Dostupni linkovi

Iz Hrvatske na pobačaj ne samo u Sloveniju, nego i u BiH?


Koji su motivi trudnica da ovu medicinsku uslugu koju će platiti 200 eura traže izvan hrvatskog sustava?
Koji su motivi trudnica da ovu medicinsku uslugu koju će platiti 200 eura traže izvan hrvatskog sustava?

Slovenija nije jedina susjedna država u koju hrvatske građanke odlaze obaviti prekid trudnoće, kažu u nevladinim udrugama za Radio Slobodna Evropa, nakon vijesti koju su objavili slovenački mediji da je porastao broj hrvatskih državljanki koje su unazad tri mjeseca obavile prekid trudnoće u bolnici u Brežicama u Sloveniji.

Iako nema apsolutnih brojki, pa ne znamo radi li se o pojedinkama ili o desetinama žena, podatak bolnice u Brežicama, par kilometara od hrvatske granice - da je unazad 3 mjeseca za 25 posto porastao broj hrvatskih građanki koje su se odlučile za obavljanje prekida trudnoće u toj bolnici - zvuči alarmantno.

O kome se radi i koji su njihovi motivi da ovu medicinsku uslugu koju će platiti 200 eura traže izvan hrvatskog sustava za koji svaki mjesec izdvajaju solidan svoje dio plaće? Ginekologinja u bolnici u Brežicama Mateja Vukmanič Pohar kazala je za TV Slovenija 4 da se radi o mlađim osobama.

"Većinom su to mlade djevojke između 20 i 30 godina koje nemaju dostatne izvore prihoda za uzdržavanje djeteta, a moguće je da se radi i o neurednim partnerskim vezama", navela je Pohar.

Velik broj ginekologa odbija obavljati prekid trudnoće zbog priziva savjesti
Velik broj ginekologa odbija obavljati prekid trudnoće zbog priziva savjesti

A njihov motiv za odlazak u Sloveniju je – kako je za naš program pojasnila koordinatorica ženske nevladine udruge Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI – Sanja Cesar, za početak "činjenica da velik broj ginekologa odbija obavljati prekid trudnoće zbog priziva savjesti, a čak u bolnicama u kojima se oni obavljaju,na telefonske upite za mogućnost obavljanja prekida trudnoće vrlo često dobiva se neljubazne odgovore, pa i odgovor – mi to ovdje ne radimo."

"Sljedeća stvar je način na koji se medicinsko osoblje prema njima odnosi kada traže prekid trudnoće. U Hrvatskoj tu često bude ponižavanja, bude i vrijeđanja, bude i nagovaranja da ne prekinu trudnoću… Sa druge strane, u Sloveniji uz sve potrebne informacije doživljavaju drugačiji tretman gdje se njih poštuje i poštuje se njihovo pravo na izbor. Nitko ga ne propituje."

Mogući motiv možda je i činjenica da se u Brežicama, četrdesetak kilometara od Zagreba, obavlja medikamentozni pobačaj, dakle pobačaj izazvan pilulama, koji ima nižu cijenu nego klasični pobačaj izvršen kirurškim putem, i koji u Zagrebu još nije dostupan.

"On je u Hrvatskoj dostupan samo u Puli i u Rijeci. Cijena medikamentoznog pobačaja je u Sloveniji zastrane državljanke ista kao što je cijena medikamentoznog pobačaja u Rijeci, dakle oko 200 eura. U Zagrebu one mogu otići na kirurški pobačaj koji će koštati i preko 3.000 kuna (400 eura)", kaže Sanja Cesar.

Prema njenim informacijama, hrvatske građanke na pobačaje ne odlaze samo u Sloveniju.

"Klinika u Sarajevu
"Klinika u Sarajevu

"Imam informaciju da neke žene odlaze i u BiH. Tamo je također dostupan i medikamentozni pobačaj, a pobačaj se može obavljati i u privatnim klinikama, tako da je on vrlo dostupan. Zato pretpostavljamo da žene odlaze i u BiH, a moguće i u Srbiju", navodi.

U Brežicama je obavljen i pobačaj djevojke koja je silovana od strane člana uže obitelji, a kojoj je u Hrvatskoj zabranjen pobačaj sa grotesknom argumentacijom, pa je preko zagrebačke nevladine udruge Ženska soba otišla u Brežice. Ravnateljica tamošnje ginekologije Nataša Kočnar za TV Slovenije kaže:

"Nakon silovanja bila je visoko traumatizirana, ustanovila je da je trudna, a u Hrvatskoj nisu željeli obaviti pobačaj, jer da bi tako bili uništeni materijalni dokazi! Preko nevladinih udruga ona se obratila nama."

U Hrvatskoj je pobačaj legalan do 10. tjedna trudnoće, međutim prema istraživanju tjednika srpske manjine Novosti otprije godinu dana, od ukupno 338 liječnika ginekologa koji rade u javnim bolnicama, gdje je pobačaj legalan, njih čak 182, odnosno 54 posto koristi institut priziva savjesti.Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2017. godini od 31 javne medicinske ustanove u Hrvatskoj u njih 30 obavljani su legalno inducirani pobačaji, a svega u jednoj – Domu zdravlja Metković – nije obavljen nijedan.

Katoličke udruge koje se bore protiv prava na abortus će i ove godine organizirati "Hod za život"ulicama hrvatskih gradova sa zahtjevom za oštro zakonsko graničenje pobačaja ito u Zagrebu, Splitu i Zadru upravo na dan izborne šutnje pred izbore za Europski parlament 26. svibnja, gdje klerikalci imaju velike ambicije, ali - prema istraživanjima - razmjerno male šanse.

Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević je za Večernji list komentirao kako problematiku pobačaja treba odvojiti od politiziranja i prepustiti stručnim i znanstvenim raspravama.

"Ako je svrha Hoda za život predizborna kampanja ili aktivnost u političke svrhe, onda namjere organizatora nisu časne i služe političkoj zloupotrebi tog pitanja. HDZ se zalaže za znanstvenu raspravu o abortusu," poručio je Kuščević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG