Dostupni linkovi

Zagrebačka vladajuća koalicija preživjela raskid 'preko novina'


Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i Možemo pobijedili su na izborima u Zagrebu u svibnju 2021. godine
Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i Možemo pobijedili su na izborima u Zagrebu u svibnju 2021. godine

Pokušaj zagrebačkih socijaldemokrata da raskinu koaliciju sa zeleno-lijevom strankom Možemo, s kojima su na vlasti u glavnom gradu Hrvatske, zasad je propao.

Središnjica Socijaldemokratske partije (SDP) neizravno je ipak podržala one članove u Zagrebu koji se protive raskidu te koalicije, jer računa na suradnju sa Možemo i na sljedećim parlamentarnim izborima.

Šef zagrebačkog SDP-a pozvao je svog partijskog kolegu Joška Klisovića da podnese ostavku na mjesto predsjednika Gradske skupštine Zagreba jer je gradska organizacija raskinula koalicijski sporazum sa Možemo.

"Kako vrh stranke odluči, tako ću postupiti", odgovorio je na taj poziv Joško Klisović.

Možemo ima 23 zastupnika, socijaldemokrati su imali pet i to je od izbora u svibnju 2021. godine vladajuća koalicija u Zagrebu.

Slijedi rasprava unutar SDP-a

Odlaskom svih pet socijaldemokrata Možemo bi izgubili većinu. Kako su socijaldemokrati otklonili suradnju sa desnom opozicijom, to bi vjerojatno značilo nove izbore.

Trg bana Jelačića, centar Zagreba
Trg bana Jelačića, centar Zagreba

Međutim, Klisović je odbio dati ostavku, a uz njega je stala bar još jedna socijaldemokratska vijećnica.

"Moram se vratiti predsjedati Skupštinom, jer puno je problema u Gradu Zagrebu koje treba riješiti. Ako sam ja problem, onda Zagreb nema problema. Ja očekujem da će SDP kao stranka razgovarati i donijeti odluku i o pitanju predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, koju ću ja naravno poštovati", kazao je Klisović novinarima u jednoj pod brojnih pauza sjednice Gradske skupštine u ponedjeljak 12. rujna.

Odluka gradskih socijaldemokrata o raskidu koalicije s Možemo bila je obrazložena nezadovoljstvom suradnjom i nedostatkom komunikacije sa Možemo u ovih preko godinu dana na vlasti u Zagrebu.

Međutim, na državnoj razini socijaldemokrati ne misle tako. Potpredsjednica SDP-a Biljana Borzan kazala je da će Predsjedništvo stranke o tome razgovarati u utorak 13. rujna.

"No, jedna stvar je jasna, Konvencija SDP-a u subotu jednoglasno je donijela odluku da je SDP opredijeljen za gradnju mostova suradnje, a ne rušenja sa strankama koje su nam bliske. Predsjedništvo će prilikom donošenja odluka morati uvažiti tu činjenicu jednoglasne odluke", rekla je Biljana Borzan.

Prvo odluka, pa novine

Iz Možemo kažu da su o svemu saznali iz novina, a ne od partnera koji su to odlučili u petak 10. rujna.

"Tek dva dana nakon te odluke u nedjelju nazvao me predsjednik gradskog SDP-a Gotovac i priopćio mi razloge odluke koju smo vidjeli u medijima. To nije niti partnersko niti korektno ponašanje", poručio je gradonačelnik iz Možemo Tomislav Tomašević.

Novinar portal telegram.hr i dobar poznavatelj odnosa unutar SDP-a Jasmin Klarić u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) očekuje da će vrh stranke utjecati da se koalicija socijaldemokrata i Možemo u Zagrebu održi i dalje, a da će neposlušnike koji su je željeli rušiti sankcionira.

"Na ovaj način se ne raskida koalicija", kaže Klarić o ponašanju neposlušnika.

"A pogotovo ne sa strankom s kojom imaš ambicija na nacionalnoj razini sklopiti predizbornu ili postizbornu koaliciju – svejedno - i preuzeti vlast od najgore, najnesposobnije i najkorumpiranije vlade koju smo ikada imali u povijesti", ocjenjuje Klarić.

Osim Zagreba, Možemo je na vlasti još jedino u istarskom gradiću Pazinu, glavnom gradu Istarske županije. SDP je na vlasti u Rijeci, Varaždinu, Sisku i još desetak manjih gradova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG