Dostupni linkovi

Novi lijek za ospice


Njemački znanstvenici su razvili sredstvo koje se u pokusima na životinjama pokazalo da sprječava umnožavanje virusa koji uzrokuje ospice, odnosno male boginje. Je li to tračak nade u borbi protiv te opasne bolesti?

Znanstvenici njemačkog Instituta Paul Ehrlich su u pokusima na lasicama pronašli mogućnost kako ograničiti širenje virusa koji uzrokuje male boginje, odnosno ospice. Kao oružje protiv širenja virusa im je poslužila jedna malena, umjetno stvorena molekula, koja konkretno sprječava umnožavanje virusa.

Znanstvenici su lasice inficirali Canine distemper virusom (CDV), koji je srodan virusu ospica, a kod lasica uzrokuje smrt. Tri dana nakon infekcije su životinje izvrgnute terapiji novim sredstvom, koja je trajala dva tjedna. Rezultati su bili pozitivni.

Sve životinje su preživjele zato što su bile izložene terapiji, kaže u intervjuu za Deutsche Welle, Veronika von Messling, voditeljica te znanstvene studije. Posebno radosna vijest pri tomu je bila da su lasice poslije toga postale imune na virus. Nuspojave znanstvenici nisu zabilježili.

Virusi se umnožavaju u stanicama domaćina. U tu svrhu sa sobom u stanicu nose svoju "opremu", u koju spada i jedan takoreći "kopirni stroj" s kojim informacije o nasljednom materijalu mogu proslijediti novim virusima koji nastaju uslijed infekcije, odnosno umnožavanjem.

Veliki problem pritom je što je ta bolest visoko zarazna i što se širi brzo među ljudima koji nisu cijepljeni. Zasad je cjepivo jedina sigurna zaštita od oboljenja.
XS
SM
MD
LG