Dostupni linkovi

Dobar prvi korak


Foto: Enis Zebić
Foto: Enis Zebić

Hrvatska vlada donijela je program antirecesijskih mjera – od rebalansa proračuna i discipliniranja javnog sektora do apela da se kupuje domaće. To je dobar prvi korak, kažu analitičari u prvim reakcijama i pozdravljaju najavu rebalansa proračuna već sljedeći mjesec.

Hrvatska Vlada predstavila je danas paket deset antirecesijskih mjera usuglašen sa socijalnim partnerima, strankama vladajuće koalicije i predsjednikom Republike. Premijer Ivo Sanader:

„Riječ je o očuvanju gospodarskih aktivnosti, o zaštiti radnih mjesta, o standardu hrvatskih građana i razvoju cjelokupnog društva.“
Krenimo redom – proračun ide u rebalans u drugoj polovici ožujka, Vlada će otplatu duga financirati kod stranih banaka, kako bi kapital domaćih banaka ostavila domaćim firmama, kreće se sa rasterećenjem gospodarstva neporeznih davanja, gdje će se morati u prvom redu odricati gradovi i općine, nova politika državnih potpora i uvođenje reda u javnim poduzećima, koja će uštediti dvije milijarde kuna, najavio je premijer:

„Ali ono što je još važnije i gdje će država njima pomoći, to je da ćemo skratiti rokove plaćanja obveza javnih poduzeća na 60 dana.“

Preporuka svim gospodarskim subjektima koji rade u Hrvatskoj, koji investiraju i dobivaju potpore iz državnog proračuna, koji će dobivati povoljnije kredite iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj je da se maksimalno koriste proizvodi domaćeg gospodarstva.
U paket antirecesijskih mjera spada još održanje životnog standarda najugroženijih skupina građana, zajednička akcija vlade, banaka i investitora za spas stanogradnje koju opterećuje 13 tisuća neprodanih stanova, jačanje nadzora nad uvozom i sprečavanje uvoza bofl-robe, dodatne pogodnosti i ubrzavanje procedure za investitore. Ministar financija Ivan Šuker je u sklopu mjera za jačanje turizma apelirao da se na maturalna putovanja ide na hrvatske destinacije i da se kupuje hrvatsko:
„Preporuka svim gospodarskim subjektima koji rade u Hrvatskoj, koji investiraju i dobivaju potpore iz državnog proračuna, koji će dobivati povoljnije kredite iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj je da se maksimalno koriste proizvodi domaćeg gospodarstva. Počevši od prehrane u ljetnoj sezoni preko svega onoga što će ugrađivati u svoje turističke objekte. Jer svi ti proizvodi mogu konkurirati i svojom kvalitetom i svojom cijenom. To je nešto što praktički sve zemlje koriste u ovim recesijskim vremenima kroz izmjene Zakona o javnoj nabavi i ne vidim razloga zašto Hrvatska ne bi koristila slične elemente.“
Generalno, ciljevi i dalje ostaju stabilan tečaj kune i izbjegavanje povećanja kamata. Ovo je vrlo bitan prvi korak, kazao je za naš radio ekonomist sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Mladen Vedriš:

„Na prvom mjestu rebalans proračuna, znači shvaćanje da se prihodi i rashodi moraju uravnotežiti, koliko je to moguće, više na tekućoj razini i otvoriti prostor, ako deficit dozvoli, za onaj dio koji je vezan uz financiranje interventnih mjera. Dalje, ono što je zadnjih tjedana postalo gotovo galopirajući problem, to je nelikvidnost, koja je dobrim dijelom bila generirana iz javnog sektora. Šezdeset dana je primjeren i pristojan rok. I naravno, bitna je odluka o zaduživanju države na vanjskom tržištu kapitala.“
Po njegovoj ocjeni, radi se o dobroj kombinaciji mjera, a jesu li dovoljno snažne i hoće li biti dovoljno brzo primijenjene – vidjet će se sljedećih tjedana.
Ovo su dobre mjere, ali nisu dovoljne – komentirao je za naš radio profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Ljubo Jurčić. Naime, ove su mjere reakcija na ono što se već desilo:

„Ono što mene zanima je analiza – kakva će biti situacija do ljeta, u sedmom mjesecu, i kakva će biti u zadnjem kvartalu 2009. godine, da sadašnjim mjerama predusretnemo situaciju da bi Hrvatska imala što manje štete kad ta situacija nastane, a ne da reagiramo kad se ta situacija dogodi.“
XS
SM
MD
LG