Dostupni linkovi

Analitičari: Incidenti na severu ugrožavaju izbore na Kosovu


Severna Mitrovica
Incidenti i napadi na severu Kosova ugrožavaju bezbednost i održavanje slobodnih izbora, kažu analitičari na Kosovu. Suviše brze i drastične promene na društveno-političkoj sceni, još više doprinose nespremnosti kod građana u tom delu Kosova da učestvuju u takvim promenama.

Izvršni direktor Centra za mir i toleranciju iz Gračanice, Nenad Maksimović, navodi da je jasno da ne postoji spremnost i volja stanovništva na severu Kosova da izađu masovno na izbore, te da će upravo zbog pritisaka i incidenata odziv biti manji. To iz razloga što stanovništvo nije spremno da u tako kratkom vremenskom periodu prihvati promenu celokupne političko-društvene situacije, koja je nastala briselskim pregovorima.

Jednostavno, promene su nastale suviše drastično, suviše brzo i nisu spremni da ih prihvate. Postoji neprihvatanje izbora i promena ustavno - pravnog sistema u kojima bi funkcionisali i to je politički stav koji je nastao tokom ovih 14 godina odupiranja prištinskoj vlasti, i taj politički stav se ne može izbrisati gumicom, dogovor između Beograda i Prištine u kojem oni nisu učestvovali. I na kraju krajeva, njihovo mišljenje se ni u kom slučaju nije uvažilo tokom celog trajanja pregovora“, navodi Maksimović.

On dodaje i da je Beograd izgubio autoritet na severu Kosova, što pokazuje i, kako je rekao, neposlušnost pojedinih srpskih lidera u tom delu.

Nedostatak kompromisa između lokalnih Srba koji su do skora upravljali srpskim paralelnim institucijama na severu, i zvaničnog Beograda oko učešća na izbore, znatno otežava situaciju, kaže direktorica Centra za politiku u Prištini Shqipe Pantina.

Po njenim rečima, ne samo tokom kampanje, već i na dan izbora moguće je da će se građani suočiti sa pritiscima s obe strane.

Ukoliko uzmemo u obzir dosadašnje iskustvo, mislim da će izlaznost na izbore biti nametana i kod građana. Biće grupe koja će vršiti pritisak na ljude da glasaju, a s druge strane, biće i grupe koja će pokušati da ometa učešće građana na izbore 3. novembra“, smatra ona.

Mediji u četvrtak prenose i da je Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, nastao u skladu sa briselskim dogovorom, uputio pismo međunarodnoj misiji kojim se upozorava da su incidenti na severu usmereni ka destabilizaciji pred izbore. Ovaj tim je upozorio sve aktere, a posebno međunarodnu zajednicu, da se moraju preduzeti sve mere kako bi se zaštitila srpska zajednica na Kosovu i da se sporazumi dogovoreni u Briselu moraju sprovoditi.

U međuvremenu, određen broj Srba na severu protestom u sredu poslao je poruku da su kosovski izbori nelegitimni i neprihvatljivi, i da svi akti koji se poduzimaju u cilju formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu su zabranjeni i neobavezajući za građane Kosova.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG