Dostupni linkovi

Švedska zabranila korištenje Huawei i ZTE opreme u izgradnji 5G mreže


Švedska je u utorak 20. oktobra donijela odluku da iz sigurnosnih razloga zabrani upotrebu telekomunikacijske opreme kineskih tehnoloških kompanija Hauwei i ZTE u svojoj 5G mreži, uoči aukcije koju će održati naredni mjesec.

Ovim su se pridružili drugim evropskim zemljama koje su ograničile ulogu kineskih dobavljača u izgradnji mrežnog sistema nove generacije.

Regulator telekomunikacija PTS rekao je da je odluka uslijedila nakon savjeta oružanih snaga i sigurnosne službe zemlje, koja je Kinu opisala kao "jednu od najvećih prijetnji Švedskoj”, piše Reuters.

Evropske vlade pooštravaju kontrolu nad kineskim kompanijama koje grade mreže 5G, nakon diplomatskog pritiska Washingtona, koji tvrdi da bi Peking mogao koristiti Huawei opremu za špijuniranje. Huawei je više puta negirao da predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost.

Pročitajte i ovo:

Kina kaže da nema ”konkretnih dokaza” da oprema njenih kompanija predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti u Švedskoj.

“Pozivamo vladu Švedske da se pridržava tržišnih principa otvorenog razvoja i poštene konkurencije, i da preispita svoje odluke”, izjavila je kineska ambasada u Švedskoj u izjavi na svojoj stranici.

Švedski Ericsson jedan je od najvećih evropskih dobavljača opreme i najveća konkurencija Huaweiju.

Dobili su ugovore sva tri glavna operatora u Kini za isporuku radio opreme za 5G mreže i ukoliko bi kineska vlada odlučila da reaguje na zabranu Švedske, Ericsson bi mogao biti u opasnosti. No, vjerovatno će Ericsson kao i finska Nokia imati lokalnu korist od ove zabrane.

Ranije ovog mjeseca kompanije Orange Belgium i Proximus odabrali su Nokiju da pomogne u izgradnji 5G mreža u Belgiji nakon što su odustali od Huaweija usred američkog pritiska da kinesku firmu isključe iz isporuke ključne telekomunikacione opreme.

Članice Evropske unije pojačavaju kontrolu nad takozvanim visokorizičnim dobavljačima. Ovo izlaže upravljanje i tehnologiju Huaweija ispitivanju te će najvjerovatnije dovesti do toga da ga i drugi evropski operateri uklone sa svojih mreža, kažu analitičari, prenosi Reuters.

Belgija nije jedina zemlja koja je odustala od korištenja 5G opreme kineskog tehnološkog giganta. Vlada Velike Britanije naredila je u julu kompanijama da opremu Huaweija stave van funkcije do 2027. godine.

Sjedinjene Države i Australija su ranije zabranile svojim kompanijama da koriste opremu ove kineske kompanije.

XS
SM
MD
LG