Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Više troše nego što imaju


nezavisni kandidat Dragan Primorac prikupio je 3,8 milijuna kuna donacija, a potrošio 300 tisuća kuna više nego što ima na računu, a nezavisni kandidat Milan Bandić prikupio je također 3,8 milijuna kuna donacija, a do sada je potrošio čak 5,3 milijuna k
Nevladine udruge upozorile su danas da su dvojica predsjedničkih kandidata koji su potrošili najviše novca na oglašavanje – Dragan Primorac i Milan Bandić - potrošili više nego što su prijavili da su prikupili donacijama.

Krajnje je vrijeme da se financiranje predsjedničke kampanje riješi drugačije, a ne zakonom koji ima ukupno sedam članaka, poručuju aktivisti. Čelnik Transparency International Hrvatske tvrdi da su mu iz jednog izbornog stožera stigle i prijetnje zbog njegovih izjava novinarima.

Prema istraživanju provedenom od 19. studenog, kada je službeno započela predsjednička kampanja, zaključno sa 20. prosincem, dvojica nezavisnih predsjedničkih kandidata – Milan Bandić i Dragan Primorac troše u kampanji više nego što bi mogli, odnosno više nego što su prijavili da su prikupili novaca.

Pratilo se oglašavanje na 4 televizije s nacionalnom gledanošću, 13 dnevnih novina i 49 magazinskih izdanja po bruto vrijednosti zakupljenog prostora, a uzimalo se službeno važeće cjenike medija koji bi trebali za sve kandidate biti isti.

Najviše je donacija - 4,7 milijuna kuna - prikupio kandidat HDZ-a Andrija Hebrang, koji je za reklame potrošio 1,8 milijuna kuna. Kandidat Socijaldemokratske partije Hrvatske Ivo Josipović prikupio je 2,8 milijuna kuna donacija, a na reklamiranje na televizijama i tiskanim medijima potršio je do sada 1,8 milijun kuna.

Sandra Pernar i Zorislav Antun Petrović, Foto: Enis Zebić
Međutim, otpadnik od HDZ-a, nezavisni kandidat Dragan Primorac prikupio je 3,8 milijuna kuna donacija, a potrošio 300 tisuća kuna više nego što ima na računu, dakle 4,1 milijun kuna, a otpadnik od socijaldemokrata, nezavisni kandidat Milan Bandić prikupio je također 3,8 milijuna kuna donacija, a do sada je potrošio čak 5,3 milijuna kuna, upozorila je izvršna direktorica nevladine udruge GONG Sandra Pernar.

„Ono što odmah upada u oči je znatna razlika između onog što je gospodin Bandić prijavio u svom financijskom izvještaju kao donacije koje je do sada prikupio, i onoga što je prema našim saznanjima potrošio na oglašavanje na televizijama i u tiskovinama. Naravno, to može značiti da juš uvijek nisu plaćeni svi računi, ali u svakom slučaju do kraja kampanje gospodin Bandić će morati objasniti ovu razliku.“

NEMA SANKCIJA

U taj iznos nisu uključeni jumbo-plakati i reklamiranje na lokalnim i nacionalnim radijima i internetskim portalima, troškovi izrade spotova i reklama, kao ni ostali troškovi kampanje od prijevoza pa do postavljanja bina, a da se ne govori o angažiranju popularnih pjevača - minimum 1000 eura po nastupu pojedine estradne zvijezde.

Naravno, tu bi trebalo dodati i troškove njihovog izbornog stožera. Procjene su do ti troškovi iznose još jednom toliko koliko je prikazano.

Međutim, nema sankcija za laganje u prikazivanju izvora sredstava i načina njihovog trošenja. Toliko labavo zakonsko uređenje financiranja predsjedničke kampanje dovelo je predsjednika nevladine udruge Transparency International Hrvatske Zorislava Antuna Petrovića na dramatičan zaključak.

„Apsolutno je sramotno da bilo kome u ovoj zemlji padne na pamet da se predsjednički izbori reguliraju isključivo zakonom koji ima ukupno 7 članaka, uključujući dva opća – onaj prvi koji kaže 'ovim zakonom se uređuje to i to' i onaj zadnji koji kaže 'ovaj zakon stupa na snagu tada i tada'.“

Nevladine udruge procjenjuju da je ponašanje kandidata Milana Bandića bilo nečasno, kada je u kampanji dijelio po 500 kuna hrvatskim obiteljima u Banja Luci, a predsjednik Transparencyja Petrović kazao je kako je iz izbornog stožera jednog od kandidata – nije želio reći kojeg – dobio jučer telefonske prijetnje zbog davanja izjava novinarima. Međutim, on se ne boji.

„Ja ću uvijek svakome tko me nazove kao predsjednika Transparency International Hrvatske komentirati - je li zakonito davati 500 kuna biračima, i komentirati – vjerujem li u istinitost izvještaja pojedinih kandidatkinja i kandidata.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG