Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crna Gora: Neustavne odredbe o naknadama za majke


Pokušaj ulaska u zgradu Ustavnog suda, Podgorica

Odredbe Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima je predviđena doživotna naknada za majke sa troje i više djece, nijesu u saglasnosti sa Ustavom, ocijenio je danas Ustavni sud Crne Gore tajnim glasanjem.

Tokom rasprave u Ustavnom sudu je rečeno da su odredbe koje omogućavaju doživotne naknade dijelu majki sa troje i više djece diskriminatorske. U prilog tvrdnji da se radi o diskriminatorskim odredbama rečeno je, da naknade diskriminišu ostale majke koje imaju manje od troje djece, takođe da diskriminiše samohrane očeve, te da diskriminišu žene koje su živjele u selima i nisu bile evidentirane u Zavodu za zapošljavanje niti su ikada radile u preduzećima.

Nekoliko stotina žena je čekalo odluku Ustavnog suda ispred te institucije. Nakon što su saznale da je Ustavni sud ocjenio neustavnim odredbe zakona o doživotnim naknadama za majke sa troje i više djece, vidno razočarane su pokušale da uđu u zgradu Ustavnog suda.

Došlo je do incidenta, odnosno guranja sa policijskim snagama opremljenim za razbijanje demonstracija. Čuli su se povici „lopovi“, „sram vas bilo“... Kordon policije je odbio demonstrante od ulaza u Ustavni sud.

Nakon što su se tenzije spustile, vođa protesta Željka Savković je ogorčeno saopštila: „Nećemo da dovodimo djecu da se biju sa vama, da se svađaju sa vama. Ovaj protest nije zakazan da bi se bilo šta rušilo. Sram vas bilo“.

Potom je protest prekinut, a kako je najavljeno korisnice naknada će se dogovoriti o daljim koracima.

Nakon današnje odluke Ustavnog suda, Vlada Crne Gore ima rok od tri mjeseca da u skladu sa Ustavom reguliše pravni status oko 22 hiljada žena koje su uzele naknadu.

Inače, crnogorska Skupština je usvojila je Zakon koji je danas ocijenjen neustavnim, u julu prošle godine glasovima kompletne opozicije, uz partije koje su tada bile dio vlasti Socijaldemokratske partije, Bošnjačke stranke i jednog poslanika Liberalne partije.

Nakon toga Skupština je na predlog Vlade, krajem prošle godine usvojila izmjene ovog zakona kojima je naknada koja je bila 336 EUR smanjena na 264, a naknada sa 192 smanjena na 144 EUR.

Korisnice nadoknada zbog smanjenja zarada protestovale su od 2. do 26. marta ispred crnogorskog parlamenta, a neke od njih deset dana štrajkovale su glađu.

Tada je Ustavni sud ocijenio je da su te izmjene kojima su smanjene nadoknade u skladu sa Ustavom.

XS
SM
MD
LG