Dostupni linkovi

OEBS: Osuđujemo napad na novinarku i tražimo hitnu istragu


Logo OEBS

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Désir i šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Maryse Daviet osudili su napad na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić.

Istraživačkanovinarkadnevnih novina Vijesti, sinoć su napale tri nepoznate osobe iranili je u nogu.

"Snažno osuđujem sinoćni brutalni napad na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić u Podgorici. Olivera Lakić je hrabra novinarka, poznata po svojim istraživačkim pričama o organizovanom kriminalu i krijumčarenju cigareta u zemlji. Ovo nije izolovani incident, jer je Lakić bila napadnuta i pretučena prije šest godina. Ona i drugi novinari "Vijesti" su bili meta brojnih pretnji i napada. Počinitelji nikada nisu uhapšeni", navodi se u zajedničkom saopštenju predstavnika za slobodu medija i šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori..

"Ja upućujem Oliveri Lakić iskrene želje za brzim oporavakom", rekao je Désir.

"Svi se napori trebaju uložiti kako bi se identifikovali i krivično gonili oni koji su odgovorni za ovaj užasni napad, a počinitelji ovog zločina moraju se suočiti s pravdom. Ne smije biti nekažnjivosti. Obezbjeđenje sigurnosti novinara je ključ za budućnost demokratije u Crnoj Gori", istakao je Désir.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Daviet je kazala da se sloboda medija ogleda u sigurnosti novinara i predstavlja temelj svake demokratije.

"Očekujemo da će državni organi posvetiti ovom napadu potrebnu pažnju i riješiti slučaj što je prije moguće. Pozdravljam javne osude predsjednika, premijera i predsjednika parlamenta i istragu koju su vlasti već pokrenule. Radujem se brzom razrješenju slučaja i krivičnoj osudi počinilaca", rekao je Désir.

XS
SM
MD
LG