarenko, lobirali ste za pozitivno glasanje za Kosovo na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Očekuje se da će konačnu odluku doneti Komitet ministara u maju. Mislite li da će proći?

Oleksij Gončarenko: Mislim da hoće. Glasanje u Parlamentarnoj skupštini je bilo istorijsko i sada moramo završiti ovaj posao. Mislim da će Komitet ministara zvanično pozvati Kosovo da postane član Saveta Evrope.

RSE: Šta biste poručili zemljama koje još nisu sigurne da li da podrže Kosovo?

Gončarenko: Kosovo to zaslužuje, Kosovo pripada slobodnom svetu. Potrebna je naša pomoć da razvije vrednosti kao nova zemlja, kao nova demokratija. Potrebna je ekspertiza Saveta Evrope. Ovde se ne radi o političkim debatama, reč je o dva miliona ljudi koji zaslužuju da budu deo najveće organizacije na svetu, koja se bori za ljudska prava, vladavinu prava, demokratiju – za osnovne vrednosti svih nas.

RSE: Da li mislite da bi se u narednim nedeljama mogli pojaviti novi uslovi za Kosovo?

Gončarenko: Ne znam šta će biti na Komitetu ministara. To nije moja oblast odgovornosti. Ja sam član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i naša odluka je jasna: pozivamo Komitet ministara da pozove Kosovo.

RSE: Međutim, pojedini poslanici su pominjali Zajednicu opština sa srpskom većinom koju Kosovo treba da formira. Mislite li da to može postati prepreka?

Gončarenko: Nadam se da to neće biti prepreka.

RSE: Kako Kosovo može osigurati da ne propusti priliku u maju?

Gončarenko: Kosovske vlasti moraju da nastave da pokazuju privrženost tim osnovnim vrednostima, demokratiji, ljudskim pravima, vladavini prava – ono je najvažnije.

I, nakon što postane član Saveta Evrope, Kosovo ima mnogo posla da uradi i usvoji konvencije koje su od suštinskog značaja za našu organizaciju.

RSE: Otvoreno ste izjavili da su ciljevi Srbije na Kosovu slični ciljevima Rusije u Ukrajini. Možete li detaljnije objasniti ovo?

Gončarenko: Nažalost, vidim da u Srbiji postoje dva trenda. Jedan je za izgradnju demokratske zemlje, što u potpunosti podržavam, a drugi za obnovu srpskog carstva. I otvoreno sam rekao da je doba imperija u Evropi prošlo.

Sva ta revanšistička i imperijalistička osećanja koja pojedini srpski političari pokušavaju da promovišu u Srbiji, da ojačaju u Srbiji, velika su prepreka za razvoj same Srbije.

Srbija se, dakle, mora pomiriti sa činjenicom da više ne može biti carstvo. To treba da bude normalna i demokratska zemlja. Time bi bila deo slobodnog sveta. U suprotnom, nastaviće da živi u siromaštvu, u revanšizmu, da je eksploatišu Rusija, Iran i druge zemlje koje žele da zapale vatru na Balkanu.

RSE: Kako, po vašem mišljenju, mogu da se spreče ta nastojanja?

Gončarenko: Nisam u poziciji da govorim šta Kosovo i Srbija treba da urade, ali lično verujem da u Evropi ne može biti sivih zona. Kosovo ne može biti siva zona. Srbija mora da prihvati činjenicu da je Kosovo nezavisna država koju su priznale druge zemlje, i da uspostavi odnose s Kosovom kao susedom. To je posao koji se mora uraditi i od toga bi koristi imalo Kosovo i Srbija i cela Evropa.

RSE: Lobirali ste i da Ukrajina prizna nezavisnost Kosova. Ima li napretka u tom smeru?

Gončarenko: Ne, trenutno nema napretka po tom pitanju, ali razlog je jasan. Ukrajina je u veoma teškoj poziciji i, uz svo poštovanje prema Kosovu, to trenutno nije glavno pitanje za Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG