Dostupni linkovi

Izbori: Svi računaju na drugi krug


Na trećim predsjedničkim izborima građani će birati između 12 kandidata
Na trećim predsjedničkim izborima građani će birati između 12 kandidata
U nedjelju 27. prosinca održava se prvi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. Građani mogu birati između 12 kandidata, pravo glasa ima gotovo četiri i po milijuna hrvatskih građana. Oni će glasat na ukupno 6866 biračkih mjesta u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Za glasanje u inozemstvu bit će otvoreno 250 biračkih mjesta u 55 zemalja svijeta, a najviše njih u Bosni i Hercegovini, ukupno 124. Na tragu brojnih primjedbi prigodom svakih izbora kako na biračkim popisima za hrvatske građane izvan Hrvatske ima mnogo „mrtvih duša“, pred ove izbore samo u Bosni i Hercegovini je pročišćavanjem popisa pronađeno čak 20.000 osoba, za koje je utvrđeno da su umrli.

Tri biračka mjesta otvorena su i za hrvatske vojnike koji se nalaze u mirovnim misijama na Golanu, u Afganistanu i na Kosovu. Novina je ovih izbora da će slijepi i slabovidni građani po prvi puta moći glasati bez tuđe pomoći, jer će preko glasačkog listića imati foliju na Brailleovom pismu, što je predsjednik Hrvatskog saveza slijepih i slabovidnih osoba Vojin Perić prokomentirao riječima da se zbog toga osjeća – malo manje slijep!

Za razliku od devedesetih, kada je predsjednik Hrvatske u tzv. polupredsjedničkom sustavu imao vrlo široke ovlasti, sadašnji i budući predsjednik ili predsjednica prema tzv. parlamentarnom sustavu ima mnogo manje ustavne ovlasti – sukreira vanjsku politiku, obrambena pitanja i sigurnosne službe.

Sva istraživanja javnog mnijenja govore da nijedan od kandidata neće dobiti 50 posto glasova izišlih birača, i biti izabran već u prvom krugu. Prema tome, svi se pripremaju za drugi krug, koji će se održati 10. siječnja, i u koji ulaze dva kandidata sa najviše glasova u prvom krugu.

Tko su kandidati, odnosno kandidatkinje za trećeg hrvatskog predsjednika? Pet je stranačkih i sedam nezavisnih kandidata, deset je muškaraca i dvije žene.. Sve ankete govore kako Ivo Josipović jedini sigurno ulazi u drugi krug, kao njegove potencijalne suparnike u drugom krugu obično se spominje Milana Bandića i Nadana Vidoševića, a neki ovdje dodaju i Andriju Hebranga, Dragana Primorca i Vesnu Pusić. Za ostale kandidate ankete niti ne spominju mogućnost ulaska u drugi krug. Međutim, dan prvog kruga izbora sve je bliže, a čak je 30 posto neodlučnih građana, pa su razna iznenađenja sasvim moguća.

LISTOM O SVIMA

Ivo Josipović kandidat je najsnažnije oporbene stranke, Socijaldemokratske partije Hrvatske, sveučilišni profesor prava i cijenjen kompozitor ozbiljne glazbe. Njegov je izborni slogan „Nova pravednost“, a pred koji dan poručio je biračima: „Niste izabrali ni korupciju, ni kriminal, ni krizni porez, ni slom gospodarstva, ni bijedu. Ali predsjednika možete izabrati.“
Ne povezuje ga se ni sa kakvim korupcijskim skandalom. Ankete mu od početka daju preko 20 posto glasova. Analitičari upozoravaju da bi mu dio glasova mogao odnijeti otpadnik od Socijaldemokratske partije Milan Bandić.

Milan Bandić je zbog odluke da kao nezavisni kandidat uđe u trku za hrvatskog predsjednika isključen iz Socijaldemokratske partije Hrvatske, a on tu odluku ne priznaje. Od 2000. godine je zagrebački gradonačelnik, osim kratkog razdoblja kada je 2002. godine otišao s funkcije, jer je ulovljen da pritiscima pokušava izbjeći prijavu o vožnji u pijanom stanju. Njegov je izborni slogan „S predsjednikom na posao“, a naglasci u programu su na gospodarskoj stabilnosti, smanjenju nezaposlenosti i povećanju izvoza. Kao zagrebački gradonačelnik sjedi na drugoj najvećoj vreći novaca u Hrvatskoj – gotovo 10 milijardi kuna, ali za njim se vuku repovi pogodovanja korupciji i privatnom interesu investitora. Nevladine organizacije upozoravaju da troši na reklame više novca, nego što je prijavio da je skupio donacija.

Nadan Vidošević je nezavisni kandidat, recentni otpadnik od HDZ-a. Njegov je izborni slogan „Treći hrvatski predsjednik“, a posljednjih 15-ak godina proveo je na čelu Hrvatske gospodarske komore. Zaslužan je za obnovu gospodarskih veza Hrvatske sa drugim državama nastalim nakon raspada socijalističke Jugoslavije. Njega se razumije kao kandidata hrvatskih poduzetnika i managera, a i sam je posljednjih godina uspješni predsjednik uprave zagrebačkog „Kraša“. Konkurenti ga prozivaju zbog navodno nejasnog podrijetla prilične imovine, a on odgovara da je sve stečeno „pametnim ulaganjem“ i – zakonito.

Andrija Hebrang kandidat je vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, u kojoj je potpredsjednik. Liječnik po struci i sveučilišni profesor medicine, od početka je u rigidnom desnom dijelu HDZ-a, dijelom i zbog obiteljske tragedije – njegov otac ubijen je u frakcijskim borbama u KPJ krajem četrdesetih godina, a majka je bez presude odležala 12 godina zatvora. Njegov odabir za predsjedničkog kandidata HDZ-a naslijeđe je još iz Sanaderove ere. Hebrangov slogan je „Za europsku i ponosnu Hrvatsku“, uvijek ističe da je za razliku od drugih kandidata s desnice od prvog dana dragovoljac Domovinskog rata, a najavljuje da će se – ako bude izabran – ponašati dijametralno suprotno od sadašnjeg predsjednika Mesića. Osim stana, nema drugu značajniju imovinu.

Vesna Pusić kandidatkinja je oporbene Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata. Sveučilišna je profesorica sociologije i na čelu je Nacionalnog vijeća za praćenje hrvatskih pregovora o pristupanju sa Europskom unijom. Najnapadanija je žena u hrvatskoj javnosti – najviše je napada doživjela početkom dvijetisućitih kada je u Saboru kazala kako je Tuđmanova Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Zalaže se za građansku i europsku Hrvatsku, a njezin je izborni slogan „Hrvatska zna i može!“ Kao ključne točke svog programa ona je navela – ljudska prava, Hrvatsku kao lidera regije i obrazovanje kao temelj razvoja. Uz nju se ne vežu nikakvi korupcijski skandali, ali neki viđeni članovi njene stranke ulovljeni su u mešetarenju sa zemljištem doniranim od države.

Dragan Primorac drugi je neovisni kandidat, recentni otpadnik od vladajućeg HDZ-a, na glasove čijih članova i simpatizera računa. Ime je stvorio kao ministar prosvjete u Sanaderovim vladama, a funkciju je napustio kada je i Sanader dao ostavku. Slogan mu je „Promijenimo Hrvatsku zajedno,“ a – iako je bio ministar u vladama koje se optuživalo za korupciju, a proziva ga se da je kao ministar pogodovao izdavačima udžbenika – glavna mu je parola u kampanji – borba protiv korupcije. I za njega nevladine udruge upozoravaju da u kampanji troši više nego što je kazao da je skupio novaca.

Damir Kajin neće kao kandidat oporbenog Istarskog demokratskog sabora pobijediti na ovim izborima, ali će biti zapamćen po kampanji koja vizualnim identitetom, ali i sloganom „Svi za mnom!“ oponaša real-socijalističku ikonografiju, ali i po izjavama kako bi „pola predsjedničkih kandidata trebalo pohapsiti!“ Kajin je jedan od najmarljivijih saborskih zastupnika, a dvije nezaobilazne teme u istupanjima za saborskom govornicom uvijek su mu - prava umirovljenika i očuvanje tekovina antifašizma. Jedini se zalaže za povlačenje hrvatskog kontingenta iz Afganistana, i jedini u kampanji progovara o opasnosti da bude izabran kandidat koji je plaćenik krupnog kapitala.

