Dostupni linkovi

Kampanja za drugi izborni krug biti će oštra


Ivo Josipovic nazdravlja u središnjici SDP-a
Ivo Josipović iz SDP-a i njegov doskorašnji partijski kolega i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sučelit će se 10. siječnja u dugom krugu predsjedničkih izbora koji će odlučit ime trećeg hratskog predsjednika.

Josipović je osvojio 32.44 posto glasova nasuprot 14.24 posto glasova za Bandića koji je nastupio kao nezavisni kandidat.

Treći je kandiat HDZ-a Andrija Hebrang s 12.01 posto glasova, dok je jedan od favorita nezavisni kandidat Nadan Vidošević osvojio 11.33 posto glasova.

Kandidatkinja HNS-a Vesna Pusić osvojila je 7.5 posto dok su ostali osvojili od manje od jedan do četiri posto glasova.

Josipović je pobijedio u svim većim gradovima, osim u Gospiću i Pazinu. I u Zagrebu, gdje je Bandić gradonačelnik već deset godina, Josipović je dobio dva i po puta više glasova od Bandića.

Bandić je najviše glasova dobio u provinciji, koje je obilazio proteklih mjeseci i davao donacije, novcem iz zagrebačkog gradskog proračuna.

U BiH je tako dobio 50 posto glasova, a Josipović samo pet posto.

Kampanja za drugi izborni krug biti će oštra, procjenjuju analitičari, jer niti jedan kandidat sebi ne smije dopustiti poraz. Josipović mora pobijedit jer poraz značilo ozbiljnu krizu u njegovoj stranci SDP. Bandić je sve stavio na jednu kartu: više nema stranku jer je izišao iz SDP-a, gubi kontrolu nad Zagrebom, kojeg je doveo u enormne dugove.

Za Josipovića će glasat njegovih dosadašnjih 32,5 posto i desetak posto glasača oporbenih narodnjaka i Istarskog demokratskog sabora i nedostaje mu još desetak posto.

Bandić je oteo dio glasača ljevice, al mnogo više glasača desnice, jer je on, uz još dvojicu 'otpadnika' HDZ-a, koji su se kandidirali, glavni razlog zašto u drugi krug nije ušao kandidat vladajućeg HDZ-a Andrija Hebrang.

Poslušajte javljanje našeg novinara Enisa Zebića za jutarnji program za Srbiju:Josipović je izjavio u stožeru SDP-a nakon što su objavljeni rezultati da je "danas pobijedila pravda."

"Pozivam vas da i u drugom krugu glasat za svjetlo a ne za tamu," rekao je Josipović.

U svom stožeru, Bandić je izjavio pred oduševljenim pristalicama rekao "Idemo dečki, idemo raditi":

"Rezultati izbora su pokazali da Hrvatska ne treba predsjednika na daljinski upravljač Zorana Milanovića".

Milan Bandić
On je aludirao na predsjednika SDP-a koji ga je izbacio iz svojih redova po objavljivanju predsjedničke kandidature.

Milan Bandić

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin je izjavio da je do 19 sati na birališta izašlo ipak 44,05 posto birača, što je puno bolje od dnevnih izvještaja koji su govorili o 34 posto, ali i 44 posto je, naglašava Hrvatin, još uvijek manje od 50 posto biračkog tijela koliko je izišlo na prošlim predsjedničkim izborima 2005 godine.

Odlazeći predsjednik Stjepan Mesić kazao je da je razočaran premalim izlaskom birača na izbore. No, to se po njegovom mišljenju moglo očekivati, jer se u izbornoj kampanji nije mogla vidjeti vizija Hrvatske u 21. stoljeću, vizija Hrvatske u EU.

"Nije bilo ni ozbiljnih prijedloga na koji način Hrvatska može promijeniti privredu koja je sada uvozno usmjerena. Nije bilo dovoljno politiziranosti izbornog tijela, kanidati su se međusobno kritizirali, ali nije bilo dovoljno žara i poruka koje bi mobilizirale birače na glasovanje," rekao je Mesić.

Mesić nije želio očitovati koga će podržati, tek je kazao da želi sačekati službenu objavu rezultata. On je ponovio da možda neće ni reći konkretno ime, već će podržati program koji određeni kandidat zastupa.

Izbori su inače protekli mirno i korektno, uz samo manje incidente, problema je bilo u Mostaru jer svi koji imaju prebivalište u Hrvatskoj a željeli su glasati na drugoj izbornoj lokaciji morali su se na vrijeme registrirati, što mnogi nisu učinili. No i u Državnom izbornom povjerenstvu razočarani su slabim odazivom birača.

Predsjednik države bira se u Hrvatskoj na 5 godina, prva dva mandata na čelu države bio je Franjo Tuđman, zatim druga dva Stjepan Mesić.

Hebrang je rekao da je na ovim izborima trijumfovala desnica.

Vesna Pusić je kazala da nije zadovoljna i da je očekivala bolji rezultat:

„Stranački sam zadovoljna jer smo dobili potvrdu da držimo svoj prostor,a što se tiče ulaska u drugi krug,naravno da nisam zadovoljna jer smo mogli dobiti puno više od 7.5 posto.“

„Ja zagovaram politiku koja je vjerodostojna i koja govori o stvarima kakve jesu i o planovima kakvi bi mogli biti. Prema tome se politika mora kretati, pa makar vas to ne dovede do drugog kruga. Nade ima, što pokazuju i brojevi. Pobijedili smo u tome pokazavši da hrvatska politika ima i lice budućnosti, rekla je.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG