Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Majke nastavile protest, više stotina ljudi ispred Skupštine Crne Gore


Sa protesta u Podgorici ispred Skupštine Crne Gore 12. aprila 2017.

Korisnice naknada za troje i više djece nastavile su najavljene proteste i više stotina građana je u protesnoj šetnji Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog ispred Skupštine Crne Gore.

Nekoliko stotina korisnica naknada za majke sa troje i više djece, ali i gradjana koji ih podrzavaju,sa dvosatnog protesta ispred crnogorske Skupstine, poručile su da će se okupljati dok im se primanja ne vrate na provobitni iznos.

Članica Koordinacionog odbora korisnica naknada za majke sa troje i više djece, Željka Savković, kazala je da majke traže da im se vrati doživotno stečeno pravo i da iznos naknade bude 70 odsto odsto prosječne zarade, a ne 40 odsto.

Majke sa troje i više djece i danas su ponovile svoje zahtjeve
Majke sa troje i više djece i danas su ponovile svoje zahtjeve

One traže da se poništi izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojom su im nadoknade po osnovu rođenja troje i više djece smanjene sa 336 EUR na 264, i sa 192 na 144 EUR a koju je Ustavni sud ocijenio ustavnom.

Željka Vuković iz Risna je rekla da su se majke svjesne da zakon ima propusta i da ga treba proširiti na druge majke, „jer smo svi mi žrtve tranzicije“.

Okupljenim majkama obratili su se i poslanici opozicije čijim glasovima je ovaj zakon i usvojen u parlamentu u januaru prosle godine.

Majkama se priključila i Građanska inicijativa Za nas, kao i poslanica opoziciong Demokratskog fronta i funkcionerka Pokreta za promjene (PzP) Branka Bošnjak, poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović, te više mještana Park šume Zagorič koji takođe protestuju, kao i omladina Nove i PzP-a.

Na protestima su i lideri DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Janko Vučinić.

Poslanica Demokratskog fronta, Branka Bošnjak, rekla je da je Ustavni sud donio sramnu odluku a lider Radničke partije, Janko Vučinić, je kazao da je protesti majki početak kraja vlasti.

Potpredsjenica Demokrata, Zdenka Popović, komentarisala je odluku Ustavnog suda koji je ocijenio da je naknadnosmanjenje naknada bilo ustavno.

"Ako je Ustavni sud ocijenio da je smanjenje vaših naknada ustavno, očekujemo da će sada kada bude ocjenjivao ustavnost osnovnog zakona reći da je on ustavan“, rekla je Popović.

Podsjetimo , korisnice naknada strajkovale su I pocetkom marta, kada su nakon 25 dana provedenih ispred Skupštine od cega su 11 dana štrajkovale glađu, 26. marta prekinule proteste.

Ovo je novo okupljanje majki sa troje i više djece, nakon pauze od 27. marta. Do tada su, od 2. marta, ispred Skupštine protestovale korisnice naknada za majke sa troje i vise djece.

Korisnice će se 19. aprila ponovo okupiti kod Skupštine kada će biti održana i sjednica Ustavnog suda gdje će se raspravljati o zakonu na osnovnu kojeg su majke sa troje i više djece ostvarile pravu na nadoknadu.

XS
SM
MD
LG