Dostupni linkovi

Huawei se žalio zbog zabrane 5G mreže u Švedskoj


Logo Huaweija u Beogradu.
Logo Huaweija u Beogradu.

Huawei se žalio na odluku Švedske da kineskog proizvođača telekomunikacijske opreme isključi iz 5G mreža, rekao je u petak švedski regulator telekomunikacija PTS, javlja Reuters.

“Ono što se sada događa jeste da ćemo uputiti žalbu upravnom sudu u Stockholmu. Nakon toga oni će voditi ovaj slučaj ”, rekao je glasnogovornik PTS-a.

Švedska je prošlog mjeseca zabranila kineskim kompanijama Huawei [HWT.UL] i ZTE da budu dio 5G mreže u zemlji, pridružujući se drugim europskim zemljama koje su ograničile ulogu kineskih dobavljača iz sigurnosnih razloga.

"Smatramo da donesena odluka nije dobra za kupce niti za Švedsku općenito", rekao je Kenneth Fredriksen, izvršni potpredsjednik Huaweija za Srednju i Istočnu Europu i nordijsku regiju, za Reuters.

"Stoga želimo da švedski sud provjeri je li odluka donesena odgovarajućim postupkom i je li u skladu sa zakonom."

Europske vlade pooštravaju kontrolu nad kineskim kompanijama koje grade mreže 5G nakon diplomatskog pritiska Washingtona, koji tvrdi da bi Peking Huawei mogao koristiti za špijuniranje.

Huawei je u više navrata negirao da predstavlja rizik nacionalne sigurnosti.

Švedski regulator telekomunikacija PTS dao je kompanijama koje sudjeluju na aukcijama 5G spektra rok do 1. januara 2025. godine da uklone opremu Huawei i ZTE iz njihove postojeće infrastrukture i osnovnih funkcija.

Aukcije bi trebale započeti sljedeće sedmice, a korist bi mogle imati kompanije Nokia i Ericsson.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG