Dostupni linkovi

Nikola Petrović Njegoš: Sada sam pravi princ


Princ Nikola Petrović Njegoš tokom intervjua sa RSE
Princ Nikola Petrović Njegoš tokom intervjua sa RSE
Princ Nikola Petrović Njegoš ovih dana bio je u žiži medijskog interesovanja nakon što je zajedno sa porodicom prvi put posjetio Crnu Goru nakon što je Skupština 12. jula usvojila Zakon o istorijskoj i moralnoj rehabilitaciji dinastije Petrović.

Kako je naglasio u intervjuu Radiju Slobodna Evropa u narednim godinama biće sve više prisutan i angažovan u Crnoj Gori kako bi doprinio njenoj afirmaciji.

RSE: Da li je donošenjem Zakona o dinastiji Petrović Crna Gora ispravila istorijsku nepravdu prema vašoj porodici i prema vašim precima ili prije svega civilizacijski dug prema svojoj prošlosti?

Petrović Njegoš: Mislim da je naša porodica toliko povezana sa istorijom naše zemlje, a to znači da je ono što je dobro za nas dobro i za Crnu Goru kao i da je ono što je dobro za Crnu Goru dobro i za nas. Ovaj zakon je za mene veliki znak da se vratila ta sinteza između Crne Gore i porodice Petrović.
RSE: Da li postoji žal što se na ovaj potez čekalo gotovo vijek?

Ovaj zakon je za mene veliki znak da se vratila ta sinteza između Crne Gore i porodice Petrović.
Petrović Njegoš: Juče da, ali danas više ne. Mislim da ne možemo popraviti istoriju a treba da nas interesuje šta ce danas biti.
RSE: Kako se vi lično osjećate? Da li je satisfakcija potpuna?

Petrović Njegoš: Možda sam bio malo naivan misleći da će taj proces za sve Crnogorce biti nešto dobro i da prilikom glasanja neće biti problema. No, vidim da je naša zemlja još podijeljena. Ipak bilo mo je vrlo drago da je 90 posto poslanika bilo za da se riješi pitanje porodice Petrović i da Crna Gora to mora da riješi. To je bilo najvažnije za mene.

Htio sam moralnu rehabilitaciju za porodicu

RSE: Koliko će ovaj posljednji potez promijeniti vaš status u međunarodnim krugovima drugih dinastičkih porodica. Da li će se vaš status sada na neki način promijeniti?
Princ Nikola Petrović tokom intervjua sa urednicom dopisništva RSE iz Crne Gore Slavicom Brajović

Petrović Njegoš: Potpuno. Vi znate da ja već imam iskustvo od 20 godina i kada su svi znali da sam princ Crne Gore ali to je bilo malo kao legenda jer bez priznanja u svojoj zemlji to ne znači ništa. Sada znam da imam mnogo više mogućnosti. Na dan kada je zakon izglasan ja sam rekao - Ja sam sada pravi princ.

RSE: Kakve odnose imate sa Karađorđevićima?

Petrović Njegoš: Nadam se da ćemo moći u budućnosti da se vidimo i da ponovo, zajedno pročitamo istoriju i da oni priznaju na neki način to šta su njihovi preci radili porodici Petrović. Mora da uslijedi jedan gest sa njihove strane i nadam se da će sada biti lakše jer to više nije porodično već evropsko pitanje.

RSE: Da li će biti sporna upravo ona odredba u zakonu da je porodica Petrović detronizovana aktom nasilne aneksije Crne Gore? U zakonu ne piše da je od strane Srbije, ali to svi znaju.

Petrović Njegoš: Ja nijesam pisao zakon. Ja nijesam tražio da zakon ispravlja opštu istoriju i političku istoriju. Ja sam samo htio moralnu i istorijsku rehabilitaciju za moju porodicu. Kada nema niti jedne zvanične deklaracije koja bi tvrdila da je kralj Nikola bio izdajnik i to je dobro da se na demokratski način u zemlji kaže da je bila nepravda i greška i da ona mora da se ispravi. Sve je to bilo prije stotinu godina i to je istorija kojom treba da se bave istioričari, a ne političari.
RSE: Koliko će se sada vaš život promijeniti? Da li ćete više biti u Parizu ili na Cetinju?

Petrović Njegoš: Siguran sam da ću iz godine u godinu biti sve češće u Crnoj Gori. Sada moraju svi uslovi po zakonu da budu ispunjeni. Sada moram da se vratim u Francusku i da radim.
RSE: I prinčevi rade ...

Petrović Njegoš: Da, da.
XS
SM
MD
LG