Dostupni linkovi

Lokalni izbori u Hrvatskoj: HDZ juriša na velike gradove, SDP se brani


Za nešto manje od 10.000 funkcija natječe se 47.601 kandidat
Za nešto manje od 10.000 funkcija natječe se 47.601 kandidat

Petak 19. svibanj je posljednji dan kampanje za lokalne izbore u Hrvatskoj čiji se prvi krug odvija u nedjelju. Oni će biti uzbudljiviji nego inače, zbog političke krize na nacionalnoj razini koja je ove lokalne izbore opteretila temama sa državne razine bitno više nego ranijih godina.

Pred lokalne izbore u nedjelju, politički analitičar Berto Šalaj za Radio Slobodna Europa je kratko skicirao cilj najvećih stranaka. HDZ će pokušati osvojiti bar jedan od najvećih gradova, jer od prvih sedam u zemlju drži samo Veliku Goricu, i očuvati ranije osvojene pozicije.

"Cilj im je zadržati županije kako bi se na temelju toga mogla proglasiti pobjeda na izborima. Tu su vrlo blizu. Drugo je – osvojiti Split. Plenković se tu i osobno angažirao u smislu da je podržao njihovog Andru Krstulovića Oparu. On je kandidat ne samo HDZ-a nego osobno Andreja Plenkovića", kaže Šalaj.

U Zagrebu HDZ ima također kandidata koji je Plenkovićev izbor, Dragu Prgometa, međutim, s desna im konkurira HDZ-ov disident Zlatko Hasanbegović na listi nezavisne Brune Esih. Po Šalajevoj ocjeni, ova desna opcija želi neki značajniji rezultat u Zagrebu, kako bi se ponudila Plenkoviću kao glasovi dovoljni za novu većinu u Saboru, a ako propadnu, neće baš moći postići neku cijenu u pregovorima.

Mostu je naglasak na kandidatima za splitsko–dalmatinskog i dubrovačko-neretvanskog župana Miri Bulju i Nikoli Grmoji, i na tome da ne izgube u mjestima otkuda su krenuli, dakle u prvom redu u Metkoviću, tvrdi Šalaj.

"Oni moraju zadržati ono svoje što imaju, dakle Metković je ta njihova polazna baza, a Grmoja i Bulj moraju dobiti značajan dio glasova i ući u drugi krug, i to bi njima bila poruka da ovo što rade s Agrokorom i što bombardiraju Plenkovića da sada štiti Todorića, da je to dobar put", navodi Šalaj.

Za njihovog konkurenta na izborima u Mostovoj bazi - Metkoviću – bivšeg gradonačelnika iz Hrvatske seljačke stranke Stipu Gabrića Jamba politika Mosta je etiketiranje i traženje krivaca, i ništa drugo. "U ovoj zemlji koja je duboko podijeljena i u političkoj i moralnoj krizi prvo im je bio za sve kriv Karamarko, pa Milanović, pa sada Plenković, i dio ljudi je na te priče nasjeo", kaže Jambo za naš program.

"Oni tvrde da su svi krivi – i lijevi i desni, da nitko ne valja u državi i da sve treba mijenjati, ali samo njih ne treba mijenjati. Oni su bez greške, oni su bezgrešni. To su vam obilježja sekte. Uvjeren sam sto posto da će oni u Metkoviću izgubit! Milion na sto! A to će im biti početak kraja", dodaje.

U Zagrebu je prvi puta gradonačelnička fotelja Milana Bandića ozbiljnije dovedena u pitanje
U Zagrebu je prvi puta gradonačelnička fotelja Milana Bandića ozbiljnije dovedena u pitanje

Oporbeni socijaldemokrati će nastojati očuvati Rijeku i neke županije, ali kakav god ishod izbora bio, fotelja prvog čovjeka SDP-a Davora Bernardića ostaje i dalje izuzetno nesigurna.

"SDP se brani, i u ovisnosti o uspjehu i o neuspjehu slijedi jačina udara na predsjednika SDP-a Davora Bernardića. Nije više nikakva tajna da se njemu sprema udar nakon lokalnih izbora, gdje je već istaknut i protukandidat Zvonko Mršić", kaže naš sugovornik.

U Zagrebu je prvi puta gradonačelnička fotelja Milana Bandića ozbiljnije dovedena u pitanje, ali će se odgovor na to je li netko sakupio dovoljno potpore da ga zamijeni vrlo vjerojatno saznati tek u drugom krugu lokalnih izbora početkom lipnja.

I manjine sudjeluju na lokalnim izborima, i tu je najznačajnija Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS). Kako za RSE kaže predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a i njihov kandidat za dožupana iz redova srpske manjine u Sisačko-moslavačkoj županiji Boro Rkman, njihov je osnovni cilj konsolidacija i poboljšanje položaja pripadnika srpske manjine , ali i svih građana koji žive na područjima gdje će SDSS, kao najznačajniji politički predstavnik srpske manjine, istaknuti svoje kandidate.

Predali su oko 180 kandidacijskih lista na raznim razinama i imaju vrlo konkretna očekivanja.

"Naše očekivanje je dobiti povjerenje građana kojim bismo, pretvaranjem glasova u mandate, osigurali dvjestotinjak vijećničkih mandata SDSS-u u općinama, gradovima i županijama, šest do sedam zamjenika župana biranih iz redova srpske nacionalne manjine, osam do devet zamjenika gradonačelnika biranih po istom principu i negdje 17 – 18 načelnika općina", kaže Rkman.

Birači u nedjelju biraju na četiri listića članove gradskih i općinskih vijeća i županijskih skupština, a izravno biraju načelnike općina, gradonačelnike i župane. Na ovim izravnim izborima većina će odluka biti donesena tek u drugom krugu, koji se održava 14 dana nakon prvog kruga. Za nešto manje od 10.000 funkcija natječe se 47.601 kandidat, 9.000 manje nego na prošlim lokalnim izborima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG