Dostupni linkovi

Kako do rješenja za blokadu u FBiH


Zgrada Vlade Federacije BiH
Zgrada Vlade Federacije BiH
Ne nazire se kraj krizi u Federaciji BiH koja je nastala nakon što je odlukom predsjednika Federacije Živka Budimira smijenjen federalni ministar finansija, čiji je potpis neophodan za isplate invalidnina, poticaja, plaća i drugih unutarnjih i međunarodnih obaveza Federacije i BiH.

Direktno su blokirana potraživanja za oko 120.000 građana Federacije, dok je prolongirana i isplata posljednje tranše kredita MMF-a za BiH jer pismo namjere nije moglo biti poslano bez potpisa i entitetskog ministra finansija. Time je ugrožena fiskalna stabilnost cijele države.

U očekivanju odluke Ustavnog suda, koji bi se trebao očitovati o pravovaljnosti smjene, budžetski korisnici u Federaciji najavljuju proteste i blokade ako rješenja uskoro ne bude.

Ratni vojni invalidi, neratni invalidi, te civilne žrtve rata u Federaciji najavili su oštre mjere uključujući i blokade federalnih institucija ukoliko se uskoro ne osigura isplata invalidnina za ovu populaciju.

Nakon što je smijenjen ministar finansija Anta Krajina, niko nije mogao staviti potpis na dokument koji je trebalo da bude poslan MMF-u za novu tranšu kredita. O uplati rate od 27 miliona eura ovise plaće i druge naknade i u Federaciji i državi BiH, uključujući i invalidnine za oko 100.000 korisnika.

„98.000 i još nešto je RVI, porodica šehida i poginulih boraca koji očekuju ovu transakciju. To je mnogima od njih jedini izvor prihoda i sredstvo za preživljavanje. Kad se to pomnoži sa dva ili tri člana porodice, dođe se gotovo do pola miliona građana FBiH koji se finansiraju iz ovih izvora“, navodi Ale Hošić, predsjednik Saveza RVI FBiH.

Penzije, invalidnine, plate budžetskih korisnika, subvencije, materijalni troškovi - smjenom federalnog ministra finansija direkno su blokirana potraživanja za oko 120.000 korisnika u Federaciji, te sve unutarnje i međunarodne obaveze BiH. Ako blokada potraje, ekonomske i socijalne posljedice mogu biti nesagledive.

„Ja se plašim samo padu kreditnog rejtinga, urušavanja ekonomske situacije, makroekonomske stabilnosti u vrlo kratkom vremenu - da se neće moći ispunjavati one ključne obaveze i prema MMF-u i prema građanima“, ističe ekonomski ekspert Duljko Hasić.

Najavljena nova sjednica

Iz Ustavnog suda Federacije ranije je najavljeno kako bi se problem smjene ministra Krajine mogao naći na raspravi ove sedmice. Iz federalne vlade, nakon vanredne sjednice u utorak, najavljuju još jednu sjednicu u četvrtak, na kojoj će se pokušati pronaći rješenje. Nije pojašnjeno na koji način.

„Ja ću ponuditi rješenje, pa ćemo vidjeti da li će u vladi biti podrške za takvo rješenje“, rekao je federalni premijer Nermin Nikšić.
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić

U međuvremenu su odbijena dva prijedloga kako izaći iz krize. Jedan je stigao od predsjednika FBiH Živka Budimira, koji rješenje krize vidi u davanju ovlaštenja za potpis pomoćniku federalnog ministra finansija, što je federalna vlada uradila 2006. godine na osnovu Zakona o izvršenju budžeta.

Iz Ureda za zakondavstvo je odgovoreno kako ova odluka nije u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta za 2014. godinu, koja propisuje da je federalni ministar finansija prvi i obavezni potpisnik transakcija platnih naloga, što je Budimir kratko prokometirao:

„Postoje određeni razlozi premijera i nekih drugih članova vlade koji jednostavno žele vršiti pritisak na predsjednika FBiH kako bi povukao svoju odluku i vratio dosadašnjeg ministra finansija, gospodina Antu Krajinu.“

U utorak je prologirano i očitivanje o prijedlogu federalnog ministara poljoprivrede Jerke Ivankovića, koji se poziva na uredbu sa zakonskom snagom od 30 dana koju po Ustavu izvršna vlast može donositi, čime bi se potpisale isplate barem za jedan mjesec, o čemu Ivanković kaže:

„Ja sam preuzeo obvezu da do četvrtka izvršim konsultacije sa predsjednicima klubova i vlada će se u četvrtak izjasniti o ovim izmjenama.“

Politikanstvo umiješalo prste

Unatoč zabrinutim porukama iz Ureda OHR-a, delegacije Europske komisije, te Američke ambasade u BiH, predsjednik Federacije Živko Budimir svoju odluku o smjeni ne namjerava povući.

S druge strane malo je izvjesno da će stranačke konsultacije, koje je najavio Budimir o izboru novog ministra, uskoro polučiti rezultate jer ne postoji konsenzus ni oko toga da li treba ići u kompletnu rekonstrukciju vlade, ili imenovanje tek jednog ministra.

„Problem je kad predsjednik Federacije povuče potez za koji nema izlaznu strategiju. Smjenom ministra finansija predsjednik Federacije trebao je imati rješenje i za postavljanje novog ministra odmah. S obzirom da se nije radilo o takvom rješenju, onda je to sve politikanstvo“, naglašava Omer Vatrić, zastupnik opozicione Stranke za BiH.

A politikanstvo u BiH nije rijetka stvar, pogotovo u izbornoj godini kada se do kompromisa teško dolazi. Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić zbog toga nije optimista da da će se kriza u Federaciji uskoro riješiti:

„Idemo u izbornu godinu i od presudnog je značaja ne pokazivati znake pomirljivosti, moderiranja, nipošto ne smijete pokazati slabost da ste spremni da ustuknete.“

U skorašnja rješenja ne vjeruje ni ekonomski ekspert Duljko Hasić, koji na kraju primjećuje:

„Iz okvira Fiskalnog vijeća koje je zaduženo za monetarnu stabilnost čudi da nema gotovo nikakvih reakcija, a ni od strane intelektualaca, da se izađe iz ovog bezizlaznog stanja. Kao da smo se svi prepustili ovakvom stanju zbog političkih igara - i kao da je ova zemlja, nažalost, prepuštena na volju nekoliko političkih stranaka koje je na ovaj način urušavaju.“
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG