Dostupni linkovi

Očuvanje bezbednosti na severu Kosova pred izazovom


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica
Incidenti na severu Kosova uoči održavanja lokalnih izbora dokaz su koliko je bezbednosna situacija u tom delu krhka, tako da je od izuzetne važnosti da Priština, a posebno Beograd, više objasne tamošnjem stanovništvu kakva ih budućnost čeka, kažu kosovski analitičari.

Analitičar Balkanske grupe za politiku Naim Rashiti u izjavi za RSE navodi da poslednji incidenti na severu Kosova mogu imati implikacije na izborni proces, zato što se pre svega povećava frustracija kod ljudi, nesigurnost i zbunjenost kada su u pitanju lokalni izbori.

Rashiti dodaje da je situacija veoma nepredvidiva s obzirom dase jedan deo stanovništva u tom delu agresivno protivi učešću na izborima, tako da je najvažnije da Priština, a posebno Beograd, upute jasnije poruke stanovništvu o tome šta donosi predstojeći izborni proces.

„Manjih incidenata i dalje može biti, ali sve zavisi od političkih poruka koje će kandidati poslati stanovništvu kako bi se frustracija i nesigurnost za budućnost umanjila. Uspeh izbora je u svakom smislu nesiguran, i to uglavnom zbog nedostatka jasnih poruka i objašnjenja Prištine i Beograda o budućnosti severa nakon izbora, o budućnosti radnih mesta ljudi. Sami ti kandidati koji su u izbornom procesu nisu sigurni kako da se ponašaju pre, za vreme, i nakon izbora“, navodi on.

S druge strane, on navodi i da će međunarodnom faktoru, odnosno EULEX-u i OSCE-u, biti veoma teško da deluje, a kako se na to ne bi gledalo kao na provokaciju.

„Nema puno alternativa zato što sve institucije sigurnosti imaju svoja ograničenja. KFOR je ograničen u svojim trupama, EULEX kako u delovanju tako i u broju, a Policija Kosova je ograničena zbog reputacije koju je imala do skoro među tamošnjim stanovništvom. Jedna dobra koordinacija svih struktura malo će podići nivo bezbednosti, ali najveća odgovornost je na politici, na političkim liderima Beograda i Prištine, a kako bi se stvorio siguran ambijent bez obzira na velike razlike o izbornom procesu“, dodaje Rashiti.

EULEX i Policija Kosova još tragaju za ubicama pripadnika EULEX-a, a ovaj slučaj spada pod isključivu nadležnost Specijalnog tužilaštva Kosova.

Analitičar Imer Mushkolaj, međutim, navodi da je moguće da su poslednje incidente, odnosno ubistvo i napad na pripadnike EULEX-a, počinile grupacije koje žele da ometaju sprovođenje Briselskog sporazuma i organizovanje lokalnih izbora na severu. On dodaje i da reakcija Beograda jasno govori da se posledice šire i na Srbiju jer njena evropska budućnost zavisi od sprovođenja Briselskog sporazuma:

“Ovi incidenti se događaju u veoma nezgodno vreme za Prištinu i Beograd. Oštre reakcije visokih zvaničnika u Beogradu govore o tome koliko su tekući procesi važni, i koliko ovakvi incidenti utiču na sprovođenje sporazuma na severu”, kaže Mushkolaj.

On ističe i da se na severu očekuje veći uticaj Beograda kako bi se situacija smirila, uzimajući u obzir da Priština i međunarodni faktor na Kosovu nisu uspeli da uspostave kontrolu u tom delu.

“Ovim teškim zločinom, ubistvom pripadnika EULEX-a, izgleda da stvari izlaze van kontrole Beograda pošto znamo da Priština nije imala kontrolu u tom delu u posleratnom periodu. U tom smislu su i napori Beograda da se uključi u pronalazak počinioca ovog krivičnog dela. Svi se napori međutim moraju sada fokusirati na smirivanje situacije, poboljšanje sigurnosti, pošto su izbori već na pragu”, zaključio je Mushkolaj.
XS
SM
MD
LG