Miroslav Tuđman neovisni je kandidat, sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i osoba koja nastoji obnoviti izvorni HDZ-ov program. Sveučilišni je profesor informatike, a jedno je vrijeme u devedesetima bio i šef svih hrvatskih tajnih službi. Njegov je izborni slogan „Obnovimo Hrvatsku,“ a zalaže se za prestanak detuđmanizacije, prestanak „podaničkog mentaliteta“ u ponašanju hrvatskih vlasti prema zahtjevima Haškog tribunala i Europske unije i za formiranje trećeg, hrvatskog entiteta u BiH. Potporu Miroslavu Tuđmanu dali su među ostalima kontroverzni pjevač Marko Perković Thompson, nekadašnji socijaldemokratski političar Zdravko Tomac i umirovljeni admiral Davor Domazet - Lošo.

Boris Mikšić je nezavisni kandidat, povratnik iz Sjedinjenih država, a slogan mu je „Predsjednik poduzetnik!“ Bio je iznenađenje predsjedničkih izbora 2005. godine, kada je – iako do tada nepoznat – dobio velik broj glasova, a on sam je tvrdio da ga je samo krađa parsto tisuća glasova spriječila da uđe u drugi krug i pobijedi Stipu Mesića, koji je tada osvojio svoj drugi predsjednički mandat. Mikšić, koji je u Belom Manastiru izgradio tvornicu koja po njegovim riječima izvozi 95 posto proizvodnje, ima viziju Hrvatske kao zemlje novih tehnologija poput Singapura ili Švicarske. Za ankete koje mu ne daju nikakve šanse za drugi krug on odgovara da su - naručene!

Vesna Škare Ožbolt nezavisna je kandidatkinja koja je u dva navrata bila na zahtjevnim političkim funkcijama - od 1995. do 1997. vodila je proces mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja, a 2003 – 2006 bila je ministrica pravosuđa u prvoj Sanaderovoj vladi. Na čelu je Demokratskog centra, stranke nastale 2000. godine izlaskom dijela članstva iz HDZ-a, a koja je posljednjih godina u stagnaciji. Kao svoj najveći uspjeh u ministarskom mandatu navodi digitalizaciju zemljišnjih knjiga i borbu protiv lihvarskih kamata, a naglasci u izbornom programu su snažno gospodarstvo, borba protiv korupcije i nezavisno sudstvo. Njezin je izborni slogan „Zajedno možemo sve“, međutim ankete jednoglasno upozoravaju da ona nema šanse ući u drugi krug i realizirati to svoje obećanje.

Josip Jurčević nezavisni je kandidat i sveučilišni profesor povijesti. Hvali se time da – za razliku od ostalih kandidata - nikada nije participirao u vlasti, pa jedini on nije odgovoran za stanje u kojem se Hrvatska nalazi. Jedan je od onih koji ciljaju na potporu desnog dijela hrvatskog biračkog tijela, pa su mu glavne teme i u kampanji na tom tragu. Primjerice, u posljednjem televizijskom sučeljavanju napao je Ivu Josipovića da je „haški kandidat“, zbog toga što je Josipović jedan od autora strategije hrvatske suradnje s Haškim tribunalom iz 2000. godine, koja se primjenjuje i sada. Prikupio je najmanje donacija – tek oko 20 tisuća eura. On se protivi formiranju hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini, nazivajući to snaženjem pozicije Milorada Dodika i Republike Srpske.

Slavko Vukšić kandidat je izvanparlamentarne Demokratske stranke hrvatske ravnice sa sloganima „Pokreni se, Slavonijo!“ i „Ustani!“ Živopisni šezdesetgodišnjak iz Našica vlasnik je i pilot sportskog aviona, kojeg je kupio od zarade na prodaju vlastitog bućinog ulja. Naglasci u programu su mu na malom i srednjem poduzetništvu i razvoju sela, kao i na borbi protiv korupcije. Kaže da je sam godinama upozoravao na kriminal u slavonskoj tvrtki „Kamen Ingrad“ (jednom od većih slučajeva razotkrivenog kriminala posljednjih godina), ali da ga nitko nije slušao. Sa druge strane, protiv njega je podignuta optužnica zbog protuzakonitog vađenja kamena, u kojoj ga se tereti za višemilijunske iznose.
XS
SM
MD
LG