Dostupni linkovi

Odziv slab, drugi krug izvjestan


Glasanje političara
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Video: Index.hr

Večeras u 19 sati u Hrvatskoj su zatvorena birališta na kojima je oko nešto manje od 4,5 milijuna registriranih hrvatskih građana biralo trećeg hrvatskog predsjednika države na mandat od pet godina.

Izlaznost je bila najmanja na svim demokratskim izborima do sada, oko 34 posto registriranih birača, što je osam procentnih poean manje nego prije pet godina, reklo je Državno izborno povjerenstvo.

Prema izlaznim anketama TV NOVA-e i agencije IPSOS PULS, najviše glasova je dobio kandidat SDP Ivo Josipović (32,7 posto), iza njega su Milan Bandić (14.1 posto) kao nezavisni kandidat i potom kandidat HDZ Andrija Hebrang (12,1 posto).

Slijedi Nadan Vidošević (11,6 posto), potom je Vesna Pusić, kandidatkinja HNS, pa nezavinsi kandidat Dragan Primorac (5,9 posto).

Osatli kandidati su prema izlaznim, neslužbenim podacima, od 4 do 0,6 posto.

Ovo su prvi, neslužbeni, nepotpuni rezultati i u to istraživanje nisu uključeni glasovi BH i dijaspore.

Statistička pogreška se kreće u visini od pet posto.

Državno izborno povjerenstvo Hrvatske službene rezultate iznijeti će u ponoć, a za pobjedu u prvom krugu potrebno je 50 posto plus jedan glas.

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Zdravka Čufa Šarić je rekla da je do 16 sati izišlo svega 33 posto birača, puno manje nego na prošlim
predsjedničkim, ali i parlamentarnim izborima:

"Dakle,podaci kažu da odaziv i dalje nije baš previše zadovoljavajući i do 17 sati iznosi 33,87 posto što je puno manje od odaziva prije 5 godina
kada je iznosio 41 posto i bio ipak značajniji i veći."

Najveći odaziv birača bio je u Medjimurskoj županiji,39,63 posto, zatim u Varaždinskoj županiji 39,50 posto a najmanji postotak izlazaka zabilježen je u
Vukovoarsko-srijemskoj županiji, tek 24,49, a slijedi ga Šibensko-kninska sa 26,89 posto.

Aktualni hrvatski predsjednik Stjepan Mesic izjavio je jutros nakon glasanja kako od svog nasljednika očekuje da ubrza reforme i uvede
Hrvatsku u Europsku Uniju:

"Meni je žao da nismo ušli u Uniju za vrijeme mog mandata ,ali to će biti posao budućeg predsjednika i ove Vlade. Savjet ću mu dati, ako bude
tražio,ali najbolje će on sam znati što treba učiniti."

Hrvatski predsjednik je naglasio da Hrvatsku ostavlja u krizi jer recesija nije samo uvozna već se previše zaduživalo i nije učinjeno ništa da Hrvatska od izrazito uvozne postane izuzetno izvozna privreda .

Premijerka Jadranka Kosor nakon glasanja kazala kako od budućeg predsjednika očekuje dobru suradnju - za dobrobit Hrvatske.

“Očekujem da ćemo dobro raditi na poslovima koji su nam zajednički, dakle na vanjskoj politici, očekujem toleranciju i međusobno poštovanje”, izjavila je Kosor.

Promatrači Gonga i Hrvatska policija javljaju kako je na biralištima bilo manjih incidenata, jedan od većih dogodio se u Šibeniku, gdje je jutros
provaljeno na jedno biračko mjesto i uništena dva glasačka listića,a građani javljaju da se krši i izborna šutnja.

"Građani u najvećoj mjeri dojavljuju da se bacaju leci u sandučiće, a u nekim su mjestima lijpljeni i plakati, a najviše prijava za to stiglo je za
kandidate - Bandića, Primorca i Vidoševića," rekla je izvršna direktorica Gonga Sandra Pernar.

BIH

U Bosni i Hercegovini je bilo registrovano oko 10 posto ukupnog biračkog tijela i tamo je bilo problema s onim glasačima koji su prijavljeni u Hrvatskoj i za glasanje u BiH trebali su se na vrijeme registrirati .

"Svi hrvatski državljani prijavljeni u Hrvatskoj a koji su za blagdane došli ovdje, trajnije borave u BiH ili su se na dan glasovanja zatekli na drugom konzularnom području unutar BiH, a nisu se prethodno registrirali i zatražili potvrdu da će ovdje glasovati, danas ne mogu glasovati", rekao je generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša.

Pojasnio je kako su se svi državljani RH koji su željeli glasovati u drugoj državi i konzularnom području RH u odnosu na prijavu s popisa birača morali prethodno registrirati do 12. prosinca. Takvih birača u BiH je oko 5.000 koji su se prijavili za prethodnu registraciju.

Konzul Pleša je pojasnio kako je prethodna registracija uvedena za izbore 2007. godine.

"Na taj su način sprječene makinacije bilo koje vrste", pojasnio je.

Prema Plešinim riječima nema većih problema s glasovanjem na području generalnog konzulata RH u Mostaru gdje su otvorena 54 birališta.

ZAVRŠENO U AUSTRALIJI I JAPANU

Na Novom Zelandu, u Australiji, Japanu i u Afganistanu završeno je glasovanje za hrvatske predsjedničke izbore. Zbog vremenske razlike glasovanje u Novom Zelandu, Australiji i Japanu počelo je, po hrvatskom vremenu, još sinoć u 19, odnosno u 21 sat.

Zatvoreno je i biračko mjesto u Kabulu za hrvatske vojnike u vojnoj misiji u Afganistanu koji su nakon glasovanja krenuli u ophodnju.

Oko podneva zatvorena su birališta u Kini i Maleziji.

Glasovanje je proteklo bez ikakvih poteškoća, ističu u DIP-u.

Pravo glasovanja za hrvatskog predsjednika u inozemstvu na ovim izborima ima oko 406 tisuća birača.

Suglasnost za održavanje tih izbora na svom teritoriju dalo je 55 država, pet više nego na prošlim predsjedničkim izborima 2005. godine. U inozemstvu je 250 birališta.

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
XS
SM
MD
LG