Dostupni linkovi

Hoće li se Zagreb protiviti slovenskom prijedlogu o Frontexu na granici?


Slovenska policija na graničnom prijelazu Harmica-Rigonce
Slovenska policija na graničnom prijelazu Harmica-Rigonce

Prijedlogom da se na hrvatsku granicu prema Srbiji, odnosno prema Bosni i Hercegovini, kao vanjsku granicu Europske unije, postavi Frontex, slovenski premijer Marjan Šarec želi smanjiti ulaz migranata u Sloveniju i odlazak dalje prema zapadnoj Europi, ocjenjuju analitičari. Iz tog razloga Austrija je već uvela, a Italija će uskoro uvesti pojačanu kontrolu granice sa Slovenijom. Za sada, međutim, nema službenih hrvatskih reakcija Šarecov prijedlog.

Kao odgovor na prozivanja oporbene antimigrantske i populističke Slovenske demokratske stranke Janeza Janše da slovenska vlada lijevog centra Marjana Šareca ništa ne radi na sprečavanju ilegalnih migracija i da će Slovenija postati džep u kojem će zapeti veliki broj migranata koji neće moći dalje na Zapad, Šarec je u ponedjeljak iznova izišao sa prijedlogom da Europska agencija za graničnu i obalnu stražu Frontex iziđe na hrvatsku granicu prema Srbiji i BiH kao vanjsku granicu Europske unije.

Po ocjeni vanjskopolitičkog analitičara riječkog Novog lista Denisa Romca, u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE), radi se o racionalnom, ali na neuspjeh osuđenom Šarecovom pokušaju da spriječi dodatno jačanje austrijske granične kontrole prema Sloveniji i očekivano uvođenje jače talijanske granične kontrole prema Sloveniji.

"On, zapravo, racionalno predlaže da se pojačanim kontrolama i Frontexom na hrvatskoj granici prema Srbiji i BiH spriječi Austrijance i Talijane da podiži zidove na svojoj granici prema Sloveniji. Međutim, to je u Austriji, a pogotovo u Italiji politički motivirana retorika. Ona nije rezultat konkretnih i realnih brojki i realne 'opasnosti' od migranata, jer godišnje je riječ o svega po nekoliko stotina migranata", tvrdi Denis Romac.

Dodatno zatvaranje granice prema Italiji i Austriji s argumentom pritiska migranata i dolazak migranata iz Hrvatske hrani napade na Šareca s desna, pa je primjerice u svibnju Janšina stranka na antimigrantskim prosvjedima tražila da se Frontex postavi na slovensku granicu prema Hrvatskoj.

Tada je Šarec prvi puta u slovenskom parlamentu kazao da on u međunarodnim kontaktima predlaže da se Frontex postavi na granicu Hrvatske sa Srbijom i BiH, a da bi još bolje bilo da ga se postavi na makedonsko-grčku granicu.

Cijelu priču valja promatrati i u kontekstu hrvatsko-slovenskih odnosa koji su konstantno loši, a nimalo ih ne popravlja nastavak konflikta oko arbitraže oko granice, gdje je i u ponedjeljak u Strassbourgu održan jedan manji sudski okršaj dvije zemlje.

Ne propustite pročitati:

Hrvatska kao svoj sljedeći vanjskopolitički cilj postavlja ulazak u Schengen, a Romac kaže kako će se Hrvatska sigurno usprotiviti Šarecovoj ideji da Frontex iziđe na hrvatske granice, jer bi Hrvatska tako priznala da ne može sama kontrolirati svoje granice. Slovenija će se politički protiviti hrvatskom ulasku u Schengen, a nije jasna ni budućnost Schengena, tako da sada hrvatska politika sugerira druge prioritete, kaže sugovornik RSE.

"Vidite da se sada malo govori o Schengenu, i sada je odjednom u Hrvatskoj tema postala – ulazak u eurozonu. kao da je priča o Schengenu negdje nestala. Mislim da to odražava tu lošu situaciju sa Schengenom, jer je doista ogromno pitanje – što će uopće biti od Schengena? Za dvije, tri, četiri ili pet godina, kada Hrvatska uđe u Schengen, hoće li on uopće više postojati i u kojem obliku", pita se Romac.

Frontex je bio već ujesen 2015. godine na granici Hrvatske prema Srbiji, kako bi u ogromnom izbjegličkom valu pomogao hrvatskim kolegama u bržoj identifikaciji izbjeglica, i povučen je kada se taj izbjeglički val ugasio.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG