Dostupni linkovi

'Jedna vakcina može zaustaviti oboljenje'


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Prema podacima koje su iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) objavili ranije ovog mjeseca, broj oboljelih od ospica u Evropi je za 300 posto veći no u istom periodu za prošlu godinu. Ospice (male boginje, morbili) su potvrđene u više od 24 hiljada slučajeva, dok se za ukupno 34 hiljade slučajeva sumnjalo na postojanje ovog oboljenja.

Broj prijavljenih slučajeva, navode iz Svjetske zdravstvene organizacije, obično ne predstavlja stvarno stanje, jer je broj oboljelih obično veći od broja prijavljenih.

Najveći broj oboljelih od ospica u Evropi nalazi se u Ukrajini. U prva tri mjeseca ove godine, prijavljena su čak 25.319 slučaja. Poređenja radi, tokom cijele 2010. godine prijavljena su 42. slučaja.

Kada se radi o zemljama Zapadnog Balkana, trenutno najgora situacija je u Sjevernoj Makedoniji gdje je, od ospica, prema podacima od prije par dana oboljela 961 osoba. Slijedi Bosna i Hercegovina, gdje se u Kantonu Sarajevo bilježi najveći broj oboljelih. Ukupan broj zaraženih iz oba bosanskohercegovačka entiteta, prema podacima institucija za javno zdravstvo je 588.

Crna Gora do sada nema zabilježenih slučajeva oboljelih, dok su brojevi nisi i u Srbiji četiri oboljela i na Kosovu sedam oboljelih.

Širenje ovog oboljenja uzrokovano je niskom stopom imunizacije smatraju iz Svjetske zdravstvene organizacije, ali i sagovornici koji su za 'Zašto?' govorili o problemu porasta broja oboljelih od ospica na Zapadnom Balkanu.

Raste broj oboljelih

"Porast spriječivih ali zaraznih bolesti, koje mogu usmrtiti dijete, oslijepiti ga ili izazvati oštećenje mozga, zabilježen je u svim regijama", navodi se u izjavi agencije Ujedinjenih naroda, pozivajući za bolju pokrivenost vakcinacijom.​

“Broj oboljelih i dalje raste”, smatra Maja Kojović iz Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH. “Najveći broj oboljelih je necijepljen, nepotpuno cijepljen odnosno primio jednu dozu ili je nepoznatog cjepnog statusa”, kaže Kojović za 'Facebook stranicu 'Zašto?'.

"Porast broja morbila ili ospica koji je zabilježen u 2019. godini u Federaciji BiH predstavlja rizik za daljnje širenje ove bolesti među osjetljivom populacijom u Federaciji BiH", smatra Kojović.

Kojović kaže da je vakcinacija djece protiv ospica ključna javnozdravstvena strategija u kontroli ove bolesti, ali i spremnost roditelja na vakcinaciju. "Suradnja roditelja u razumijevanju i prihvatanju cijepljenja su prioritet u postizanju i održanju visokih obuhvata imunizacijom i sprječavanju potencijalnih epidemija.

Epidemija

Pored Bosne i Hercegovine, Sjeverna Makedonija se ove godine također suočava sa ogromnim brojem oboljelih od ospica, koji je doveo i do proglašenja epidemije u ovoj zemlji.

“Proglašenje epidemije napravljeno je sa ciljem da se spriječi širenje, da se ne pojavljuje novi broj oboljelih, da se spriječe teški deformiteti uzrokovani ovim oboljenjem”, smatra makedonski epidemiolog Vladimir Mikić.​

“Male boginje su ozbiljna bolest, koja može da dovede do teških komplikacija, upale mozga, oštećenje sluha i vida. A može i da bude spriječeno sa jednom vakcinom”, ističe Mikić za makedonski servis Radija Slobodna Evropa.

Protiv vakcine

Postoje dvije vrste osoba koje se protive vakcinaciji, kaže Mikić.

“Oni koji su neodlučni, koji misle da treba da sačekaju koji nisu ubijeđeni u efikasnost ili sigurnost vakcine. I postoje druga grupa ljudi koji su ubijeđeni da vakcine ne djeluje, što je nažalost pogrešno mišljenje.”

"Vakcina je bezbjedna, vakcina je efikasna. Roditelji ne trebaju da se predomišljaju kako bi zaštitili svoju djecu, posebno u uslovima epidemije", ističe Mikić.

Povećana stopa vakcinacije povećava i zaštitu populacije, kažu iz SZO. Globalna pokrivenost sa prvom dozom vakcinacije je dugo, navode iz Svjetske zdravstvene organizacije, bila stopirana na 85 posto, što nije dovoljan nivo pokrivenosti kako bi se spriječile epidemije.

S druge strane, iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju da 25 zemalja širom svijeta jop uvijek nema uključen protokol za drugi stepen imunizacije što je neophodno kako bi širenje bolesti bilo zaustavljeno.

XS
SM
MD
LG