Dostupni linkovi

Ponovo ospice, najviše slučajeva u Zagrebu


Ospice

Nema mjesta panici, poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo povodom vijesti o povećanom broju oboljelih od ospica.

U Hrvatskoj su od početka godine zabilježena ukupno 33 slučaja ospica, od toga je 9 importirano, odnosno osobe su zaražene izvan Hrvatske, a 14 je zaraženo u kontaktu s njima. Gotovo dvije trećine zaraženih su odrasle osobe starije od 30 godina, a od ukupnog broja oboljelih 12 je necijepljeno, a 5 je cijepljeno samo jednom od dvije potrebne doze cjepiva.

Osim u Zagrebu, gotovo sva obolijevanja su bila u prvoj polovici ove godine. U Zagrebu je dvoje pacijenata oboljelo u prvoj polovici godine, a njih 9 tijekom kolovoza i rujna.

"Imamo jedno malo grupiranje u kolektivu. Prikupljamo epidemiološke podatke, radimo sve što je epidemiološki posao kako bismo suzbili dalje širenje bolesti i dalje obolijevanje ljudi i u gradu Zagrebu. Dakle, radi se o malim brojkama", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) voditeljica Odjela za praćenje zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Sanja Kurečić Filipović.

Mediji navode kako je kolektiv o kojem je riječ- RTL televizija.

Ona upozorava da će u Hrvatskoj svake godine biti slučajeva importiranih ospica,a tu je jedina zaštita visoka procijepljenost građana, koja po podacima Nacionalnog referentnog centra za influencu iznosi 93 posto. Tu se trendovi mijenjaju nabolje, kaže doktorica Kurečić Filipović, jer je prošle godine zaustavljen silazni trend procijepljenosti.

"Negdje u periodu od 2011. do 2017. godine su nam – potaknuto vjerojatno svim neutemeljenim pričama -cijepni obuhvati padali, s čime nikako nismo bili zadovoljni. Međutim, u 2018. godini imamo prilično dobre cijepne obuhvate na razini cijele zemlje, znači da je taj silazni trend u 2018. godini definitivno zaustavljen", pohvalila se epidemiologinja Kurečić Filipović.

Čini se da je tome pomogla mini-epidemija u Dubrovniku i okolici sredinom prošle godine.

"Definitivno mislim da je prošlogodišnja epidemija koja je na sreću na vrijeme zaustavljena i završila na maloj brojci od16 oboljelih – što je dosta velik uspjeh kod ospica, koje se smatra jednom od najzaraznijih infektivnih bolesti – zaista potakla procjepljivanje ljudi, osobito u tom području, pa bilježimo potrošnju cjepiva 10 puta veću nego što je bila prije te epidemije," navodi doktorica Kurečić Filipović.

Donedavni zastupnik populističko-protestnog "Živog zida", a sada nezavisni Ivan Pernar iznova je u srijedu u Saboru kritizirao cijepljenje i pričao o navodnim štetnim nuspojavama.

"Želim upozoriti na čestu praksu da se nuspojave cijepljenja marginalizira", tvrdi Pernar.

"Naš su odgovor na takve izjave činjenice, podaci i znanstveno utemeljeni dokazi," odgovara doktorica Kurečić Filipović:

"Jedino na tome mi kao stručnjaci i možemo izgrađivati priču i stvarati sigurnost među ljudima da danas nema apsolutno nikakve opasnosti od cjepiva protiv ospica u tom smislu u kojem kruže razne takve priče. Naravno da svako cjepivo ima svoje nuspojave, od toga struka ne bježi, međutim to su uglavnom zaista blage, prolazne nuspojave", zaključuje naša sugovornica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG