Dostupni linkovi

HSP pokreće inicijativu za smjenu Budimira


Konferencija za novinare Hrvatske stranke prava u Mostaru, 16. januar 2014.
Konferencija za novinare Hrvatske stranke prava u Mostaru, 16. januar 2014.
Hrvatska stranka prava (HSP) BiH pokrenut će u Parlamentu Federacije BiH (FBiH) proceduru izglasavanja nepovjerenja aktuelnom predsjedniku tog bh. entiteta, Živku Budimiru, zbog njegovog "iživljavanja" nad Ustavom i građanima FBiH. Saopćeno je to u četvrtak na press-konferenciji HSP-a u sjedištu te stranke u Mostaru.

"Živko Budimir je svojim suludim i nesuvislim odlukama ugrozio cijelu Federaciju BiH, prema tome i veliki broj hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja i hrvatskih civilnih žrtava rata i invalida", rekao je na konferenciji za štampu lider HSP-a, Zvonko Jurišić, govoreći o posljednjem Budimirovom potezu - smjeni ministra finansija Ante Krajine - što je izazvalo još jedan potres i političko-ekonomsku krizu, koja je bila ugrozila i stand-by aranžman BiH sa MMF-om.

Zato HSP BiH pokreće inicijativu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, preko Kluba DNZ-HSP, za izglasavanje nepovjerenja, odnosno smjenu predsjednika Federacije BiH, Živka Budimira.
Živko Budimir
Živko Budimir

Budimir je, tvrde u HSP-u, zloupotrebio funkciju predsjednika FBiH, "gradeći ličnu kampanju, ličnu promociju i gledajući lični interes".

Smatraju da mu je nedostajalo medijske popularnosti; ističu da se Budimir voli medijski isticati: "sa lisicama na rukama ili bez lisica", bitno mu je da je na televiziji, te je zbog određenog medijskog zatišja napravio taj "suludi čin", da bi bio u javnosti, u medijima proteklih, deset-petnaest dana, rekao je uz ostalo Jurišić.

Predsjednik HSP-a je o motivima predsjednika FBIH za smjenu ministra finansija rekao da mu je motiv bio "politički, marketinški trik, da bi se dodvorio pripadnicima HVO-a, koji nisu dobili svoje naknade, iz općina Posušje, Grude, Ljubuški i Orašje".

"Budimir jeste moj grijeh"

Zvonko Jurišić je rekao da misli kako postoji dvotrećinska većina za izglasavanje nepovjerenja Živku Budimiru, jer on djeluje "i antiustavno i antidaytonski i protivzakonito kao predsjednik Federacije BiH".

"Ja sam obavio razgovor sa nekoliko predstavnika političkih stranaka, a i gospodin Stanko Primorac (zastupnik HSP-a u Federalnom parlamentu), i stekli smo dojam da je ovo i vrijeme i da postoji volja u Parlamentu da se izglasa Živku Budimiru nepovjerenje i da ovakav čovjek više ne pravi probleme građanima Federacije BiH", rekao je Jurišić.

"U ovaj postupak nismo ušli naslijepo. Imali smo konsultacije sa klubovima SDP-a, SBB-a. Očekujemo da će objeručke takvu inicijativu podržati oba HDZ-a", rekao je Primorac, dodajući da očekuju podršku i opozicione Stranke za BiH, te dijelova nekih stranaka i nezavisnih zastupnika.

Jurišić je još dodao da je obavio razgovor i sa određenim zvaničnicima SDA.

"Oni su konstatirali da je gospodin Budimir ipak prenaglio i da SDA, nakon ovoga, i nema više obaveza prema gospodinu Budimiru", kazao je Jurišić.

Na pitanje RSE koga će ovog puta HSP predložiti za predsjednika FBiH, čelnik HSP-a, Zvonko Jurišić je kratko odgovorio: "Meni je žao što sam prošli put pogriješio, pa nisam ja prihvatio tu funkciju, nego gospodin Budimir".

Upitan kako komentira da je upravo HSP Budimira predložio za predsjednika Federacije BiH nakon izbora 2010. godine, predsjednik te stranke, Zvonko Jurišić je uz ostalo rekao:

"Živko Budimir jeste moj grijeh i on je isključivo moja želja za predsjednika Federacije BiH", kazao je, te podsjetio da je Budimir "zbog svog djelovanja unutar stranke isključen iz HSP-a prije godinu dana i osnovao je svoju stranku – SPP, što je njemu bila uvijek želja".

"Mi ćemo, s obzirom na to da smo u toj raspodjeli funkcija prije tri godine dobili mjesto predsjednika Federacije BiH, i njega – nažalost – predložili, zatražiti legitimno i legalno da ga se razriješi sa te funkcije", dodao je Jurišić.
XS
SM
MD
LG