Dostupni linkovi

Feministice traže smjene ako javna bolnica u Zagrebu ne omogući pobačaj


Policajac ispred aktivistkinja za prava žena tokom "Marša za život", petog hrvatskog marša protiv pobačaja koji organiziraju konzervativna udruženja, u Zagrebu 29. maja 2021.
Policajac ispred aktivistkinja za prava žena tokom "Marša za život", petog hrvatskog marša protiv pobačaja koji organiziraju konzervativna udruženja, u Zagrebu 29. maja 2021.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić je u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) podržala zahtjev feminističke platforme „Faktiv“ da se u Kliničkoj bolnici “Sveti Duh” u Zagrebu omogući pružanje zdravstvene usluge prekida trudnoće na zahtjev.

Iz feminističke platforme "Faktiv" objašnjavaju kako su od Kliničke bolnice “Sveti Duh” u Zagrebu, kao javne bolnice čiji je osnivač i koju financira Grad Zagreb zatražili da omoguće da žene koje to zatraže mogu u toj bolnici dobiti uslugu pobačaja.

Zahtjev "Faktiva, navela je pravobraniteljica za RSE, "je u skladu s njenim ranijim preporukama, te podsjetila da je "u više navrata ukazivala na otežanu dostupnost navedene zdravstvene usluge u sustavu javnog zdravstva".

Prvi ljudi bolnice su inače Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Grada Zagreba u pismu naveli kako oni ženi koja tu dođe i traži uslugu pobačaja kažu da ode u neku drugu zagrebačku bolnicu.

Razlog - svi su ginekolozi uložili priziv (prigovor) savjesti. Bolnica, međutim, nije učinila ono što se u takvom slučaju radi – našla liječnika koji će obavljati pobačaje.

Pravobraniteljica u odgovoru konstatira kako je nažalost taj bolnica "već godinama poznata kao ustanova u kojoj se praksa ne mijenja - tamo prekid trudnoće nije moguće obaviti već dugi niz godina“.

Ona dodaje kako se “upozorenja i preporuke Pravobraniteljice se po ovom pitanju ne poštuju", te i sada u nekim zdravstvenim ustanovama prekid trudnoće na zahtjev nije dostupan.

Pravobraniteljica očekuje da novi zakon koji je u pripremi riješi sustavno i dugoročno probleme koji već dugo čine otežanom dostupnost ove zdravstvene usluge.

Kao jedan problem pravobraniteljica navodi priziva savjesti svih ovlaštenih zdravstvenih djelatnika u nekim zdravstvanim ustanovama. Drugi je problem nepokrivanje troška te usluge iz sredstava zdravstvenog osiguranja i visoke cijene cijelog postupka.

"Pravobraniteljica će se u procesu donošenja novog zakona zalagati da se predvide odgovarajuća zakonska rješenja u cilju dokidanja dosadašnje loše prakse”, stoji u odgovoru pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić.

Podcast: Pravo na abortus - žensko pravo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:36:45 0:00
Direktan link

Priziv savjesti

“Već godinama pratimo što se događa, znamo da postoji nekoliko bolnica u Hrvatskoj u kojima svi liječnici imaju priziv savjesti, i koji na taj način izbjegavaju svoju zakonsku obavezu. To je izuzetno problematično, jer je riječ o javnim bolnicama koje su financirane novcem građana, gdje se to zapravo svodi na jednu igru moći", navodi za RSE aktivistica “Faktiva” Paula Zore.

"A znamo tko je ovdje u poziciji moći - to su liječnici i ravnatelji koji na taj način krše svoju Hipokratovu zakletvu, jer stavljaju svoje stavove ispred prava pacijentica”, kaže naša sugovornica.

Ona podsjeća da je unazad godinu dana u Zagrebu na vlasti zeleno-lijeva platforma “Možemo”, koja se jasno očitovala u prilog prava žena na pobačaj.

Velik broj ginekologa odbija obavljati prekid trudnoće zbog priziva savjesti
Velik broj ginekologa odbija obavljati prekid trudnoće zbog priziva savjesti

Ako ravnatelj Kliničke bolnice "Sveti Duh" Mladen Bušić i njegov podređeni, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo Berigoj Mišković nastave zloupotrebljavati svoju moć i ne zaposle odmah liječnicu ili liječnika koji će obavljati pobačaje, Faktiv traži da zagrebačke gradske vlasti njih smijene i dovedu ljude koji će poštivati zakon i prava pacijentica.

“Radi se o tome da – ako liječnici mogu imati priziv savjesti, bolnica kao ustanova to ne može! U tom je slučaju obaveza ustanove da zaposli liječnika koji nema priziv savjesti ili ga uzme kao vanjskog suradnika kako bi usluga bila dostupna”, pojašnjava Paula Zore što su ravnatelji trebali napraviti, a nisu.

Žene iz Hrvatske idu na pobačaj u Sloveniju i BiH

Istraživanja "Faktiva" govore da se oko 60 posto ginekologa u Hrvatskoj poziva na priziv savjesti. Gdje je situacija najozbiljnija?

“Situacija je loša u manjim gradovima i mjestima gdje postoji samo jedna bolnica i gdje – ako svi liječnici u toj bolnici imaju priziv savjesti - nije moguće obaviti pobačaj. Mislim da je takva situacija u Požegi. U Splitu imate situaciju da svega jedan liječnik obavlja pobačaje, a Split je drugi grad u državi”, upozorava Paula Zore.

Prema njenim informacijama, nastavlja se praksa odlaska žena iz Hrvatske na pobačaj u Sloveniju i BiH, što zbog cijene koja u Hrvatskoj zna biti i 4.000 kuna (530 eura), što zbog reakcija okoline.

“Sasvim sigurno je i to dio razloga zašto će žene - ako žive blizu granice - ići u neku od susjednih država obaviti pobačaj, gdje neće doživjeti da ih netko odgovara, da komentira njihovu odluku, da im govori da bi trebale još razmisliti, kakve su to one i takve stvari. To je sve zapravo nasilje i također je dio ovog problema o kojem bi trebalo razgovarati,” zaključuje aktivistica Zore.

Prema istraživanju feminističke Platforme za reproduktivnu pravdu objavljenom u travnju 2020. godine, u čak osam od 29 ovlaštenih zdravstvenih ustanova - šest javnih i dvije privatne - ne može se obaviti pobačaj na zahtjev ili dobiti informacija o tome obavljaju li pobačaj na zahtjev. Zagrebačka KB “Sveti Duh” je na toj neslavnoj listi još od 2018. godine.

Prema istom izvoru, oko 60% svih specijaliziranih zdravstvenih djelatnika i djelatnica uložilo je priziv savjesti na obavljanje pobačaja.

Prema Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece (NN 18/78, čl. 15., st. 2.), u RH žena može legalno izvršiti pobačaj bez dozvole povjerenstva ako se radi o trudnoći koja traje do 10 tjedana. Prema istom Zakonu pobačaj se može obaviti samo u ovlaštenim stacionarnim zdravstvenim ustanovama.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2020. godini evidentirana su u Hrvatskoj 2.594 legalno inducirana pobačaja , odnosno 7,2 legalno induciranih pobačaja na 100 poroda, što je vrijednost usporediva s onom zabilježenom 2019. godine.

Među ženama kod kojih je evidentiran legalno inducirani pobačaj najveći je udio onih u dobi 30 - 39 godina – 47,3%, potom slijedi dobna skupina 20 - 29 godina u kojoj je evidentirano 36,0% svih legalno induciranih pobačaja.

Tijekom 2020. godine evidentirano je 50 legalno induciranih pobačaja u maloljetnica (do 18. godine života) što čini 1,9% ukupnog broja legalno induciranih pobačaja. U mladih djevojaka od navršenih 18 do 20 godina života evidentirano je još 99 legalno induciranih pobačaja, što zajedno čini 5,7% ukupnog broja evidentiranih legalno induciranih pobačaja.

Velika većina prijavljenih legalno induciranih pobačaja (88,1%) učinjena je na zahtjev žene, 6,4% zbog ugroženog zdravlja majke, a 2,4% zbog prethodno utvrđene malformacije ploda.

Analizirajući stope evidentiranih legalno induciranih pobačaja prema županiji prebivališta žene, 2020. godine su najviše stope legalno induciranih pobačaja na 100.000 žena fertilne dobi zabilježene u Karlovačkoj (726,9/100.000) i Međimurskoj županiji (592,7). Najniže stope su zabilježene u Splitsko-dalmatinskoj (43,4/100.000) i Brodsko-posavskoj županiji (124,9/100.000).

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije i Statističkog ureda Europskih zajednica (Eurostat), RH ima nižu stopu prijavljenih legalno induciranih pobačaja na 1.000 živorođenih od susjednih zemalja i prosjeka Europske unije, ali trend smanjenja stope uočava se u većini europskih zemalja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG