Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Princ Nikola Petrović Njegoš odlikovan u Parizu Legijom časti


Princ Nikola II Petrović Njegoš odlikovan je u Parizu u kojem je proveo cijeli život Legijom časti

Crnogorski princ Nikola Petrović Njegoš odlikovan je u petak u Parizu najvišim odlikovanjem Francuske Republike – Nacionalnim ordenom Legije časti, javlja Antena M.

Odlikovanje je princu Nikoli uručila direktorka za kontinentalnu Evropu Ministarstva vanjskih poslova Francuske Florans Manžen (Florence Mangin).

Ceremoniji svečanog uručenja u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske prisustvovao je, na poziv princa Nikole, potpredsjednik Vlade za politički sisitem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin.

Florans Manžen je rekla, uručujuči odlikovanje, da je princ Nikola pored bavljenja arhitekturom radio kontinuirano na jačanju francusko-crnogorskih veza, dajući tom odnosu, pored već postojeće istorijske veze, i savremenu dimenziju.

„Njegov doprinos se naročito ogleda u multiplikovanju kulturnih razmjena između dvije države, pogotovo osnivanjem Bijenala savremene umjetnosti na Cetinju“, rekla je Florans Manžen.

Potpredsjednik crnogorske Vlade Pažin je čestitao princu Nikoli na izuzetno znajačnom priznanju ističući da je to ujedno priznanje i za Crnu Goru.

„Sama simbolika naziva odlikovanja je važna jer čast je jedna vrijednost koja ne bi trebalo da bude samo istorijska nego je to vrijednost koja i danas treba da bude aktuelna i vrijednost koja treba da bude interaktivno tkivo koje povezuje sve narode u Crnoj Gori“, rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG