Dostupni linkovi

Kosovo uoči izbora: Poseban bezbednosni plan za sever


Mitrovica
Mitrovica
Centralna izborna komisija i Policija Kosova rade na izradi plana kako bi predstojeći lokalni izbori 3. novembra protekli mirno i bezbedno.

U CIK-u smatraju da je, uzimajući u obzir trenutnu situaciju na severu zemlje, potreban poseban operativni plan za bezbednost. Predsednica ove institucije, Valdete Daka, navodi da specifična situacija u tom delu to i iziskuje.

“Mi smo u saradnji i sa Policijom Kosova, i sa EULEX-om i sa KFOR-om. Takođe postoji grupa koja se bavi koordinacijom aktivnosti na severu što se bezbednosti tiče. Tako da ćemo imati detaljan plan, što ne znači da ga za preostali deo Kosova neće biti. Operacioni plan važi za celo Kosovo, ali na severu će biti specifičniji”, kazala je ona.

Valdete Daka
Valdete Daka
S druge strane, direktor Policije Kosova Shpend Maxhuni ističe pak da se radi o jednom jedinstvenom planu koji predviđa aktivnosti unutar teritorije Kosova, ali da su moguće i promene što zavisi od razvoja situacije na terenu.

“Do dana održavanja izbora vršićemo neophodne povremene procene na terenu. Očekujemo da će policija Kosova na severu biti uspešna i efikasna u ispunjavanju svih obaveza koje proizilaze iz izbornog procesa”, kazao je Maxhuni.

On je dodao da je od EULEX-a zatraženo da bude angažovan tokom izbora, te da se očekuje tačno određivanje stepena njihovog angažovanja.

“Policija Kosova je prva odgovorna za bezbednost, ali uvek uz podršku EULEX-a, a zavisno od potrebe možemo podneti zahtev i KFOR-u za podršku u operacionom smislu”, dodao je on.

Na severu Kosova povećane su tenzije nakon prošlonedeljnog ubistva i napada na pripadnike EULEX-a, kao i niza ostalih incidenata.

Ove incidente, u vreme izbora, kosovski zvaničnici su ocenili kao napore da se stvori nesigurna klima i strah kod građana od strane onih čiji je cilj da destabilizuju zemlju.

Kosovski stručnjak za bezbednost, Florian Qehaja, smatra da policija mora da ima strateške planove kako na dan izbora ne bi došlo do upotrebe sile u političke ciljeve.

„Policija Kosova mora da ima plan koji predviđa dodatnu prisutnost policijskih snaga na različitim lokacijama, a kako bi se sprečili akti nasilja, i ne samo na severu već i u ostalim delovima Kosova“, kazao je Qehaja.
XS
SM
MD
LG