Dostupni linkovi

Epidemija malih boginja u Sarajevu: Prijavljeno 56 oboljelih


Do juče je u Kantonu Sarajevo ukupno prijavljeno 56 osoba oboljelih od malih boginja, u narodu poznatih i kao ospice, potvrdila je za Klix.ba doktorica Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS.

Zbog povećanog broja oboljelih, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Eldar Lokmić je 28. aprila, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo KS, proglasio epidemiju, a prvi slučaj obolijevanja je evidentiran 26. marta.

"Uglavnom se radi o uzrasnoj skupini od ispod godinu dana, pa do 45 godina. Sve uzrasne skupine su zahvaćene. Podjednako su zahvaćena djeca uzrasta od rođenja, pa do šeste godine, kada je vrijeme da se primi prva, pa i druga doza vakcine protiv Morbilla. Druga dobna skupina je od 25 do 45 godina, jer po tadašnjim programima imunizacije nije vakcinisan veliki broj stanovnika", rekla je za Klix.ba dr. Balta.

Od ukupnog broja oboljelih najveći broj nije vakcinisan nijednom dozom, šest pacijenata je vakcinisano jednom dozom, a kod jednog pacijenta nije poznat status vakcinacije.

Dr. Balta je potvrdila da se evidentno radi o tome da je zahvaćena populacija koja nije vakcinisana protiv rubeole, malih boginja i zaušnjaka.

Stručnjaci kažu da nema razloga za paniku, jer epidemija nije izbila u jednoj školi ili vrtiću, tako da ne postoje epidemiološki povezani slučajevi, a obaveza roditelja je da se djeca vakcinišu na vrijeme.
XS
SM
MD
LG