Dostupni linkovi

Krajina nakon odluke Ustavnog suda: Nastavljam gdje sam stao

  • RSE

Ante Krajina
Nakon što ga je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine obavijestio da je donio privremenu mjeru kojom se određuje da Ante Krajina nastavi sa obavljanjem funkcije federalnog ministra finansija, on je, kako je sam izjavio za Radio Slobodna Evropa, „odmah pristupio poslovima koji su u domenu nadležnosti ministra“.

„Ja sam nakon uručenja odluke Ustavnog suda, potpisao i dopunsko pismo namjere i obavio još neke poslove. Nastavljam raditi svoj posao kao i prije razrješenja od strane predsjednika Federacije“, kazao je Krajina.

Upravo predsjednik Federacije BiH Živko Budimir kaže za naš program, da će poštivati odluku Suda:

„Napominjem da ću ja pred Ustavnim sudom dokazati neophodnost i razložnost, pa i ustavnost donošenja odluke o razrješenju ministra Krajine. Očekujem da će i javnost, a posebno zbog zabrinutosti OHR-a, Ustavni sud u što kraćem roku okončati ovaj postupak“, navodi Budimir.

Ova mjera važi do konačne odluke Ustavnog suda FBiH o rješavanju spora između premijera FBiH Nermina Nikšića i ministra Krajine sa predsjednikom FBiH Živkom Budimirom, a povodom odluke o razrješenju federalnog ministra finansija od 3. januara.

Odluka Ustavnog suda u trenutnoj situaciji znači da Krajina može biti potpisnik naloga za isplatu iz federalnog budžeta, pa je za očekivati da će do kraja sedmice biti isplaćene decembraske ratne i civilne invalidnine u Federaciji.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda uputio je apel svim zvaničnicima na političkoj sceni Federacije BIH da se uozbilje, te podsjetio da pismo namjere za narednu tranšu kredita od Međunarodnog montarnog fonda nije potpisano otkako je smijenjen ministar finansija. Zbog toga MMF ne može ni da razmatra slanje novca:

„Zato je i moj apel da svi učesnici na političkoj sceni Federacije, zbog štete koju trpe drugi nivoi vlasti, se uozbilje i da pokušaju tražiti rješenja na tehničkom nivou. I da se to završi“, kazao je Budimir, uz napomenu da su po njemu ta rješenja prejednostavna.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG