Dostupni linkovi

Ima li traga napadaču na Oliveru Lakić?


Novinarka Vijesti Olivera Lakić ranjena je 8. maja, ispred njenog stana u Podgorici
Novinarka Vijesti Olivera Lakić ranjena je 8. maja, ispred njenog stana u Podgorici

Ni nakon više o mjesec i po dana crnogorska javnost ne zna ko je u noći 8. maja u Podgorici pucao u istraživačku novinarku Oliveru Lakić.

Dok iz policije kažu da je to jedan od najvažnijih slučajeva na kojem rade, između ostalih i sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI), u uredništvu dnevnika Vijesti imaju rezerve da je policija na tragu napadaču na njihovu novinarku.

Istovremeno, taj i drugi napadi na novinare u Crnoj Gori glavna su tema u gotovo svim razgovorima evropskih zvaničnika sa predstavnicima crnogorske vlasti.

Crnogorska policija u rasvjetljavanju pokušaja ubistva novinarke Olivere Lakić koristi sve raspoložive kapacitete, saopštio je Direktor Uprave policije Vesko Damjanović.

Damjanović je za Javni servis RTVCG kazao da na rješavanju tog slučaja sarađuju i sa američkim Federalnim istražnim biroom.

Direktor policije, koji je u noći napada na Lakić među prvima izašao na lice mjesta, osudio napad i najavio opsežnu istragu, kazao je da su sve istrage podjednako važne, a da je slučaj Olivere Lakić jedan od prioriteta u radu policije.

I pored nekoliko pokušaja i pitanja koje je RSE uputio na e-mail adresu Uprave policije, nijesmo dobili odgovor da li su u istrazi došli do nekih tragova koji bi mogli voditi ka počiniocu i eventualnim saučesnicima.

Urednik dnevnika Vijesti Mihailo Jovović za Radio Slobodna Evropa kaže da prema njegovim informacijama istraga nije daleko odmakla:

„Koliko ja znam nema ni jednog osumnjičenog počinioca a kamoli nalogodavca. Mislim da istraga tapka u mjestu. Oni su saslušali neke ljude, kao građane. Znači niko nije osumnjičen, da ja znam. Prikupili su neke snimke sa kamera ali ni tu, koliko ja znam nema nikakvih tragova. Ja ne znam u kakvom obliku sarađuju sa FBI i kakve povratne informacije dobijaju od FBI. Ali koliko ja znam ništa se bitno nije desilo do sada.“

Jovović kaže da nije siguran da li je to posljedica neefikasnosti policije ili nedostatak iskrene volje da se rasvijetli napad na novinarku Lakić:

„Obje stvari su moguće. I da nema volje da se to riješi kao i da ljudi koji su uključeni u istragu ne znaju kako to da riješe. Tim prije što je prošlo više od mjesec i po od napada a konkretnih pravaca i pokazatelja nema.“

Crnogorska policija u rasvjetljavanju pokušaja ubistva novinarke Olivere Lakić koristi sve raspoložive kapacitete, saopštio je Direktor Uprave policije Vesko Damjanović
Crnogorska policija u rasvjetljavanju pokušaja ubistva novinarke Olivere Lakić koristi sve raspoložive kapacitete, saopštio je Direktor Uprave policije Vesko Damjanović

Predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare Nikola Marković kaže za RSE da je nedopustivo da prođe toliko vremena od napada a da javnost nije obaviještena o detaljima istrage, koje je moguće saopštiti a da se ne naškodi istrazi:

„Mi do danas ne znamo ko je saslušan, da li ima nekih indicija ko bi mogao da bude počinilac i javnost je uskraćena za sve podatke kada je ovaj slučaj u pitanju. Da stvar bude gora, na osnovu onoga što kao predsjednik komisije mogu da saznam, ne bih rekao da tu ima nekog napretka i mislim da istraga stagnira. To je najgora poruka koja se može poslati i to znači da se napadi na naše kolege ne rasvjetljavaju.“

Novinarka Vijesti Olivera Lakić ranjena je 8. maja, ispred njenog stana na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

Upucana je u nogu.

Ranjavanjem Olivere Lakić nastavljen je dugi niz nerasvijetljenih napada na novinare u Crnoj Gori, zbog čega su medijske slobode postale glavna tema sastanaka vladinih zvaničnika sa predstavnicima briselske administracije.

Prvo je Komesar za proširenje EU Johanes Han u danima nakon napada na Lakić, a tokom posjete ranjenoj novinarki u redakciji dnevnika Vijesti u Podgorici, saopštio da će Evropskoj uniji rješavanje ovakvih slučajeva biti jedan od prioriteta u odnosima sa Crnom Gorom.

Johanes Han tokom posjete ranjenoj novinarki u redakciji dnevnika Vijesti
Johanes Han tokom posjete ranjenoj novinarki u redakciji dnevnika Vijesti

„Očekujemo temeljnu istragu kao i da počinioci budu pronađeni ali i nalogodavci, te da se izvedu pred sud da im se pravično i transparentno sudi. Očekujem da, ukoliko se dokaže njihova krivica, budu osuđeni. Uvjeravam vas da neću prestati da govorim o ovome. Ovaj slučaj ostaje u vrhu agende u našim odnosima sa Crnom Gorom“, kazao je komesar Han.

Napadi na novinare i medijske slobode bili su dominatna tema i posljednjeg sastanka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom i Komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom, 5. juna u Briselu.

Kako su tada naveli iz Đukanovićevog kabineta, sagovornici su se saglasili da sloboda medija i izražavanja predstavljaju važne pretpostavke za ukupan demokratski razvoj Crne Gore.

U tom kontekstu su pomenuti konkretni primjeri napada na medijske poslenike, uključujući napad na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić, za šta je, kako je navedeno, izražena odlučnost da se odgovorni privedu pravdi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG