Dostupni linkovi

Afera Fimi Media: Hoće li i Sanader doći na red


Ivo Sanader, arhivska fotografija
Zahuktava se višemjesečna istraga o marketinškoj agenciji koja je naplaćivanjem nepostojećih usluga ošetila javna poduzeća za 16 i po milijuna kuna (preko dva milijuna eura). Vlasnica agencije i njezina suradnica završile su u pritvoru, mediji špekuliraju da je dio tog novca otišao na financiranje HDZ-ove izborne kampanje, a da bi se pred istražiteljima mogao naći i bivi premijer Ivo Sanader.

Slučaj Fimi Media i „isisavanja“ novca iz javnih poduzeća nije prvi s kojih su se susreli hrvatski istražni organi. Međutim, zanimljiv je po nikada jasnijim indicijama o povezanosti sa politikom i vladajućom strankom.

Vlasnica Fimi Media je Nevenka Jurak, koja je vrlo bliska s donedavnim blagajnikom HDZ-a Mladenom Barišićem, koji je zbog potpore Sanaderu u njegovom nedavnom pokušaju come-backa smijenjen s te funkcije, ali je ostao ravnatelj Carine. Dok su dvije žene već optužene, protiv njega se za sada tek vodi istraga zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti i protuzakonito posredovao da Fimi media dobije poslove od Croatia Osiguranja i Ine.

Mnogi se pitaju zašto u tom predmetu nije osumnjičen i bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, jer je u medije procurilo da postoji svjedok sastanka u hrvatskoj Vladi u ljeto 2007., gdje su Barišić i Sanader objašnjavali direktorima državnih poduzeća da bi za njih - eto – baš bilo dobro da rade s Fimi-medijom. A Sanader je tu dodatno interesantan, jer mediji prenose prilično čvrste špekulacije kako se tim novcem finacirao HDZ, kojem je on tada bio na čelu.

Kako će se daleko doći u aktualnoj istrazi? „Istraga koja je dovela do Nevenke Jurak mora dovesti i do krajnjih
"Na krajnjem odgovornom mjestu političke piramide se nalazio tadašnji premijer Sanader, pa prema tome svo to pranje novca i sve te velike donacije stranačkoj blagajni zapravo imaju kao pokriće njega", tvrdi politički analitičar Damir Grubiša.
odgovornih,“ kaže za naš radio politički analitičar i ekspert za europske integracije Damir Grubiša.

„Na krajnjem odgovornom mjestu političke piramide se nalazio tadašnji premijer Sanader, pa prema tome svo to pranje novca i sve te velike donacije stranačkoj blagajni zapravo imaju kao pokriće njega, koji je očito o tome svemu morao znati i morao imati uvida u to. Dakle, sada je pitanje političke volje i – naravno – volje istražnih tijela da dovedu stvar do kraja, a činjenica je da se klupko polako odmotava...“
, navodi Grubiša.

Omerta u HDZ-u

Pred završetak hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom intenzivira se u Hrvatskoj protukorupcijska borba, podsjeća Grubiša, a Europska unija inzistira na rezultatima koji su stavljeni i među mjerila za zatvaranje poglavlja o pravosuđu.

„I očito je da sve to gura istražna tijela na veću aktivnost. Hoće li to na kraju dovesti do glavne lovine, to ćemo vidjeti, jer problem je u tome da se vidi koliko ta omerta, ta zavjera šutnje može funkcionirati u jednoj političkoj stranci kao što je HDZ, i koja je na žalost premrežena mnogostrukim privatnim i grupnim interesima, interesima koji su povezani s velikim novčanim iznosima“
, kaže Grubiša.

Za političkog analitičara Žarka Puhovskog ovaj slučaj još je jedan dokaz da Državno odvjetništvo i USKOK posljednjih dvije godine doista rade samostalno, a ne u konzultacijama s Vladom. “Uvjeren sam da je gospođa Kosor za ova uhićenja saznala kada i mi ostali, i da se oni ponašaju kao da ih se to ne tiče, što je jedino ispravno,“ kaže naš sugovornik.

„Vrh vladajuće stranke se pritom nada da će im to omogućiti nešto lakšu poziciju u nekom moralnom smislu na izborima iduće godine, ali bitno je da shvatimo da se sve ovo što se događa – događa u ovom trenutku zaista po načelima funkcioniranja USKOK-a i Državnog odvjetništva. Činjenica je da se zadnje dvije godine krenulo tim putem, i da će taj put u roku od nekoliko mjeseci dovesti do toga da se formalno pokrene postupak protiv Sanadera, a drugo je pitanje kako će taj postupak završiti“
, navodi Puhovski.

U slučaju da se pokrene postupak protiv Sanadera, Puhovski ne očekuje otpor ili prosvjede njemu bliskih ljudi u vladajućoj stranci. On je prošlost, kaže Puhovski.

„Političari su ipak prije svega orijentirani na vlastiti opstanak, a to znači da će oni – ako dođe do biranja između lojalnosti ovoj ili onoj osobi, i – na drugoj strani – njihove političke egzistencije – točno znati što odabiru, a to će biti njihova egzistencija, a ne lojalnost“
, zaključuje Puhovski.
XS
SM
MD
LG