Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Princ Nikola II Petrović - Njegoš: Budućnost nije u 'bitkama iz prošlosti'


Ponosan sam što je preko mene i časti koja mi je ukazana jedna izvjesna pravda u odnosu na Crnu Goru: Princ Nikola II Petrović Njegoš

Crnogorski princ Nikola II Petrović - Njegoš, prestolonasljednik dinastije Petrović, nedavno je u Parizu odlikovan najvišim odlikovanjem Francuske Republike - Nacionalnim ordenom Legije časti. Princ Nikola kome je orden dodijeljen u znak priznanja njegovoj posvećenosti vrijednostima dijaloga i razmjene, i "neumornom zalaganju za jačanje veza između Francuske i Crne Gore", za Radio Slobodna Evropa kaže da je to veoma važno priznanje "ličnom angažmanu" i ohrabrenje da se sa takvim angažamanom nastavi.

"Ovo je i prilika za posthumno odavanje počasti mojim precima, mom ocu i mojoj majci. Ali je ujedno i radost što se ta čast može podijeliti sa svim prijateljima koji su me podržavali i svim sugrađanima koji iskreno vole Crnu Goru", rekao je.

Princ Nikola II je direktni potomak kraljevske dinastije Petrović, pošto je njegov djed princ Mirko, treće dijete i jedini sin Njegovog Kraljevskog Veličanstva, koji je imao potomstvo.

Po profesiji je arhitekta i u rodnoj Francuskoj gdje i dalje živi, autor je više arhitektonskih projekata. Crnu Goru je posjetio 2011. godine nakon što usvojen Zakon o istorijskoj i moralnoj rehabilitaciji dinastije Petrović.

Po dolasku u Crnu Goru princ Nikola II osnovao je Cetinjski bijenale i Fondaciju Petrović Njegoš koja, od tada do danas, promoviše Crnu Goru kroz akcije i partnerstva u oblasti solidarnosti, ekologije i kulture.

Pored bavljenja arhitekturom princ Nikola koji živi u Parizu "kontinuirano radi na jačanju francusko-crnogorskih veza", rekla je uručujući mu odlikovanje direktorka za kontinentalnu Evropu Ministarstva vanjskih poslova Francuske Florans Manžen i podsjetila da je "Crna Gora jedina u istočnoj Evropi vjekovima odolijevala Otomanskoj imperiji".

Na pitanje koliko je značajna ova ocjena Francuske i može li ona postati i opšta činjenica istorije Evrope, princ Nikola kaže:

"U Francuskoj mnogo ljudi kojima sam okružen poznaje herojsku istoriju Crne Gore i moje porodice. Ali ta istorija dobija jednu potpuno drugu dimenziju kada kroz govor Njene ekselencije gospođe Manžan jedna velika zemlja, kakva je Francuska, ovoj istoriji i zvanično oda poštovanje. Ali ne treba da miješamo nivoe, u pitanju je govor koji evocira istorijske činjenice prilikom odlikovanja Legijom časti, a ne predstavlja zvanični čas istorije."

Florans Manžen je u svečanom govoru podsjetila na istorijske činjenice koje su u Crnoj Gori stotinu godina tačka sporenja, kazavši:

"I pored toga mi smo ovdje, među ovim zidovima, u pobjedničkoj euforiji 1918, zbog Jugoslavije žrtvovali Kraljevinu Crnu Goru onome što smo smatrali višim interesima. Vaš prađed je od samog početka rata 1914, bio saveznik koji se hrabro borio protiv nadmoćnog neprijatelja, ali je na Versajskoj mirovnoj konferenciji to zaboravljeno”, kazala je dalje predstavnica Vlade Francuske.

O značenju i značaju ovog priznanja Francuske, princ Nikola Petrović za RSE između ostalog kaže:

"Mogu vam reći da sam tokom ceremonije priželjkivao da kralj Nikola i mnogi odani Crnogorci koji su sve žrtvovali za svoju zemlju mogu da čuju ovaj govor".

Sve zemlje griješe a njihova se veličina ogleda u prepoznavanju počinjene greške: Princ Nikola
Sve zemlje griješe a njihova se veličina ogleda u prepoznavanju počinjene greške: Princ Nikola

RSE: Upravo od 1918. godine pa do danas ovo pitanje "dijeli" Crnu Goru. Da li je Crna Gora tada anektirana ili se dobrovoljno ujedinila najprije sa Kraljevinom Srbijom, pa onda ušla u Kraljevinu Jugoslaviju?

Princ Nikola: Pitanje koje je u to vrijeme šokiralo - nije bilo stvaranje Jugoslavije već nestanak Crne Gore, i progon moje porodice. Zar nije užasna nepravda da jedina zemlja na Balkanu, koja je vjekovima branila svoju nezavisnost od raznih imperija, vidi svoje ime izbrisano sa mape. A dinastija koja je upravljala njenom sudbinom bačena u zaborav istorije. Ponosan sam što je preko mene i časti koja mi je ukazana jedna izvjesna pravda u odnosu na Crnu Goru i moju porodicu zadovoljena. I što je istorijska istina izrečena jasno i glasno u svečanom sjaju "Salona Mira" Ministarstva vanjskih poslova.

RSE: Da li je odgovor na ovo istorijsko pitanje koje, kao što rekoh, stotinu godina 'dijeli Crnu Goru' zapravo sadržan u ovom izrečenom zvaničnom stavu Francuske vlade, može li se to tako reći?

Princ Nikola II: Znate, u svim zemljama postoje podjele oko tumačenja istorije... Sve zemlje griješe a njihova se veličina ogleda u prepoznavanju počinjene greške.

Ako je istorija "izvor neslaganja budućnost je ta koje treba da nas ujedini" – kaže princ Nikola koji našu i budućnost naše djece vidi u ekologiji, a ne u povratku "bitkama iz prošlosti".

Ipak, o podsjećanju na ove istorijske činjenice kroz riječi predstavnice Francuske Vlade Florans Manžen, princ Nikola kaže:

"Bio bih jako srećan kad bi ovo podsjećanje na istorijske činjenice omogućilo rasvjetljavanje i dedramatizaciju naših odnosa sa Srbijom, koja je na licu mjesta bila arhitekta rekompozicije koju su željeli saveznici. I naročito najveća nepravda u mojim očima je progon i egzil moje porodice."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG