Dostupni linkovi

Helez tvrdi: Budimir proizvodi krizu jer je potpisivao lažne invalidnine


Zukan Helez
Zukan Helez
Komentirajući potez predsjednika Federacije BiH Živka Budimira o smjeni federalnog ministra financija Ante Krajine, federalni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez kazao je da se „steže obruč oko Živka Budimira, predsjednika Federcije BiH“. Helez je uvjeren kako je u pozadini priče o krizi u Federaciji bojazan Budimira da će uskoro završiti u zatvoru zbog lažnih invalidnina koje je potpisivao nakon rata, za što, navodno, ima i dokaze.

Kada je prije godinu dana krenula revizija boračkih invalidnina malo ko je vjerovao da će to dovesti do blokade Federacije BiH.

Nakon što je revizorskim timovima onemogućen uvid u dokumentaciju o boračkoj populaciji u četiri općine, resorni ministar Zukan Helez zatražio je obustavu isplata invalidnina i boračakih primanja za ova područja, što je Vlada Federcije potvrdila.

Desetak dana kasnije, odlukom predsjednika Federacije Živka Budimira, smjenjen je ministar finansija Ante Krajina.

Krajina vraćen na dužnost

Ustavni sud Federacije BiH vratio je na dužnost federalnog ministra finansija Antu Krajinu privremenom odlukom, a dok ne donese konačnu odluku o sporu premijera FBiH Nermina Nikšića i ministra Krajine sa predsjednikom FBiH Živkom Budimirom zbog Budimirove smjene ministra finansija.

Nakon što ga je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine obavijestio da je donio privremenu mjeru kojom se određuje da Ante Krajina nastavi sa obavljanjem funkcije federalnog ministra finansija, on je, kako je sam izjavio za Radio Slobodna Evropa, „odmah pristupio poslovima koji su u domenu nadležnosti ministra“.

„Ja sam nakon uručenja odluke Ustavnog suda, potpisao i dopunsko pismo namjere i obavio još neke poslove. Nastavljam raditi svoj posao kao i prije razrješenja od strane predsjednika Federacije“, kazao je Krajina.

Upravo predsjednik Federacije BiH Živko Budimir kaže za naš program, da će poštivati odluku Suda:

„Napominjem da ću ja pred Ustavnim sudom dokazati neophodnost i razložnost, pa i ustavnost donošenja odluke o razrješenju ministra Krajine. Očekujem da će i javnost, a posebno zbog zabrinutosti OHR-a, Ustavni sud u što kraćem roku okončati ovaj postupak“, navodi Budimir.
Zbog čega Krajina, a ne Helez? Predsjednik Federacije Živko Budmir je kazao kako Krajina nije smio pristati na selektivnu obustavu samo jednog dijela boračke populacije, u ovom slučaju hrvatske. Za naš radio Budimir ističe kako je revizija provedena nezakonito, zbog čega je morao djelovati:

„Odlukom predsjednika Federacije o raspuštanju koordinacijskog tima, provedba revizije bila je izvan zakona, a ta odluka bila je posljedica nezakonitog djelovanja dijela Ministarstva branitelja koje je preuzelo ingerencije koordinacijskog tima za reviziju. Logično i jedino ispravno i zakonito je bilo da se pristupi izmjenama i dopunama Zakona o reviziji braniteljskih prava i nakon toga nastavi sa revizijom, što se nije desilo", pojašnjava Budimir.

No treba podsjetiti da je revizija u toku u 100 općina na području Federacije BiH, jedino sporne su Grude, Posušje i Ljubuški u zapadnoj Hercegovini, te Orašje u Posavskom kantonu. Navode o nezakonitostima ministar za boračka pitanja Zukan Helez odbacuje, no za naš radio tvrdi:

„Glavni razlog nisu ni udruge ni bilo što drugo nego Živko Budimir koji je svojim potpisima izdavao uvjerenja za koja nije imao pravo, odnosno proizvodio je lažne korisnike povoljnih penzija. I mi smo našli u papirima njegov potpis - i potpise još nekih njegovih kolega, komandanata. To je osnovni razlog što Živko Budimir brani da se uđe u taj dio preko udruženja jer će krivično odgovarati kao i svaki građanin svake uređene države koji falsifikuje dokumente. Uveo je čovjeka u pravo za kojeg piše da je bio zapovjednik postrojbe Gavran 2, koja uopšte nije postojala. Kad smo provjerili u arhivskom depou u Mostaru, tačno imenom i prezimenom za koga je Budimir kazao i dao rješenje da je bio komandant, vidjeli smo mu ratni put - cijeli rat je bio obični vojnik. Znači on je slagao, dao lažno uvjerenje i za to se odgovara krivično. I nije samo to. Ima još slučajeva. Zato on ne da preko uduženja tamo da uđemo, uz to se spojio i sa interesom udruženja jer puno je lažnih invalida.“

Za optužbe koje iznosi, Helez navodno posjeduje dokumentaciju, no dokazi za nekoliko stotina lažnih ratnih vojnih invalida mogla bi potvrditi dokumentacija iz navednih općina:

„Je li logično da Tomislavgrad, koji ima skoro duplo više stanovnika od Ljubuškog, koji je imao ratnu liniju ili crtu, ima 380 ratnih vojnih invalida, a Ljubuški ima hiljadu i po, koji nikakve veze sa ratištem nema? Je li logično da u Posušju ima 124 vojarni, i svaka ima zapovjednika i svaki ostvaruje povoljnu mirovinu? U Busovači i HVO i Armija BiH imaju zajedno 450 invalida, a Ljubuški 1.500, Široki 1.400 i većina je uvedena u pravo tek 2004.godine. Zajednički dogovor i zaključak MMF-a i Svjetske banke jeste da revidiramo to područje, što je logično jer je 10 godina nakon rata uvedeno 90 posto ratnih vojnih invalida koji ostvaruju pravo", kaže Helez.

Krivične prijave bez rezultata

Predsjednik Federcije Živko Budimir o konkretnim slučajevima nije želio govoriti, no naglašava:

Živko Budimir
Živko Budimir
„Ja bih se složio da su to jako ozbiljne optužbe kada bi dolazile od ozbiljnog ministra, ne onog koji ima nekoliko krivičnih prijava, pa i za tuče u barovima. Ako neko smatra da to postoji, jedina institucija pred kojom se to može dokazati jeste pravosudni sustav, odnosno sud. S druge, pak, strane moram još jednom ponoviti: moji stavovi vezani za reviziju nemaju apsolutno nikakve veze sa mojim osobnim djelovanjem kao nekadašnjeg načelnika glavnog stožera u smislu uvođenja u prava određenih kategorija.“

Više od 7.000 osoba izvedeno je iz boračkog prava u proteklih godinu dana - svi oni imaju pravo žalbe. S druge strane, oko 200 krivičnih prijava je podneseno protiv osoba za koje se sumnjiči da su izdavale ili lažno svjedočile kako bi se osugurala boračka davanja. Još uvijek niko nije procesuiran.

„To je jedna organizovana kriminalna grupa na čijem je čelu Martin Frančešević, moj pomoćnik, koga sam ja zatekao ovdje i ne mogu to da promijenim, koji ima četiri krivične prijave. Federalni MUP je dokumentovao da je on napravio na hiljade falsifikata i da je uveo u pravo na desetine lažnih ratnih vojnih invalida.On ima ljekare sa kojima je sarađivao, ima svoje saradnike u nekim časnicima. Ja sam bio kod glavnog federalnog tužitelja, jer oni su bili dužni u roku od tri mjeseca da kažu je li on kriv ili nije. Četiri godine to se drži u ladici, neće niko da kaže to - neko vjerovatno stoji iza njega", tvrdi Zukan Helez.

Navode o nezakonitostima pomoćnik načelnika općine Posušje Ljubo Gavran odbacuje, iako reviziju podržava. Smatra kako je nužno uspostaviti koordinacijski tim koji bi nadzirao revizorske timove u Federaciji, te nacionalno izbalansirano članstvo. Uz ostalo, to su bili i zahtjevi udruga proisteklih iz HVO-a kako bi se dopustio nastavak revizije i u Posušju:

„Prvi dio revizije proveden je u najvećem postotku u FBiH. No, u drugoj reviziji namjerno se ukidalo pravo ljudima s toga područja, tako nam se čini. U svakom slučaju revizija se mora i treba nastaviti. Reviziju treba proći svako. Treba je proći svak pod jednom garancijom, što treba za stolom dogovoriti, da neće biti izvedeni oni koji ne trebaju biti izvedeni", kaže Ljubo Gavran.

Međutim, i predstavnici HVIDRE i RVI Armije BiH složni su u ocjeni kako se boračka populacija nastavlja koristiti za potkusurivanje. Slično misle i Ivica Nosić, predsjednik HVIDRE Posušuja, ali i Midhad Hodžić, zamjenik Saveza RVI iz Zenice, koji, komentirajući posljednje događaje u Federaciji, poručuju:

„Sve te stvari prouzročila je politika - ili politika nije dostavila ili je trebala dostaviti - a ispaštaju ljudi. Politika je prouzrokovala ovaj dio i ona ga jedino može riješiti. A mi možemo biti samo kolateralna šteta.“

„Sigurno mi nismo hipoteka za ovo što se dešava u Federaciji. Ovo je ipak jedan dublji politički problem, koji eskalira na ovoj kategoriji stradalnika rata. Može biti da je bio povod, ali mislim da je ipak nešto drugo u pozadini. Uistinu, to je vrlo neozbiljno.“


Žalosno je da su nakon smjene ministra finansija prve blokirane upravo invalidine, odnosno da je odlukom Živka Budimira dovedena u pitanje egzistencija za najugroženiju populaciju u BiH. Stoga ne čudi da su iz Udruge umirovljenih i demobilisanih boraca HVO-a zatražili od predsjednika Federacije da povuče svoju odluku o smjeni ministra financija i da se problem pokuša riješiti na drugačiji način.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG